Φόρμα αναζήτησης

Τα μάσκουλα των μαθητών.. Ενός καταϊδρωμένου καθηγητή

Μέσα στες αυλές των σχολείων τούτες τις μέρες ξεκίνησαν να παίζουν μάσκουλα. Πολλοί διευθυντές μα και σοφοί βοηθοί θεωρούν πως παίζουν έξω που το σχολείο για να έχουν την κκελλέν τους ήσυχη. Ένας διευθυντής που έπαιξε μια πομπάρτα μες στα πόθκια του εθώρεν έξω που την αυλήν λέγοντας «Μα, έν’ έξω που το σχολείον, έννεν;». Βεβαίως οι καθηγητές που ήταν κοντά του εσυμφώνησαν για να μεν έχουν μπλεξίματα τζ’αι εγώ για καμιάν ώραν ώσπου να καταλάβω αγχώθηκα πως ήμουν σχιζοφρενής.

Η συνήθης τακτική των μασκουλοφόρων μαθητών είναι να τα πετάσσουν μες στους καλάθους, μέσα σε σωλήνες, μες στες τουαλέττες, κάτω που πέτρες, μέσα στα σάντουιτς, μέσα στο βιβλίο των Αρχαίων, μέσα στο βιβλίο των Θρησκευτικών και αλλού που για λόγους ταχτικής εν θέλω να πω.

Κάποιοι μαθητές μιαν φοράν ετυλίξαν το μάσκουλο με τη φωτογραφία κάποιας σοβαρής βοηθού που το παίζει άντρας χωρίς να καταλάβει το γιατί κανείς, που τζ’εινες που η πισινή τους πλευρά εν διαφέρει που την μπροστινήν. Που την έκρηξην έγινεν η φωτογραφία λουβούθκια τζ’αι επιβεβαιώθηκεν πρακτικά το χάος τής πίσω με την μπροστινήν της όψην.

Σε έρευνα που εκάμαν εν εκαταφέραν να ξεχωρίσουν την φάτσαν. Μάλιστα ήταν η ίδια που έκαμεν την έρευναν.

Τα μάσκουλα τα κουβαλούν μέσα στες τσέντες, μέσα στες κλάτσες τους, μέσα στες τσέπες τους, μες στα μαλλιά και αλλού.

Εννοείται πως έν’ πολλά δύσκολον να τους έβρεις αφού έν’ πάρα πολλά εκπαιδευμένοι στο πέταμα τούντων απαίσιων πομπάρτων.

Πολλοί μιτσ’οί κάμνουν προπόνηση σπίτιν τους με τη βοήθεια του παπά τους. Σε χωρκόν της Λευκωσίας ένας παπάς συγκεκριμένος έν’ ο καλλύττερος στα μάσκουλα. Ο ίδιος στην λαμπρατζιάν εκουβάλησεν κάτι λάστιχα φορτηγού για να τα κρούσει τζ’αι μετά που παρέμβασην του παπά έφυεν τζ’αι που πείσμαν έκρουσεν τα λλίον πάραδιπλα την επομένην.

Όσοι κάτοικοι του χωρκού είχαν καλεσμένους την Κυριακή, μαζί με τον καπνόν της σούβλας ανάπνεαν τζ’αι τον καπνόν των λαστίχων.

Πολλές συνεδριάσεις έγιναν στην ιστορία του κυπριακού σχολείου προς περιορισμόν του φαινομένου, μα όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Δεν τα βάλλεις εύκολα με την χριστιανικήν παράδοσην, αν και οι παπάδες λαλούν πως τούντο έθιμον καμιαν σχέση εν έσ’ει με τον χριστιανισμόν.

Η Αστυνομία γυρίζει τα σχολεία τζ’αι διά διαλέξεις προκριμένου να περιορίσει το φαινόμενο. Τούτον το μέτρον έν’ το μόνον καλόν. Εννοείται πως κάποιοι μαθητές την ώραν της διάλεξης περιμένουν την για να φκάλουν έξω τες πόμπες τους.

Κανένας μαθητής εν καρφώνει τους μασκουλοφόρους. Εν το τολμά γιατί αν το κάμει το πιο πιθανόν είναι να τον μαυροπινακίσουν τζ’αι θα τες φάει τζ’ειαμαί που εν το περιμένει.

Τελικά, όλοι συμμετέχουν στην εκρηξιομανία. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπον. Σε κάποιο σχολείο της Λεμεσού ένας βοηθός φορεί ωτοασπίδες τα διαλείμματα που περιπολεί στες αυλάες. Οι μαθητές εκαταλάβαν το τζ’αι περιπαίζουν τον. Γενικά λοιπόν θέλει μεγάλην προσοχήν να κυκλοφορείς στα σχολεία τούτες τες μέρες. Η αποφυγή των καλάθων, των τουαλέττων, των σκάλων τζ’αι των απομακρυσμένων περιοχών της αυλής μπορεί να είναι μια κάποια λύσις, που λαλεί τζ’αι ο ποιητής.

Στην τσένταν ενός μαθητή εβρέθηκεν το πιο κάτω ποίημαν που η στήλη αναδημοσιεύει αυτούσιο. Παρ’ όλη την καλήν του ρίμα ο μαθητής εν εγλύτωσεν την αποβολήν.

Μίαν πομπάρταν έχωσα, βαθκιά μες στη σωλήνα, να σε φαράσω στην αυλή καλή μου Κατερίνα.

Τζ’αι αν με πιάσει ο βοηθός, εννά τη φάω ο φτωχός, τζ’αι γιω τζ’αι η Μαρίνα.

Γιατί τούτην ζηλεύκεις την, ζηλεύκεις τζ’αι την Λίνα.

Μα εγιώ εσέναν αγαπώ, τζ’αι με έναν μπουμ θα σου το πω, ότι κρυφά σε είδα.