Φόρμα αναζήτησης

Νικόλας Παπαδόπουλος στον “Π”:Στήριξη της μεσαίας τάξης και πάταξη της διαφθοράς

Του Νικόλα Παπαδόπουλου*

Στην απαρχή κάθε νέας χρονιάς είναι ασφαλώς χρήσιμο να γίνεται μια αποτίμηση της χρονιάς που μόλις έχει τελειώσει, μιας χρονιάς, η οποία δεν υστέρησε σε αρνητικές πραγματικότητες, όπως ακριβώς δεν υστέρησε και καμία προηγούμενη χρονιά από το 2013, όταν είχαμε τη χρεωκοπία της κυπριακής οικονομίας, μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς και το 2019 χαρακτηρίστηκε από τον σταθερά υψηλό αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο σε πλήθος, όσο και σε αθροιστικό ποσό, τον σταθερά υψηλό ιδιωτικό δανεισμό, τη σταθερά υψηλή ανεργία, τις συνεχείς πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα, τη συνεχιζόμενη υπονόμευση των θεσμών, την άρνηση ανάληψης πολιτικών ευθυνών για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, τη διάψευση του μύθου περί«success story» και, κυρίως, την απουσία οποιουδήποτε συγκεκριμένου σχεδίου για το μέλλον.

Όμως, αυτό που οι πολίτες περιμένουν από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, δεν είναι μόνο αποτίμηση της προηγούμενης χρονιάς. Άλλωστε, η αποτίμηση έχει μεν ιστορικό ή διδακτικό χαρακτήρα, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Αυτό που κυρίως περιμένουν οι πολίτες είναι το όραμα, το σχέδιο και την προοπτική για το μέλλον, για τη νέα χρονιά που αρχίζει.

Το Δημοκρατικό Κόμμα με απόλυτη συναίσθηση των αρνητικών πραγματικοτήτων των προηγούμενων χρόνων, αλλά και με το κύρος και την αξιοπιστία του κόμματος, το οποίο φροντίζει, κάθε χρόνο να υπάρχει κρατικός προϋπολογισμός, κρίνει ότι η πολιτεία και κυρίως η κυβέρνηση, η οποία έχει την εκτελεστική εξουσία και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, οφείλει, με τη συμβολή όλων μας, να εγκύψει σε δύο κυρίως στόχους:

Πρώτος στόχος πρέπει να είναι η στήριξη και αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, δηλαδή της τάξης, η οποία πλήγηκε και συνεχίζει να πλήττεται από τη χρεωκοπία του 2013 και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Από τη στιγμή που ουδείς αμφισβητεί το μέγεθος του τιμήματος που η μεσαία τάξη πλήρωσε και πληρώνει και με δεδομένο το γεγονός, ότι η μεσαία τάξη ήταν, είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής κοινωνίας, αυτός ο στόχος πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα όλων των πολιτειακών θεσμών της πατρίδας μας. Η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης θα οδηγήσει σε μια σειρά αλυσιδωτές, θετικές εξελίξεις, όπως είναι η σταθεροποίηση ρυθμών υγιούς ανάπτυξης, η δημιουργία συνθηκών συγκράτησης, αλλά και επαναπατρισμού των νέων που είτε σπουδάζουν στο εξωτερικό, είτε αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν προκειμένου να βρουν δουλειά, η αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και η στήριξη των συνταξιούχων συμπολιτών μας, ώστε να απολαύσουν τα χρόνια ανάπαυσής τους με αξιοπρέπεια και καλή ποιότητα ζωής.

Δεύτερος στόχος, πρέπει να είναι η πάταξη της διαφθοράς. Ο στόχος αυτός δεν είναι μόνο μια αυτονόητη υποχρέωση, που πηγάζει από την ηθική και τους νόμους κάθε κοινωνίας, αλλά, είναι και μια αναγκαία προϋπόθεση, ίσως η πλέον αναγκαία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο να είναι ικανό να προσελκύσει εξίσου υγιείς και ανταγωνιστικές επενδύσεις και να φιλοξενήσει επιχειρηματικές και εμπορικές δράσεις, που να είναι ωφέλιμες για την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο. Η πάταξη της διαφθοράς συνδέεται άρρηκτα με την ικανότητα, τη δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εμπνέει τους πολίτες της και να τους δίνει συνεχώς το κίνητρο, προκειμένου να εργάζονται για το ατομικό και συλλογικό καλό και να ευημερούν σε συνθήκες αξιοκρατίας, ισονομίας και χρηστής διοίκησης. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή επικρατήσουν οριστικά και αμετάκλητα, η διαφθορά και η αδιαφάνεια, τότε η χώρα μας θα οδηγηθεί στην απόλυτη παρακμή, με ολέθριες συνέπειες σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.

Η στήριξη της μεσαίας τάξης και η πάταξη της διαφθοράς συνθέτουν ουσιαστικά τον φάρο, ο οποίος θα καθοδηγήσει το Δημοκρατικό Κόμμα και την πολιτική δράση μας στη διάρκεια του 2020 και στα χρόνια που ακολουθούν. Πάντα με καθαρές θέσεις και σύγχρονες προτάσεις, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα και με την εγκυρότητα της κεντρώας προσέγγισης των θεμάτων, θα εργαστούμε για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον κυπριακό λαό. Καλή χρονιά, σε όλες και όλους.

*Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.