Φόρμα αναζήτησης

Σας είπε «Τουρκόσπορους» και θυμώσατε; Γιατί;

Το έλα να δεις έγινε χθες με αφορμή την ανάρτηση δημοτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα ο οποίος στη διάρκεια «συζήτησης» στο facebook έγραψε πως οι Παφίτες είναι «Τουρκόρατσα».

Το επίμαχο σχόλιο, το οποίο ο δημοτικός σύμβουλος υποστηρίζει ότι απομονώθηκε από την υπόλοιπη συνομιλία, ήταν αυτολεξεί το ακόλουθο: «Οι μόνοι γνήσιοι Τουρκόρατσα της Κύπρου είναι οι Παφίτες! Κι αν γνωρίζεις Ιστορία οι Τ/Κύπριοι ήταν Παφίτες που αλλαξοπίστησαν για να σώσουν τις περιουσίες τους. Τουρκόσποροι δηλαδή!».

Η Πάφος –και όχι μόνο– εξεγέρθη! Για τους προφανείς, αναμενόμενους και κυρίως λανθασμένους λόγους. Διότι, εάν υπάρχει κάτι το κακό και σαφέστατα υπάρχει, αυτό δεν είναι η προσβολή της «ελληνικότητας» της καταγωγής των (θιγμένων) Παφιτών και του οιουδήποτε άλλου, αλλά, πέρα από τη βλακεία του πράγματος, ο ρατσισμός.

Αρχίζοντας όμως από τη βλακεία, είναι εκπληκτικό το πώς κάποιοι –και δυστυχώς τα νούμερα, μεταφορικά και κυριολεκτικά, είναι εφιαλτικά πολλά και κυκλοφορούν ανάμεσά μας ή ίσως και εμείς ανάμεσά τους– μπορούν να φαντασιώνονται τη… φυλετική καθαρότητά μας, αυτό το καταγέλαστο ιδεολόγημα, μακράν της Ιστορίας και της ίδιας της λογικής.

Και να ήθελε κάποιος να διατηρήσει τη «ράτσα» την «ελληνική» των Αχαιών κ.τ.λ., η βασική νοημοσύνη –όχι πολλά, στο όριο της νοητικής πρόσληψης και μόνο– θα του πει, με μια ελάχιστη ιστορική ανάγνωση, ότι αυτό δεν θα μπορούσε να είχε γίνει. Πρακτικά, λογικά και αριθμητικά.

Η Κύπρος ήταν πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών. Ειρηνικά αλλά και βίαια. Πολιτισμός είχε αναπτυχθεί εδώ και μάλιστα σημαντικότατος από το 6.000 π.Χ., ενώ τα μεγάλα ρεύματα της συγκεκριμένης «ράτσας» είχαν έρθει το 1.400 π.Χ. μόλις. Μετανάστες κι αυτοί, όπως όλοι όσοι προηγήθηκαν αλλά και όσοι ακολούθησαν.

Κι από τότε, οι απόγονοι αυτών που ήρθαν, συνέχισαν να αναμειγνύονται ειρηνικά και βίαια με άλλους που έρχονταν ή και ζούσαν εδώ. Σε μεγάλους επίσης αριθμούς κι αυτοί. Και πάντα στα αριθμητικά δεδομένα της εποχής. Και δεν ήταν τα σημερινά – που είναι ήδη μικρά!

Εδώ ζούσαν κι άλλοι κι ας μην το λέει κανείς διότι το αφήγημα της απόλυτης «ελληνικότητας» δεν τους θέλει, όπως κάθε εθνικιστικό αφήγημα. Στα χρόνια των Ρωμαίων, για παράδειγμα, υπήρχαν μεγάλες εβραϊκές πόλεις στις συναγωγές των οποίων είναι που κήρυξαν, κατά την παράδοση, ο απόστολος Παύλος και ο απόστολος Βαρνάβας. Στα εβραϊκά βέβαια. Τότε ήταν που έγινε λ.χ. και η Σφαγή της Σαλαμίνας, όπου όλοι οι Έλληνες της περιοχής φέρεται να σφαγιάστηκαν. Και υπάρχουν πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα διαμέσου των αιώνων όπως, επί παραδείγματι, η κατάληψη της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς όταν φέρεται να σκοτώθηκε ο μισός της πληθυσμός. Με τα τότε μεγέθη πάντα.

Συνεπώς και κούνελοι να ήταν, η ράτσα, σε ένα τόσο δα νησί, δεν… Θα μου πείτε, πώς διατηρήθηκε; Η ελληνική ταυτότητα, η οποία στη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα είναι σύγχρονη, ήταν για αιώνες η ορθόδοξη ταυτότητα. Αυτό είναι που μισοπαραδέχεται και η Εκκλησία για να μας πει ότι αυτή μας έσωσε τάχα. Έτσι διατηρήθηκε, με αυξομειώσεις επί του συνολικού πληθυσμού, με σημαντικά κενά πριν το Βυζάντιο και με μια τυχαία… ευλογία που ήρθε στη συνέχεια, όμως κανείς δεν τη διδάσκει στα σχολεία.

Βλέπετε, το μιλέτ, η αναγνώριση από τους Οθωμανούς μιας κοινότητας στη βάση της θρησκείας της και η παραχώρηση σε αυτήν προνομίων τα οποία βοήθησαν και τους Ορθόδοξους και τους Αρμένιους και τους Εβραίους να ακμάσουν στη –δαιμονοποιημένη για να εξυπηρετηθεί το σύγχρονο ελληνόφωνο εθνικιστικό αφήγημα– Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι αυτό που βοήθησε –χωρίς να στοχεύει σ’ αυτό βέβαια– στη διάσωση του ορθόδοξου στοιχείου. Και στη δημιουργία αυτής της σημερινής ελληνικής ταυτότητας αργότερα.

Αν οι Οθωμανοί είχαν απλώς εξισλαμίσει τους χριστιανούς και δεν τους είχαν δώσει αυτές τις ελευθερίες αντιλαμβανόμενοι έγκαιρα πόσα θα τους πρόσφεραν αυτές οι νησίδες ενός πολιτισμού διαφορετικού από τον δικό τους οικονομικά και άλλως πως, κανείς μας δεν θα μιλούσε σήμερα ελληνικά. Όπως δεν μιλούσαν, ας μην ξεχνάμε, ακόμα και κάποιοι από τους ηγέτες της Επανάστασης του 1821.

Αν ήταν μια ελεύθερη κατάσταση η Οθωμανική Αυτοκρατορία; Δεν ήταν. Όπως τίποτα άλλο τότε. Αλλά ήταν σίγουρα απείρως πιο ελεύθερη και δεκτική σε άλλες θρησκείες και πολιτισμούς από το Βυζάντιο λ.χ. Στη δε Κύπρο, ο μύθος ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι όλοι λινοπάμπακοι είναι αυτό ακριβώς. Μύθος. Πολιτικός. Πολλοί Ορθόδοξοι –οι Γρισκιανοί στη διάλεκτό μας, Έλληνες τους είπαν να λένε ότι είναι πολύ αργότερα, εξ ου και ήταν Ρωμιοί τότε– εξισλαμίσθηκαν όντως χάριν των προνομίων. Όμως δεν ήταν μόνο αυτοί οι Τουρκοκύπριοι.

Το μωσαϊκό της Ιστορίας της Κύπρου αποτυπώνεται υπέροχα, όπως έλεγα και χθες στο ραδιόφωνο στη σπουδαία διάλεκτό μας, η βάση της οποίας είναι η αρχαία ελληνική αλλά και με όλα όσα διαμόρφωσαν αυτό που είμαστε σήμερα με τα υπόλοιπα στοιχεία της καταγωγής ΜΑΣ. Τα μη ελληνικά.

Για αυτό άλλωστε πολεμήθηκε τον τελευταίο αιώνα στην κοινότητά μας και στιγματίζεται ακόμα από τους εθνικιστές ως υποδεέστερη και ως κάτι που έπρεπε να… ξεπεράσουμε προκειμένου να βγαίνει η εξίσωση του ιδεολογήματος που παραγράφει όσα κεφάλαια της Ιστορίας δεν τους βολεύουν.

Αυτά μας κατέστρεψαν. Κι αν κάτι είναι κακό στην υπόθεση με το σχόλιο του δημοτικού συμβούλου, αυτό είναι. Το ότι πέρα από την αίσθηση «ανωτερότητας» που βγάζει (και δεν ξέρω πώς και γιατί αλήθεια!) προσβάλλει όλους μας για τον ρατσισμό του και για έναν επιπλέον λόγο: διότι η Ιστορία αυτής της χώρας είναι μία, είναι κοινή και ανήκει σε όλους.

Και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να την οικειοποιείται και να την παρουσιάζει ως ιδιοκτησία μιας «ράτσας», πόσω μάλλον όταν αυτή η ράτσα, όπως και όλες οι ράτσες, δεν είναι καθόλου αυτό που νομίζει ότι είναι.

Και αυτό αποδεικνύεται, ευτυχώς θα έλεγα, και στη δική μας περίπτωση και σε όλες τις άλλες. Και δεν είναι κακό να είναι κανείς Τουρκόσπορος ή καλύτερο να είναι Ελληνόσπορος ή Κινεζόσπορος. Όλοι σπόροι είμαστε.

Κακό είναι να είμαστε μαλ… και ανιστόρητοι. Και να κρεμόμαστε από καταγέλαστες πια θεωρίες για να βιώνουμε τη σπουδαιότητα της «ράτσας» μας, μη έχοντας –σίγουρο κι αυτό– κάτι να επιδείξουμε εμείς. Όπως αμέτρητοι ανάμεσά μας. Αυτό είναι το κακό. Και το να μην διαβάζουμε για να ξεστραβωνόμαστε.

Όσο για το μέτρημα των σπόρων, ο καθρέφτης σε αντιπαραβολή με τα αγάλματα των αρχαίων Ελλήνων βοηθά επίσης. Τρομάρα σας…

Υστερόγραφο: Μιλώντας για την Πάφο, το κάστρο και σύμβολο της πόλης, στη σημερινή του μορφή το έκτισαν οι Οθωμανοί. Εμείς το αποκαλούμε «μεσαιωνικό» και έτσι το παρουσιάζουμε στους τουρίστες. Γιατί άραγε; Σας είπε «Τουρκόσπορους» και θυμώσατε; Γιατί;