Φόρμα αναζήτησης

Πόσοι Τουρκοκύπριοι θεωρούν απειλή για τους ίδιους το πλοίο Φατίχ;

Συνεχίζω απ’ εκεί που μείναμε χθες. Και υποβάλλω ξανά εκείνη την ερώτηση. «Αν η Τουρκία κάνει τώρα απόβαση στην Πάφο, πόσοι ειρηνόφιλοι θα βγουν να την καταδικάσουν στην τουρκική πλευρά;» Να σας πω εγώ; Κανένας! Θα αρχίσουν αμέσως να διαβάζουν προσευχές κατάκτησης στα τζαμιά. Οι εφημερίδες θα βάλουν τους εξής πρωτοσέλιδους τίτλους: «Τα Μεχμετσίκ στην Πάφο!» «Πήραμε την Πάφο!» Όσοι ντρέπονται λίγο θα πουν: «Ο τουρκικός στρατός έκανε απόβαση στην Πάφο». Μήπως θα ακουστεί από κάποιο κόμμα μας οποιαδήποτε καταδίκη αυτής της επιχείρησης; Οι πτέρυγες των δικοινοτικών οργανώσεων στον βορρά θα διοργανώσουν οποιανδήποτε διαμαρτυρία; Θα αντιταχθούν σε αυτό όσοι τώρα σκίζονται φωνάζοντας ότι είναι «οπαδοί της λύσης και της ειρήνης»; Αυτό είναι το ουσιαστικό σε τούτο το νησί. Τα υπόλοιπα είναι ψέμα. Τα υπόλοιπα είναι ασήμαντα! Σχέδια. Δικοινοτικές επαφές. Οι ομοσπονδιακοί που εμφανίζονται συγκεντρωμένοι σε ένα στρατόπεδο. Εκείνοι που έτρεξαν από τον βορρά στην κάλπη για να ψηφίσουν ένα ελληνοκυπριακό κόμμα και καυχιούνται ότι αυτή η ιστορική συνεργασία είναι κομβικής σημασίας. Όλα είναι ανοησίες! Μέχρι σήμερα δεν γνώρισα κανέναν εδώ που να υψώσει τη φωνή διαμαρτυρίας του μπροστά σε μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση! Δεν ύψωσαν τη φωνή τους ακόμα και ενάντια στην κατοχή του Άφριν και θα το κάνουν τώρα ενάντια στην εδώ κατοχή; Εκείνη την ημέρα έβαλα πρωτοσέλιδο τίτλο σε αυτή την εφημερίδα και είπα: «Άλλη μια επιχείρηση εισβολής από την Τουρκία» Από πουθενά δεν υπήρξε στήριξη σε αυτό τον πρωτοσέλιδο τίτλο. Από κανένα κόμμα. Από καμία οργάνωση. Από καμία συντεχνία. Δεχθήκαμε επίθεση γι’ αυτό. Μας έριξαν πέτρες στο κεφάλι. Όλοι καταδίκασαν την επίθεση σάμπως και δέχθηκε πλήγμα η ανύπαρκτη δημοκρατία, όμως στην αρχή της καταδίκης δεν παρέλειψαν να προσθέσουν τη λέξη «αλλά». «Αλλά και αυτοί ας μην το έγραφαν».

Το ουσιαστικό στην Κύπρο δεν είναι να επαναπαύεται και να καυχιέται κάποιος λέγοντας «είμαι οπαδός της λύσης και της ειρήνης». Το ουσιαστικό είναι η αντίσταση στον επί 45 χρόνια κατακτητή. Πέστε μου, πόσους Τουρκοκύπριους ακαδημαϊκούς, καθηγητές, συγγραφείς, ποιητές και δημοσιογράφους γνωρίζετε που γράφουν ότι το 1974 ήταν επιχείρηση εισβολής και κατοχής; Αυτό δεν υπήρξε ποτέ κριτήριο την ώρα που συστήνονταν δικοινοτικές οργανώσεις και χρησιμοποιούνταν χίλια δυο ταμεία, έτσι δεν είναι; Εκείνοι που δεν ύψωσαν έστω και μια μέρα τη φωνή τους ενάντια στην κατοχή στο νησί επιβραβεύθηκαν τόσο πολύ που τοποθετήθηκαν στον θρόνο του «οπαδού της λύσης και της ειρήνης». Τότε, πέστε μου. Γιατί δεν λέει κανείς τίποτα τώρα που η Τουρκία απειλεί στα χωρικά ύδατα της Κύπρου;
Δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτές είναι πολύ επικίνδυνες ενέργειες; Αν ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει επίθεση στην Κύπρο, θα γίνει ήρωας όπως ο Ετζεβίτ. Και στην Τουρκία. Και στην Κύπρο. Κανείς δεν θα μπορεί να ρωτήσει «τι είναι αυτές» οι προσευχές κατάκτησης που γίνονται στα τζαμιά. Μήπως άδικα ο Ταγίπ έκανε λόγο για «κάποιους που θέλουν να δουν την Ιστάμπουλ να γίνεται Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου»; Από πού προέκυψε το Κωνσταντινούπολη; Σημαίνει πως αποκαλεί τους αντιπάλους του «οπαδούς των Ελλήνων». Ανεβάζει την ένταση εναντίον των Ελλήνων. Αν κάνει επίθεση στην Κύπρο, έχει στην τσέπη την Κωνσταντινούπολη! Ενώ είναι ένας φασίστας δικτάτορας, θα ανακηρυχθεί «εθνικός ήρωας» μέσα σε μια στιγμή! Θα φτάσει στο επίπεδο του αρχιστράτηγου που είναι ανώτερο από του στρατάρχη.

Κάνουν λάθος κάποιοι Ελληνοκύπριοι που νομίζουν ότι είναι σύμμαχοί τους οι Τουρκοκύπριοι κατά της Τουρκίας. Δεν θα βρουν κανέναν δίπλα τους απέναντι σε μια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας. Μόνο εθνική ενότητα και ομοψυχία θα βρουν. Υπάρχει μόνο ένας Καβάζογλου. Άλλος δεν υπάρχει! Όλοι πάνε να τον μνημονεύσουν κάθε χρόνο, αλλά κανείς δεν μπορεί να γίνει όπως αυτός. Καταλαβαίνω τη μοναξιά των Ελληνοκυπρίων μπροστά στις τουρκικές απειλές και το αίσθημα πικρίας που προκαλεί αυτή η μοναξιά. Αλλά να ψάξουν στον εαυτό τους το φταίξιμο. Αν δεν βρίσκουν καμία στήριξη από την τουρκική πλευρά έναντι αυτών των απειλών, να διερωτηθούν. Ουδέποτε υπήρξαν αλληλέγγυοι με εκείνους που διεξάγουν αυτό τον αγώνα στον βορρά. Επιπλέον, τους συκοφάντησαν και από πάνω. Διεξήγαγαν ανοικτά εκστρατεία συκοφάντησης. Και το παράξενο είναι ότι πήραν τη στήριξη σημαντικής μερίδας του ελληνοκυπριακού λαού. Αυτοπυροβολήθηκαν στο πόδι. Τώρα να ρωτήσουν τους ηγέτες των κομμάτων τους: «Γιατί μας κατευθύνατε λάθος;» Δεν μπορεί να ζητήσει στήριξη από τους Τούρκους στην Κύπρο η ελληνοκυπριακή πλευρά που ζήτησε στήριξη απ’ όλο τον κόσμο έναντι των απειλών της Τουρκίας; Ο λαός να ρωτήσει τους ηγέτες του: «Γιατί δεν έχουμε στήριξη από εκείνη την πλευρά; Μας εγκατέλειψαν οι φίλοι μας;»

Ναι, σας εγκατέλειψαν! Άλλωστε, πότε ήταν ένα μαζί σας; Πότε κάνατε ένα συλλαλητήριο μαζί για το Βαρώσι; Πότε είπατε μαζί στην Τουρκία «φύγε από το νησί»; Κοίτα αδελφέ, στην κατεχόμενη περιοχή υπάρχει πνεύμα πλήρους εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Αν εκείνοι από εμάς που είναι οπαδοί της μητέρας πατρίδας προβαίνουν σε επιδείξεις χαράς ενώπιον των ενεργειών της Τουρκίας στο νησί, οι οπαδοί της λύσης και της ειρήνης ανάμεσά μας αποδέχονται τα πάντα σιωπώντας. Κανείς δεν φέρει αντίρρηση ακόμα και για τις κραυγές ότι «η Τουρκία προστατεύει τα ενεργειακά μας δικαιώματα». Κανείς δεν φέρει αντίρρηση και για το γεγονός ότι δώσαμε άδεια στα τουρκικά πλοία για να διεξάγουν έρευνες! Τόσες δικοινοτικές οργανώσεις. Τόσες εκδηλώσεις, τόσα πάνελ, τόσες διαλέξεις, τόση φιγούρα περί κοινής πατρίδας. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα; Αν αυτή η πατρίδα είναι κοινή, γιατί οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν ότι στρέφεται εναντίον τους το τουρκικό πλοίο που βρίσκεται στη θάλασσα της Πάφου και θεωρούν ότι στρέφεται μόνο εναντίον των Ελληνοκυπρίων; Μπορείτε να μου περιγράψετε ξανά την κοινή πατρίδα, τον κοινό πόνο και την κοινή χαρά;

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.