Φόρμα αναζήτησης

Αιωνία σου η μνήμη μικρέ μου…

Ποια είναι η συζήτηση των ημερών; Μα, βέβαια η αντιπαράθεση των γιατρών με τον υπουργό Υγείας και η κόντρα των εκπαιδευτικών με τον υπουργό Παιδείας! Όλα στράφηκαν γύρω από τον θάνατο ενός 10χρονου, επί της μνήμης του οποίου ασέλγησαν όλοι, με πρωταγωνιστές διάφορους πολιτικούς, πολιτικάντηδες, συντεχνιακούς και δακρύβρεχτους δημοσιογράφους και αναλυτές.

  • Αιωνία σου η μνήμη μικρέ μου, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο θάνατός σου, πέρα από την απέραντη θλίψη που προκάλεσε στους γονείς και τους φίλους σου, δεν πρόκειται να προκαλέσει οποιοδήποτε βαθύτερο προβληματισμό.

Τα πρωτόκολλα, βλέπετε, καθιερώνονται για να τυποποιήσουν την αντιμετώπιση περιστατικών που συμβαίνουν πολύ συχνά και απαιτούνται ως εκ τούτου στάνταρτ και αξιόπιστοι χειρισμοί. Στην περίπτωσή μας ο αδόκητος και περιστασιακός θάνατος του μικρού απλώς έγινε η αφορμή να αναδειχθούν άλλου είδους διαφορές, που απαιτούν άλλου είδους και μεγέθους μαχαίρια. Αλλά και πάλι όλα αυτά έγιναν για να μας απομακρύνουν από πολύ πιο σοβαρά θέματα που μας αφορούν και έπρεπε να μας απασχολούν.

Όπως είπε βεβαίως και ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πυθαγόρας, «Ου πάντα τοις πάσι ρητά», δηλαδή δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους.

Η μάχη της εικόνας

Ο θάνατος του δεκάχρονου λειτούργησε ως μια ευκαιρία έστω να αναδειχθούν οι βαθύτερες διαφορές μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και συντεχνιών και τα βαθύτερα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση; Το βασικό ερώτημα, γιατί το εκπαιδευτικό μας σύστημα αποτυγχάνει, παραμένει αναπάντητο. Μείναμε λοιπόν σε μια επικοινωνιακή αντιπαράθεση. Αλλά και πάλι, μήπως ο κ. υπουργός δεν γνωρίζει από τη θητεία τους ως δάσκαλος στα δημοτικά ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος είναι καθημερινός; Αυτό δεν αφορά μόνο τα δημόσια σχολεία, αλλά όλα τα σχολεία και όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο υπουργός, με λίγα λόγια, δεν θέλησε να φορτωθεί πολιτικές ευθύνες για το θέμα αυτό και οι δάσκαλοι αποφάσισαν ότι αυτό που πρωτεύει είναι να μην τους τρέχουν στα δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις. Κι εκεί που επικοινωνιακά κέρδιζαν οι δάσκαλοι, νά τον ως από μηχανής θεό τον Δίπλαρο να ανασύρει σεξουαλικές παρενοχλήσεις μαθητριών από δασκάλους. Οπότε,

  • αιωνία σου η μνήμη μικρέ, αλλά ο θάνατός σου οδήγησε σε πιο σοβαρά θέματα. Ότι κάποιοι δάσκαλοι είναι παιδεραστές!

Το θέμα θα μπορούσε να μετατραπεί σε μάχη μέχρι τελικής πτώσεως αν δεν εμπλέκονταν και οι γιατροί στον θάνατο του άτυχου νεαρού. Οι οποίοι δεν διέγνωσαν σωστά και από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα. Βεβαίως και πάλι δεν συζητήσαμε την ουσία. Δηλαδή, γιατί το σύστημα υγείας και συγκεκριμένα η παροχή πρώτων βοηθειών αποτυγχάνει; Συζητούμε γιατί η κ. Γιαννάκη έκανε έρευνα, γιατί οι γιατροί φωτογραφήθηκαν με χειροπέδες, γιατί εν τέλει συνελήφθησαν. Ακολούθησαν βαρύγδουπες δηλώσεις περί ποινικοποίησης της ιατρικής και απάντησε η κυβέρνηση δακρυρροούσα ότι ο θάνατος ενός μικρού παιδιού δεν θα την αφήσει ασυγκίνητη και ότι το θέμα θα διερευνηθεί μέχρι τέλους. Έτσι θα συζητηθεί το θέμα του μικρού για να πάρουν και ένα μάθημα οι γιατροί που αντιδρούν στο ΓεΣΥ και διαμαρτύρονται ότι δήθεν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν επειδή το 70% του πληθυσμού προσφεύγει στα δημοσία νοσηλευτήρια! Γιατί προσφεύγει στα δημόσια νοσηλευτήρια; Πού θα πήγαιναν οι άνεργοι, οι λήπτες του ΕΕΕ και βεβαίως οι μισθωτοί των 800 ευρώ; Οπότε,

  • αιωνία σου η μνήμη μικρέ, αλλά ο θάνατός σου οδήγησε σε πιο σοβαρά θέματα. Ότι οι γιατροί μας είναι άχρηστοι.

Η επικοινωνία

Εάν βέβαια όλα τα παραπάνω δεν αποσπούν την προσοχή από άλλα ευαίσθητα ζητήματα, ή προκειμένου να αποφύγουν οι κυβερνώντες μεγαλύτερη ανεπιθύμητη κάλυψη από τα ΜΜΕ γεγονότων που δεν μπορούν να σταματήσουν, μπορούν να δημιουργήσουν άλλες ειδήσεις προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή της μάζας. Προφανώς η lifestyle κίνηση του Προέδρου να παίξει μπάσκετ ρίχνοντας την μπάλα δίκην παττίχας στο ταμπλό δεν τελεσφόρησε, οπότε ιστάμενος με βλέμμα αγέρωχο έμπροσθεν των μικροφώνων κατήγγειλε τις συντεχνίες των γιατρών και των δασκάλων ότι έχουν μετατρέψει την Κύπρο σε φέουδο. Οπότε,

  • αιωνία σου η μνήμη μικρέ, αλλά ο θάνατός σου οδήγησε σε ακόμα πιο σοβαρά θέματα. Για όλα φταίει ο συνδικαλισμός.

Και κάπως διαφορετικά

Κάποιος θα μπορούσε βέβαια να ισχυριστεί ότι αυτές τις μέρες κρίνονται πολύ περισσότερα και σοβαρότερα θέματα. Για παράδειγμα ότι η Κύπρος κινδυνεύει να επιστρέψει στην οικονομική κρίση των ετών 2013-14. Ότι κάποιος τρελός στη Φρανκφούρτη ή στην Ουάσινγκτον θα μπορούσε να τραβήξει την πρίζα αφήνοντας τη χώρα στο σκοτάδι.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τα τελευταία 6 χρόνια αυτή η κυβέρνηση δεν έμαθε πολλά από την κρίση του 2013, επιτρέποντας ξανά η χώρα μας να βρίσκεται προ μιας νέας τραπεζικής κρίσης.

Γιατί βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα; Μήπως επειδή μοναδική μας έγνοια είναι να ανακοινώνουμε καθημερινά νέους πύργους της Βαβέλ, γι’ αυτό χαθήκαμε στη μετάφραση; Ή μήπως το θέμα είναι διαχρονικό; Μήπως η απάντηση είναι ότι δεν έχουμε παιδεία, δεν έχουμε υγεία, δεν έχουμε οικονομία, δεν έχουμε σοβαρούς πολιτικούς; Οπότε,

  • αιωνία σου η μνήμη μικρέ, αλλά ο θάνατός σου οδήγησε σε μια σοβαρή διαπίστωση. Δεν έχουμε υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ