Φόρμα αναζήτησης

Η “showbiz” των καθηγητών….

Όπως σε κάθε δουλειά, έτσι και στο σχολείο θα συναντήσεις πολλούς και διάφορους τύπους καθηγητών. Πιο κάτω και εντελώς πρόχειρα παραθέτουμε μερικούς.

Ο βλοσυρός. Πολύ συνηθισμένος τύπος. Συνήθως ντύνεται συντηρητικά. Κάθετε μόνος του. Πίνει έναν κυπριακό καφέ τη μέρα και το τοστ του είναι χαμ-τυρί που του το ετοίμασε, όπως και κάθε φορά, η γυναίκα του. Δύσκολος τύπος, τον φοβούνται όλοι εκτός οι καθαρίστριες. Οι μαθητές τον μισούν. Κάποιοι του κάνουν διάφορα αντίποινα, που για λόγους τακτικής δεν αναφέρω.

Ο χαζοχαρούμενος. Αυτή είναι μια πολύ συμπαθητική κατηγορία καθηγητών και δάσκαλων. Συνήθως ήταν τα καλά παιδιά από τον καιρό που έβγαλαν το πανί. Ο παπάς τους έπαιρνεν τους εκκλησία κάθε Κυριακή και μάθαιναν βιολί ή κιθάρα. Πάντα βοηθούν στις γιορτές και στα κεράσματα μετά. Κάνουν καλό μάθημα ή τουλάχιστον οι μαθητές τούς συμπαθούν. Αποφεύγουν τα τζιν και είναι πάντα ξυρισμένοι, με μερικές εξαιρέσεις όπου είναι αξύριστοι, αλλά και χαζοχαρούμενοι.

Οι γλείφτες – κάρφες – κουτσομπόληδες. Πολύ συνηθισμένη κατηγορία στο κυπριακό σχολείο. Εννοείται πως αγαπούν την εξουσία και λατρεύουν τους διευθυντές, όπως το σφουγγάρι λατρεύει το νερό. Αν τους γνωρίσεις καλά, θα καταλάβεις πως είναι εντελώς κενοί και ττόπουζοι, και μπορείς εύκολα να τους εκμεταλλευτείς. Πολλοί έξυπνοι εκπαιδευτικοί τούς χρησιμοποιούν για να μεταδώσουν περίεργα μηνύματα στη διευθύντρια. Λες, για παράδειγμα, στον κάρφα… ρε, έν’ ανάγκη να κυκλοφορεί μες την αυλή με ύφος λυσσασμένης αστυνομικίνας; Τούτος πάει να της το πει, έτσι πάει και το μήνυμα. Αν κατά τύχη σε ρωτήσει η διευθύντρια, παίζεις τον πελλόν και τον εκθέτεις. Όχι μόνο τον βγάζεις ψεύτη, μα αποκαλύπτεις και τον κάρφα εαυτό του στους άλλους. Γενικά είναι μια κατηγορία που καλό είναι να την αποφεύγεις.

Οι μοιραίες – ωραίες – κουλτουριάρες. Τα κυπριακά σχολεία έχουν πολλές τέτοιες καθηγήτριες. Ντύνονται εναλλακτικά, θέλουν να κάμνουν εναλλακτικές γιορτές, συζητούν για θέατρο και σινεμά και για τον Πλιάτσικα. Σπίτι τους παραγγέλνουν ρούχα που το ιντερνέτ για να διαφέρουν. Παίζουν το σέξι, μα στην πραγματικότητα κάτω που το μίνι που φορούν κρύβεται μια απέραντη θλίψη, όπως αυτή της μεγάλης ερήμου. Περιμένουν κανένα τριήμερο να πάνε στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη για καμιά παράσταση και πολύ shopping. Έχουν μια μανία με τα μαλλιά τους που με άγχος κάθε πρωί κάμνουν τα να φαίνουνται πιο πολλά. Είναι παντρεμένες ή χωρισμένες με πλούσιο άντρα. Οι πιο τυχερές έχουν άντρα που, εκτός από πλούσιος, ταξιδεύει κιόλας.

Οι χώρκατοι/τισσες. Πεεεεε, που τούτους έσιει πολλούς. Μιλούν ούλλη μέρα για το φαΐ ,τα χωράφκια, το γρασίδι, τα αυτοκίνητα, τα ριμς τζ’αι τις κούπες της καντίνας. Πολλά συμπαθητική κατηγορία, αν και δεν έχουν κάποια εξέλιξη. Μαζί τους θα φάεις καλό σουβλάκι, μα μην περιμένεις κουβέντες για τη ρίμα του Κάλβου. Θα σου φέρουν ξιδάτα και όχι Ξυδάκη. Αυτοί όμως κερνούν τους πιο πολλούς καφέδες που κάθε άλλην κατηγορία. Μαζί τους εν θα ξεμείνεις που καφέ ή σάντουιτς αν ξεχάσεις το πορτοφόλι σου ή σου το κλέψει κάποιος μαθητής. Είναι καλό πάντα να έχεις 1 ή 2 τέτοιους στην παρέα σου για παν ενδεχόμενο.

Οι πεθαμένοι. Τα μάτια τους είναι εντελώς άδεια σαν τα λαούμια του Κοτσιάτη. Δεν μιλούν. Κοιτάζουν τον ουρανό, όχι ως άλλοι ποιητές, μα σαν τον κατσόσοιρο που τον επάτησε το Nissan τζ’αι ψυχομαχεί στην άσφαλτο. Απορείς πώς κάμνουν μάθημα, μα ποττέ εν θα καταφέρεις να μάθεις αφού πάντα οι κουρτίνες της τάξης τους έν’ κλειστές, όπως τον παράδεισο που έν’ κλειστός για τους απατεώνες πολιτικάντηδες. Αυτούς ο σοφός καθηγητής/καθηγήτρια – δάσκαλος – δασκάλα τους αποφεύγει.

Οι σοφοί. Πολλά μικρή κατηγορία τούτη. Κάμνουν παρέα με ούλλους τζ’αι δικαιολογούν σχεδόν τα πάντα με μιαν ανοιξιάτικη διάθεση. Αγαπούν τους μαθητές τους τζ’αι οι μαθητές αγαπούν τους πίσω διπλά γιατί τζ’αι οι μαθητές με μιαν έννοια έν’ σοφοί που εν εκατάφερεν το σύστημα να τους αναδείξει. Μα γι’ αυτό ακριβώς αναγνωρίζουν τη σοφία αυτών των λίγων δασκάλων τους. Τούτοι μέσα τους έν’ βασανισμένοι τζ’αι ξεχασμένοι που ούλλους, μπορεί ακόμα τζ’αι που τον εαυτόν τους. Έν’ ονειροπόλοι τζ’αι πολλά μελετηροί, κάμνουν σοβαρά ωραία μαθήματα τζ’αι επηρεάζουν τους μαθητές τους πάντα θετικά. Δεν πιστεύουν στην εξουσία, ούτε περιμένουν τίτλους τζ’αι νισάνια. Που κάτι τέθκιους δασκάλους φκαίνουν οι πολίτες του αύριο που σκέφτουνται. Η στήλη τούς αφήνει τελευταίους τζ’αι στον ωραίον τους κόσμο. Γιατί μόλις τον αγγίξεις ραγίζει τζ’αι γίνεται κομμάθκια. Τούτους κανένα σύστημα δεν θα προστατεύσει γιατί κανένα σύστημα δεν θα καταλάβει. Μπορεί μάλιστα αυτό να είναι και το πιο σοβαρό καρκίνωμα της παιδείας μας. Μα αν τα κέντρα εξουσίας αποτελούνται που πρώην γλείφτες, τι περιμένεις;