Φόρμα αναζήτησης

Οι σχολικές φουντάνες και ο μητροπολίτης

Ένας από τους πιο καταπληκτικούς χώρους στο κυπριακό σχολείο είναι οι βρύσες/φουντάνες. Συνήθως βρίσκονται στην κεντρική αυλή των σχολείων, αλλά επειδή τα σχολεία μεγάλωσαν, προστέθηκαν και άλλες βρύσες στα πλαϊνά ενός σχολείου ας πούμε. Οι κυπριακές σχολικές βρύσες λοιπόν παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, θα έλεγα σχεδόν λαογραφικό. Οι περισσότερες είναι από κουγκρί. Στην πορεία, και επειδή το κουγκρί λουβούσε και φαινόταν λερωμένο, τις έντυσαν με ασπρόμαυρο μάρμαρο της δεκαετίας του ’80. Πολλά δημοτικά έχουν τις βρύσες τους ντυμένες με άσπρο-μπεζ μάρμαρο, μάλλον γιατί η τότε επιτροπή των designers του Υπουργείου Παιδείας θα σκέφτηκε το νεαρό της ηλικίας του παιδιού του δημοτικού και έβαλε κάτι πιο φωτεινό. Στην πορεία, και πολύ σύντομα, τα μάρμαρα θάμπωσαν από τον πανδαμάτορα κυπριακό ήλιο. Σήμερα οι βρύσες θυμίζουν πλάκες εγκαταλελειμμένων τάφων φτωχών συγγενών.

Κανένας μαθητής δεν πίνει νερό από τις σχολικές βρύσες. Όλοι ανεξαίρετα αγοράζουν νερό. Μέσα στις σχολικές καντίνες δυσκολεύεσαι να περπατήσεις από τα πολλά μπουκάλια νερό που είναι στοιβαγμένα δεξιά και αριστερά. Νερό παγωμένο εννοείται πως έχει η γραμματεία, που ποτίζεται από κει η διευθύντρια, έχουν οι καθηγητικοί σύλλογοι, έχουν οι γυμναστές για ευνόητους λόγους και στα πιο εξελιγμένα αστικά σχολεία έχουν και οι βιβλιοθήκες. Μάλιστα, σε πολλά σχολεία υπάρχει και άτυπα καθορισμένος νεροκουβαλητής -καθηγητής, άντρας συνήθως, καλός θεολόγος, που αλλάζει την μπουκάλα-, ο οποίος επίσης άτυπα απολαμβάνει διάφορα προνόμια από αυτήν του την ιδιότητα. Τον θαυμάζουν οι καθηγήτριες και κάνει τα στραβά μάτια η γραμματεία -μάτι του θεού- όταν αυτός θέλει να λείψει καμιά ωρίτσα για να πεταχτεί στην τράπεζα. Επομένως, οι καθηγητές μια χαρά ξεδιψούν με κρύο νεράκι ή κάνουν το τσάι τους τον χειμώνα με ζεστό. Βέβαια, και οι καθηγητές πληρώνουν οι ίδιοι το νερό τους. Αν είσαι μαθητής τώρα που -λέμε- έχεις, ας πούμε, οικολογική συνείδηση, ή το βρίσκεις παράλογο να ξοδεύεις τουλάχιστον ένα ευρώ τη μέρα για το νερό, τότε την έπαθες, η λύση σου είναι η βρύση.

Γεμάτες μέλισσες, τσάι τσιόνες. Σφήκες. Μύγες. Το νερό να βράζει. Οι βρύσες οι ίδιες γεμάτες πέτρα, πάντα βουλωμένες που χαρτί, τσάι ρέχες (μια πράξη αυθόρμητης μαθητικής αντίδρασης στην όλη ασχήμια), και, τέλος, μην ξεχνάμε την αρχική εικόνα τη μεγάλη. Όταν πίνεις νερό από κει είναι σαν να πίνεις νερό που τον τάφο της θείας σου της Γιωργούλλας.

Έτσι, εν συντομία, οι βρύσες στα σχολεία εγκαταλείφθηκαν. Από πρόχειρές μου έρευνες για το θέμα στα ευρωπαϊκά σχολεία, έμαθα πως στη Γερμανία, ας πούμε, δεν υπάρχει αυτό το μνημείο-βρύση, αλλά έχουν ωραίους ειδικούς ψύκτες με φίλτρα σε κάθε σχολικό διάδρομο, με ποτηράκια κ.λπ. Από εκεί πίνουν όλοι.

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως το ίδιο το σχολείο σε περιόδους εθνικών επετείων προσφέρει στους ιερωμένους, μουχτάρηδες, προέδρους συνδέσμου γονέων, στρατιωτικών και λοιπών επισήμων εμφιαλωμένο νερό. Να δεις που όλοι παίρνουν από ένα, με αποτέλεσμα το νερό να τελειώνει πριν τα τυροπιτάκια, και να φέρνει κι άλλο η καντίνα. Οι μητροπολίτες πίνουν το παραπάνω. Αν ένας μαθητής πάρει ένα μπουκαλάκι νερό, δέχεται παρατήρηση από τον βοηθό μπροστά στον μητροπολίτη. Ο μητροπολίτης εντελώς αντιχριστιανικά απολαμβάνει την τελευταία του γουλιά κουνώντας βαριά και ευλαβικά την κεφάλα του.