POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πού ξοδεύει το κράτοςΤο πόσα και πού σκοπεύει να ξοδέψει το κράτος την επόμενη χρονιά, ακόμη και μέχρι το 2022, τα βρίσκει κάποιος στον προϋπολογισμό για το 2020 που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στη Βουλή την Παρασκευή. Τώρα, πόσα από αυτά θα περάσουν, είναι κάτι που μόνο οι βουλευτές μπορούν να το απαντήσουν.

Με τον προϋπολογισμό η εκάστοτε κυβέρνηση ανοίγει τα χαρτιά της και αποκαλύπτει τις προτεραιότητές της. Ακόμη και αν τα πράγματα αλλάζουν αργά, με τα στοιχεία και τις προβλέψεις μπορεί κάποιος να δει την κατεύθυνση και την τάση. Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως η στόχευση είναι για πλεονασματικό προϋπολογισμό, με την τάση να είναι ωστόσο πτωτική. Από πλεόνασμα 3,8% σε πλεόνασμα 2,3% το 2022. Πρόκειται επί της ουσίας για διόρθωση, ωστόσο θα πρέπει να δούμε και ποιοι επωφελούνται από την αυξητική τάση για έξοδα.

Συγκεκριμένα, από 7,3 δισ. ευρώ το 2017, τα έξοδα του κράτους ανεβαίνουν στο 10,2 δισ. ευρώ το 2022. Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση που ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη συνεχιζόμενη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Μάλιστα, κάποια από τα έξοδα, όπως οι μισθοί, είναι ανελαστικά και με απόφαση δικαστηρίου.

Το μισθολόγιο καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού. Αργά αλλά σταθερά οι απολαβές προσωπικού αυξάνονται κατά σχεδόν ένα δισ. ευρώ σε μία πενταετία. Από 2,3 δισ. ευρώ το 2017 σε 3,2 δισ. το 2022. Ωστόσο, οι καθαρές απολαβές προσωπικού παραμένουν σχετικά σταθερές ως ποσοστό. Συγκεκριμένα, από 2,4 δισ. ευρώ και 29,3% στα 31,2% το 2022. Στο ενδιάμεσο, το ποσοστό αυξάνεται σε 34,7% το 2021, γεγονός που προβληματίζει ως το πώς θα μπορέσει να ελέγξει στο τέλος της μέρας τα συγκεκριμένα έξοδά του το κράτος. Ιδιαίτερα αυξητική είναι η τάση στις συντάξεις και τα φιλοδωρήματα. Από 589 εκατ. ευρώ το 2017 σε 735 εκατ. ευρώ το 2022.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναπτυξιακές δαπάνες, καθώς ήδη από φέτος τα ποσά που διατίθενται σε συγχρηματοδοτούμενα έργα υπερδιπλασιάζονται. Από 67 εκατ. ευρώ σε 205 εκατ. ευρώ το 2019 και οι αριθμοί παραμένουν με μικρές αυξομειώσεις σε αυτά τα επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Σε όλες τις περιπτώσεις παραμένουν πάνω από το 2%. Όσοι θέλουν περισσότερη ανάπτυξη θα ήθελαν ακόμη μεγαλύτερα ποσά. Καλό είναι όμως και να υποδείξουν από πού αλλού θα αποκοπούν. Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι δαπάνες για προγραμματιζόμενα ή υπό κατασκευή έργα. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό επί των συνολικών εξόδων παραμένει χαμηλό και δεν ξεπερνά το 3 %. Σχετικά σταθερά, γύρω από το 1,3%, παραμένουν και τα έξοδα των πάγιων επενδύσεων.

Ακόμη πιο σημαντική είναι η αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες. Από 2,6 δισ. ευρώ το 2017 σε 3,8 δισ. ευρώ το 2022. Την ίδια ώρα, το κράτος θεωρεί πως θα μπορέσει να κρατήσει τις πληρωμές σε επιτόκια λίγο πιο πάνω από τα 0,5 δισ. ευρώ. Αυτό, βέβαια, χωρίς να δούμε μεγάλες εκπλήξεις στο κόστος δανεισμού και με δεδομένο πως η χώρα παραμένει σε επενδυτική βαθμίδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και προβλέψεις για το χρέος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που καταγράφονται στον προϋπολογισμό, το χρέος θα αποκλιμακωθεί σταδιακά από τα 21,2 δισ. ευρώ που εκτοξεύθηκε το 2018 λόγω Συνεργατισμού, στα 19,7 δις το 2022. Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, υποχωρεί από το 102,5% στο 81,1% το 2022. Χωρίς τον Συνεργατισμό, το χρέος της χώρας θα μπορούσε να είναι κοντά ακόμη και στα όρια που θέτουν οι κανόνες του Μάαστριχτ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.