Φόρμα αναζήτησης

«Σας ευχαριστούμε Al Jazeera» του Θεόδωρου ΘεοδώρουΌσοι δεν γνώριζαν το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera το έχουν πλέον μάθει για τα καλά. Βέβαια, άλλοι από την καλή και άλλοι από την ανάποδη. Ίσως τις μέρες αυτές να είναι το τηλεοπτικό κανάλι με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση. Όλοι περιμένουν, με κομμένη την ανάσα, ποιο θα είναι το επόμενο βίντεο με τα επόμενα ρεζιλίκια για την κατά τα άλλα αγωνιζόμενη για ελευθερία ημικατεχόμενη μισή μας πατρίδα.

Όταν τον περασμένο Αύγουστο κυκλοφόρησε το πρώτο «επεισόδιο» των Cyprus Papers, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος έβλεπε εχθρικούς δάκτυλους, στοχευμένες επιθέσεις και συνωμοσίες. «Εάν νομίζουν ότι με αφορμή την καλά οργανωμένη, συντονισμένη και ξεκάθαρα στοχευμένη επίθεση που δέχεται αυτή την ώρα, για συγκεκριμένους και σαφείς λόγους, η χώρα μας από το ελεγχόμενο κανάλι Al Jazeera και σε καιρούς μάλιστα που η Κύπρος δέχεται πολλαπλές επιθέσεις από την Τουρκία, θα κερδίσει πόντους η ηγεσία του ΑΚΕΛ με στόχο να αναρριχηθεί στην εξουσία, μετερχόμενη τέτοιες μεθόδους».

Βέβαια η «επίθεση» από το αραβικό κανάλι δεν ήταν η πρώτη. Πολύ πιο πριν είχαμε δεχθεί φίλια πυρά από τους εταίρους μας οι οποίοι είχαν «στοχοποιήσει» τη μικρή μας πατρίδα. «Κάποια ώρα επιτέλους θα πρέπει τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά να τερματιστούν. Η Κύπρος έχει τα αυστηρότερα κριτήρια από τις 20 χώρες που παρέχουν τη δυνατότητα απόκτησης της ευρωπαϊκής υπηκοότητας», δήλωνε ο ΠτΔ τον Ιανουάριο του 2019. Δυστυχώς παρά τις προειδοποιήσεις του ΠτΔ οι Ευρωπαίοι προχώρησαν με μέτρα εναντίον μας ενεργοποιώντας τις διαδικασίες επί παραβάσει, και σε μας μένουν μόνο τα σταθμά.

Το λυπηρό είναι ότι όλα αυτά τα σημερινά αίσχη θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ακούγαμε τις προειδοποιήσεις και τις παραινέσεις του δικού μας, του κατά τους Ευρωπαίους πλέον επιτυχημένου επιτρόπου, του Χρήστου Στυλιανίδη. Δυστυχώς βλέπαμε προσωπικά αλλότρια συμφέροντα, αγνωμοσύνη και αφήναμε σκοπίμως να διαρρεύσει ότι αυτός ο «αγνώμονας» υπονομεύει την ίδια του την πατρίδα.

Όμως μετά το δεύτερο βίντεο το παιχνίδι χόντρυνε και όλοι κατάλαβαν ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Μουγγαμάρα και παγωμάρα στην κυβέρνηση. Η μόνη άμεση αντίδραση ήταν η ανακοίνωση του ΚΕ για τον τερματισμό του προγράμματος πολιτογραφήσεων. Κουβέντα για το ελεγχόμενο από τους εχθρούς Al Jazeera που πριν από λίγες μέρες επιτίθετο στη χώρα μας τη στιγμή που δεχόμασταν επιθέσεις από την Τουρκία.

Στον ΔΗΣΥ η πρώτη αντίδραση εντελώς διαφορετική, ασυνάρτητη, σε στυλ «Πού σου νεύκω, πού πάεις». «Μπροστά στις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος δεν θα ξανανοίξουμε το γνωστό θέμα στο εσωτερικό, που μόνο ικανοποίηση θα προξενήσει σε τρίτους. Συμπεριφερόμενοι υπεύθυνα δεν θα δώσουμε περισσότερη υπόσταση σε μια αμφιβόλων προθέσεων έρευνα και ελπίζουμε αυτό να το αντιληφθεί και να το εφαρμόσει, έστω και τώρα, και το ΑΚΕΛ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ. Από υπευθυνότητα, όπως συμβαίνει εδώ και καιρό, με τον τρόπο που πολιτεύονται, άλλο τίποτα. Δεν νομίζω να υπήρξε, από ιδρύσεως του κόμματος, παρόμοια δήλωση «ρεζιλίκι».

Είναι πραγματικά λυπηρό, τραγικό θα έλεγα. Η μεγάλη περήφανη παράταξη του Γλαύκου Κληρίδη να είναι το μόνο κόμμα, μαζί με την ΕΔΕΚ, που δεν ζήτησαν από την αρχή την παραίτηση του προέδρου της Βουλής. Κατά τα άλλα, η σημερινή ηγεσία ακολουθεί πιστά τις παρακαταθήκες του ιδρυτή του κόμματος συνεχίζοντας προκλητικά την κληριδοκαπηλία.

Δυστυχώς τις λέξεις «συγγνώμη» και «mea culpa» τις έχουμε διαγράψει από το λεξιλόγιό μας. Είναι πολύ ενδιαφέρον να μας πουν οι Νίκος Νουρής και Δημήτρης Δημητρίου την άποψή τους για τις τελευταίες αποκαλύψεις. «Αν το Al Jazeera είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι λυπηρό και ζημιογόνο το ΑΚΕΛ να υιοθετεί όσα δημοσιεύονται», δήλωνε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ στις 26 Αυγούστου και «την ώρα που η χώρα μας απειλείται με στοχευμένη και οργανωμένη δημογραφική αλλοίωση με κατευθυνόμενες μεταναστευτικές ροές, το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera, που εδρεύει σε μια χώρα η οποία είναι γνωστή για τις φιλοτουρκικές της θέσεις επιχειρεί να πλήξει με διαστρεβλωμένες και παραπλανητικές πληροφορίες την Κυπριακή Δημοκρατία», η δήλωση, την ίδια ημέρα, του ΥΠΕΣ. Ας απαντήσουν επιτέλους. Ακόμα πιστεύουν ότι πρόκειται για προπαγάνδα και ψεύδη ενός τουρκόφιλου καναλιού το οποίο «είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας»;

Ανεξαρτήτως όμως των εκπληκτικών που συμβαίνουν, εδώ στον ομφαλό της Γης συνεχίζουμε να δίνουμε μαθήματα ήθους, αρχών και αξιών και παρουσιαζόμαστε ως οι υπερασπιστές της αξιοπρέπειας των εταίρων μας, ως άσπιλοι και αμόλυντοι στην ενωμένη Ευρώπη. «Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου», ανέφερε ο ΠτΔ πριν από το πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής. Οποία κατάντια. Η ενωμένη Ευρώπη να στηρίζεται στους, «This is Cyprus», για να διασώσει την αξιοπρέπειά της.

Ευτυχώς όμως, «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Όσο παράξενο και αν φαίνεται υπήρξε και κάτι το θετικό. Η κινητοποίηση των πολιτών κατά της διαφθοράς. Και όλα αυτά λόγω των αποκαλύψεων του Al Jazeera.

«Αυτό που μας ικανοποιεί είναι ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται για τη χώρα τους και είναι θυμωμένοι με τη διαφθορά. Αυτό που κάναμε εμείς είναι η αρχή. Η χώρα σας είναι στα δικά σας χέρια, δεν είναι δική μας η χώρα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατά της διαφθοράς, έξω από το Συνεδριακό Κέντρο, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Al Jazeera.

Σώστε τη χώρα σας, το μήνυμα του τουρκόφιλου καναλιού. Του Al Jazeera που μας θύμισε ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά εμείς στραβά αρμενίζουμε. Του Al Jazeera που δυστυχώς αντί να χρησιμοποιήσουμε τα ευρήματά του, το έχουμε δαιμονοποιήσει. «Μην με ρωτήσετε για το Al Jazeera για να μην σας πάρει ο δαίμονας», η αντίδραση του ΠτΔ. Δυστυχώς μια δήλωση που μόνο σε τριτοκοσμικά κράτη συναντάς.

Ας αφήσουμε λοιπόν όλα αυτά τα μασκαραλίκια, τους δαίμονες και τους διαβόλους και ας σταματήσουμε να δημιουργούμε εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν, ξένους δάκτυλους και προπαγάνδες εναντίον της πατρίδας μας.

Αντί να λιθοβολούμε όλους αυτούς που με τις αποκαλύψεις τους μας ξύπνησαν, έστω για λίγο, από τον λήθαργο του βολέματος, ας τους ευχαριστήσουμε.

Ας πούμε λοιπόν «Σας ευχαριστούμε Al Jazeera».

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.