Φόρμα αναζήτησης

5 λόγοι γιατί νιώθω περήφανος που είμαι ΚύπριοςΑπό κεκτημένη ταχύτητα, όλοι οι δημοσιογράφοι ρέπουμε προς το σχόλιο, και μάλιστα προς το αρνητικό. Το σκέφτομαι αυτό από καιρό και πραγματικά δεν θα ήθελα το πρώτο μου κείμενο μέσα στο 2020 να ξεκινήσει με επικρίσεις και αρνητικά σχόλια. Δεν υπάρχουν σε αυτή τη χώρα και πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι; Που αξίζουν να σημειωθούν και να σχολιασθούν θετικά; Τα οποία θα έπρεπε να προβάλλουμε και προς τα έξω, σε μια προσπάθεια να στείλουμε το μήνυμα ότι εδώ σε αυτό τον τόπο υπάρχουν άνθρωποι και πρακτικές που αξίζουν τον καθολικό έπαινο ή έστω μια καλή κουβέντα; Προσπάθησα να βρω μερικά με στόχο να υπηρετήσω τον τίτλο αυτού του άρθρου.

  1. Νιώθω περήφανος λοιπόν για τη χώρα μου, διότι είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ και από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στην εθελοντική αιμοδοσία. Η χώρα μας, με 9% αιμοδοτών στο σύνολο του πληθυσμού της, καταφέρνει να καλύπτει όλες τις ανάγκες σε αίμα πάνω σε εθελοντική βάση. Την τελευταία μάλιστα πενταετία το ποσοστό αυτό παρουσίασε αύξηση 20% λόγω της συντονισμένης δράσης της Συντονιστικής Επιτροπή Αιμοδοσίας και Διαφώτισης (ΣΕΑΔ), αλλά και δεκάδων άλλων φορέων (τραπεζών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ιδιωτικών εταιρειών κ.λπ.) οι οποίοι έχουν αναγάγει τον αλτρουισμό σε στάση ζωής. Στην Κύπρο υπάρχουν χιλιάδες αιμοδότες, οι οποίοι χωρίς κανένα αντίτιμο προσφέρουν το αίμα τους πάνω σε τακτική βάση. Ακόμα και σε έκτακτες περιστάσεις, μια ανακοίνωση από ραδιοφώνου αρκεί: «Το γενικό νοσοκομείο απευθύνει επείγουσα έκκληση σε αιμοδότες με κατηγορία αίματος…» για να γεμίσουν σε λίγα λεπτά οι Πρώτες Βοήθειες με υπέροχους συμπατριώτες μας που θέλουν να βοηθήσουν. Συνολικά, το 2019 έχουν εγγραφεί 75.148 αιμοδότες, συλλέχθηκαν 63.948 μονάδες ολικού αίματος και μεταγγίστηκαν πέραν των 85.000 παραγώγων αίματος, συντρίβοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ στον τόπο μας. Ναι, διαθέτουμε αγάπη και αλτρουισμό, και όταν πιστεύουμε σε κάτι είμαστε υπέροχοι.

 

  1. Είμαι περήφανος για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος έχει οργανώσει ένα διεθνές Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών, πρώτο σε αναλογία πληθυσμού ανά την υφήλιο. Διαθέτει περισσότερους από 125.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ένας στους εννιά κατοίκους αυτής της χώρας είναι συμμέτοχος στην όμορφη αυτή προσπάθεια. Μέχρι στιγμής εκατοντάδες Κύπριοι και ξένοι έχουν εξυπηρετηθεί από την τράπεζα του Καραϊσκάκειου. Στο ίδρυμα αυτό λειτουργεί επίσης ένα δίκτυο σύγχρονων διαγνωστικών εργαστηριών, με στόχο τη συνεχή και αξιόπιστη στήριξη των ασθενών με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες. Ονομάστηκε «Καραϊσκάκειο Ίδρυμα» στη μνήμη του Ανδρέα Καραϊσκάκη, αφού μετά τον θάνατό του η οικογένειά του δώρισε στο Υπουργείο Υγείας το ποσό που είχε μαζέψει έπειτα από έρανο για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών του παιδιού τους, με την υπόσχεση να δημιουργηθεί στην Κύπρο ένα Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Μέχρι το 2000 είχαν εγγραφεί γύρω στις 18,5 χιλιάδες, αλλά, έπειτα από την έκκληση των Ανδρέα Βασιλείου και Κεμάλ Σαράτζογλου, ευαισθητοποιήθηκε το κοινό. Ως αποτέλεσμα της έκκλησής τους ήταν η μαζική ανταπόκριση του κόσμου και η εγγραφή 67,5 χιλιάδων εθελοντών δοτών μέσα σε 20 μέρες. Στην Κύπρο υπάρχει ανεξάντλητη ανθρωπιά και το δείχνουμε σε κάθε περίσταση.

 

  1. Αισθάνομαι περήφανος για τη Ναυτιλιακή μας Βιομηχανία. Πρόκειται για έναν κλάδο στην οικονομία μας που είναι ευπρεπής και ανταγωνιστικός διεθνώς, χωρίς να καταφεύγουμε σε λογικές άρπα κόλα. Η Κύπρος είναι πρώτη χώρα στην ΕΕ και η τρίτη παγκοσμίως στη διαχείριση πλοίων. Την ίδια στιγμή, η κυπριακή σημαία κατέχει την τρίτη θέση στην ΕΕ και την 11η παγκοσμίως (24 εκατ. τόνους) σε χωρητικότητα πλοίων. Σήμερα η βιομηχανία αυτή απασχολεί άμεσα 4.500 άτομα στην ξηρά, ενώ 55.000 ναυτικοί απ’ όλο τον κόσμο εργάζονται σε ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο. Διαθέτει πάνω από 180 πλοιοκτητικές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης και ασφάλισης πλοίων, και εταιρείες που ασχολούνται γενικά με τη ναυτιλία, οι οποίες διατηρούν πλήρως λειτουργικά γραφεία και διεξάγουν τις διεθνείς τους επιχειρήσεις και δραστηριότητες κυρίως από τη Λεμεσό. Από τις εταιρείες που ιδρύθηκαν στην Κύπρο, γύρω στο 87% είναι ευρωπαϊκών συμφερόντων, περιλαμβανομένων και κυπριακών. Πρόκειται για μια βιομηχανία που συνεισφέρει σε ποσοστό 7% στο Ακαθάριστο Εθνικό μας Προϊόν. Μόνο με τέτοιου είδους ανάπτυξη και επαναλαμβανόμενα έσοδα μπορούμε να πάμε μπροστά. Στη χώρα μας υπάρχουν και φοβερά επιχειρηματικά και οικονομικά μυαλά. Θέλουμε κι άλλες τέτοιες καλές οικονομικές πρακτικές.

 

  1. Είμαι περήφανος για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ιδρύθηκε το 1989 και τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται, σύμφωνα με την κατάταξη Times World University Rankings (TIMES), στα κορυφαία 401-500 πανεπιστήμια του κόσμου. Σύμφωνα με τη λίστα κατάταξης της Σαγκάης, συγκαταλέγεται στα 601-700 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως. Σύμφωνα και με τις δύο λίστες κατατάσσεται στα τρία καλύτερα πανεπιστήμια του ελληνικού χώρου. Διαθέτει 8.000 φοιτητές, άψογες εγκαταστάσεις και στην πλειοψηφία του ένα καθηγητικό προσωπικό το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στα διδακτικά του καθήκοντα, αλλά με σταδιακά αυξανόμενες παρεμβάσεις διαχέει τον τεχνοκρατισμό, αλλά και τον ορθό του λόγο, σε ολόκληρη την κοινωνία. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρότι κρατικό, παρουσιάζει μια απολαυστική εξωστρέφεια, αναζητώντας συνεχώς πόρους από διεθνή προγράμματα (μόνο το 2016 κέρδισε 40 εκατ. μέσα από διαγωνισμούς υποβολής ερευνητικών προτάσεων), κάτι που το καθιστά σταδιακά, ακαδημαϊκά ανταγωνιστικό, αλλά κυρίως ανεξάρτητο στην παραγωγή και διάχυση της καινοτομίας και της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί τον μεγαλύτερο κυπριακό οργανισμό εργοδότησης νέων ερευνητών, αφού μεγάλο ποσοστό ερευνητικής χρηματοδότησης αξιοποιείται για την εργοδότησή τους και για την ενίσχυση της κυπριακής ερευνητικής υποδομής. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι κατόρθωμα του κυπριακού κράτους, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της διανόησης, που, ναι, υπάρχει στη χώρα μας.

 

  1. Είμαι περήφανος για τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου. Ιδρύθηκε το 2008 και άρχισε ουσιαστικά να λειτουργεί το 2011. Χρηματοδοτείται με κονδύλια της ΕΕ και έχει ως επικεφαλής δύο χαρισματικούς Κύπριους. Τον Ε/Κ Τάκη Χατζηδημητρίου και τον Τ/Κ Αλί Τουντζάι. Παρά τα σκαμπανεβάσματα στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, ήταν η μόνη επιτροπή που δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται. Μέχρι στιγμής έχει παραδώσει γύρω στα 50 έργα, μεταξύ των οποίων το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, τις εκκλησίες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο, του Αγίου Φίλωνα στο Ριζοκάρπασο και της Παναγίας της Άσσιας. Επίσης, το Οθωμανικό Τζαμί στην Πάφο, τα τζαμιά στον Μουτουλλά και τη Δένεια και αρκετά κοιμητήρια. Ήδη ξεκίνησε η αποκατάσταση του εμβληματικού Αρμενομονάστηρου στον Πενταδάκτυλο και της εκκλησίας του Αρχαγγέλου στη Γιαλούσα, ενώ εντός της επόμενης τριετίας θα παραδοθούν άλλα 30 περίπου μνημεία ύστερα από την πλήρη τους αποκατάσταση. Πρόκειται για μια επιτροπή, η οποία πάνω από όλα σέβεται τη μνήμη, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκευτική πίστη όλων των κατοίκων αυτής της χώρας. Είναι μια επιτροπή που έμπρακτα συμβάλλει στον αλληλοσεβασμό των κοινοτήτων της Κύπρου και κατ΄’ επέκταση στην ειρήνη. Η Δικοινοτική Επιτροπή έδειξε τον δρόμο της σύνθεσης και της συμφιλίωσης πέρα από τα στερεότυπα και τον φανατισμό. Μπορούμε ακόμη καλύτερα.

ΥΓ. Αν θέλετε να συνεχίσουμε αυτή τη θετική προσπάθεια, στείλτε μου στο email πράγματα τα οποία σας κάνουν περήφανους που είστε Κύπριοι. Θα προσπαθήσω να τα συγκεντρώσω για να κάνουμε μια συνολική δημοσίευση τις επόμενες μέρες.

Email:  dionisis.dionisiou@politis-news.com

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.