Φόρμα αναζήτησης

Ψηφιοποίηση και «χάσμα» γενεών



Mια από τις μεγαλύτερες «άυλες» προκλήσεις της ψηφιοποίησης της οικονομίας είναι η συμπλήρωση του λεγόμενου χάσματος μεταξύ των γενεών όσον αφορά την τεχνολογική εξοικείωση. Το πιο πρόσφατο, αλλά άκρως χαρακτηριστικό, παράδειγμα τούτης είναι εκείνο που προέκυψε γύρω από τη διαχείριση των προσωπικών και επαγγελματικών τραπεζικών υποχρεώσεων των συμπολιτών μας που ήξεραν να εξυπηρετούνται μόνο από τον κισσέ της τράπεζας τους ή, ακόμα πιο συγκεκριμένα, του Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος της περιοχής τους. Για τα ψηφιακά «αναλφάβητα» ή, τουλάχιστον, λιγότερο εξοικειωμένα άτομα, το κλείσιμο των παραρτημάτων των τραπεζών και των ΣΠΕ σε διάφορα μέρη της Κύπρου δεν αντικαταστάθηκε επαρκώς από τη χρήση της όποιας αντίστοιχης ψηφιακής πλατφόρμας.

Όχι μόνο δεν έγινε αυτό παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τραπεζών, αλλά είχαμε και παραδείγματα, που έλαβαν και δημοσιότητα, ολόκληρων συμπλεγμάτων χωριών στην επαρχία που συνασπίστηκαν και απαίτησαν όπως «ανοίξει» τραπεζικό κατάστημα στην περιοχή τους για την εξυπηρέτησή τους. Αντίστοιχα, είχαμε και «κινητές» τραπεζικές μονάδες. Αυτό που δεν είχαμε, όμως, στον βαθμό που ίσως να απαιτείτο ήταν ένα ευρύ πρόγραμμα κατάρτισης των ανθρώπων που τη χρειάζονται ώστε να εξοικειωθούν και ακολούθως να συνηθίσουν να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτησή τους. Ειδικά τώρα που η ηλεκτρονική υπογραφή αποτελεί «γεγονός» και η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικών μεθόδων συναλλαγής «επιβλήθηκε» λόγω της πανδημίας.

Αυτό που επίσης δεν είχαμε ήταν προσαρμογή των σχετικών νομοθεσιών και κανονισμών ώστε να τερματιστεί, από όσους το επιθυμούν και από όσους το χρειάζονται, η χρησιμοποίηση συμβατικής αλληλογραφίας για τη διεκπεραίωση των εργασιών τους. Το συγκεκριμένο αυτό σημείο είναι, κατά την προσωπική μου άποψη, παράλογο να καθυστερεί άλλο, ειδικά όταν η δυνατότητα για ολική paper-less τραπεζική εξυπηρέτηση υφίσταται σε κάποιες χώρες εδώ και δεκαετίες. Και ας μην προστρέξουμε σε δικαιολογίες περί κινδύνων ασφάλειας και προστασίας δεδομένων, επειδή για όλα αυτά υπάρχουν απαντήσεις και δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό στην Κύπρο, όπως συνήθως θέλουμε να προσποιούμαστε ότι κάνουμε, όταν δεν θέλουμε για τον οποιοδήποτε λόγο να κάνουμε κάτι όπως πρέπει.

Με ακόμα πιο απλά λόγια, όλα αυτά μπορούν πλέον να γίνονται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό αν όχι ολοκληρωτικά, μέσω ψηφιακών μηχανισμών. Και όπως όλοι κάποια στιγμή πριν 30-40 χρόνια έμαθαν να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο με κουμπιά αντί για εκείνο με το καντράν έτσι θα μπορούσαν να «εκδοθούν» και ψηφιακές πλατφόρμες «πάνω» στις υφιστάμενες οι οποίες να είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες των συνανθρώπων μας που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, τα apps, τις ιστοσελίδες και τα mobile platforms.

Από τις προσαρμοσμένες γραφικές απεικονίσεις που να είναι ευανάγνωστες και ευκολονόητες, μέχρι και την παραχώρηση, «έτοιμων» και «φορτωμένων» με το απαραίτητο λογισμικό, ταμπλετών στους πελάτες που τις έχουν ανάγκη, είναι δυνατόν να γίνουν και να μην περισσέψει κανένας πελάτης. Αντίστοιχα, ένας τέτοιος συνδυασμός προσαρμοσμένης εφαρμογής και χρηστικής συσκευής θα μπορούσε να ενσωματώσει και σειρά κρατικών και άλλων παρεμφερών ψηφιακών υπηρεσιών και λειτουργιών. Και όλα αυτά με στόχο ακριβώς την κάλυψη του «χάσματος», όπως επιχειρήθηκε να γίνει με την παραχώρηση αντίστοιχων ταμπλετών στους μαθητές όταν σε μια νύχτα περάσαμε από τη φυσική παρουσία στην τάξη, στην ψηφιακή. Δεν ήταν εύκολο, ούτε πέτυχε απόλυτα. Αλλά έγινε. Και δεν υπάρχει επιστροφή.

Ιδέες και προτάσεις, όπως γίνεται κατανοητό, μπορούν να προκύψουν σχετικά εύκολα φτάνει να υπάρχει διάθεση για εξεύρεση λύσεων. Η εκτέλεσή τους και η εφαρμογή τους απαιτεί προγραμματισμό, προϋπολογισμό, συντονισμό και κυρίως κατανόηση των όσων θα επιφέρει η εισαγωγή αυτών των καινοτομιών βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όλα όσα θα σημαίνει για τους πελάτες και πολίτες αλλά και για τους ίδιους τους φορείς, κρατικούς και χρηματοοικονομικούς και την ανάγκη που υπάρχει και για δική τους αντίστοιχη λειτουργική και διαχειριστική προσαρμογή. Ένα όμως είναι σίγουρο: Η μετάβαση θα γίνει είτε τώρα είτε μετά, όση ισχύ και αν έχουν τα όποια συνδικάτα και όση αντίσταση και αν καταβάλουν όσοι φοβούνται την αλλαγή. Οπότε είναι προτιμότερο να γίνει συντεταγμένα και οργανωμένα, ελεγχόμενα και εξελικτικά. Ώστε να χάσουν όλοι λιγότερο και να κερδίσουν όλοι περισσότερο. Η τεχνολογική πρόοδος είναι μονόδρομος και ποτέ και κανένας νεωτερισμός δεν αντικαταστάθηκε από έναν αναχρονισμό όσο ετεροχρονισμένα και αν προέκυψε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.