Φόρμα αναζήτησης

«Πολιτική ισότητα με σωστό περιεχόμενο» του Θεόδωρου ΘεοδώρουΘύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η συνέντευξη του ύπατου αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι στον Alpha, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στη δική μας πλευρά για το ότι δεν πείσαμε ότι διαθέτουμε την απαραίτητη πολιτική βούληση για λύση και ειδικότερα ότι αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα των Τ/Κ.

«Από πράγματα που έχει πει o Ερσίν Τατάρ, από πράγματα που η Τουρκία έχει πει ότι είναι ακόμα πρόθυμοι να συζητήσουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η πρόκληση είναι ότι αυτοί λένε ότι δεν πιστεύουν πως η ε/κ πλευρά είναι σοβαρή για τη ΔΔΟ. Συνεπώς μέρος του να προχωρήσουμε με τη διαδικασία είναι η ε/κ πλευρά να καταφέρει να δώσει τις διαβεβαιώσεις στην τ/κ πλευρά ότι πραγματικά είναι δεσμευμένη στη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα για τις δύο κοινότητες», δήλωσε ο κ. Λίλι τονίζοντας ότι για να συζητηθεί λύση ΔΔΟ θα πρέπει πρώτα να πείσουμε ότι αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα όπως ακριβώς ορίζεται από τα ψηφίσματα και τις εκθέσεις των ΗΕ.

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί δεν έχουμε πείσει», η άμεση απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου.

Δυστυχώς αυτό είναι το δράμα μας. Όχι μόνο δεν πείθουμε αλλά ούτε καν καταλαβαίνουμε το γιατί. Τα λέμε για να τα ακούμε εμείς και στο τέλος τα πιστεύουμε. Το θέμα όμως δεν είναι να πείσουμε αλλήλους αλλά τον διεθνή παράγοντα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα. Αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα. Εκείνο που δεν αποδεχόμαστε είναι την πολιτική ανισότητα. Είναι στοιχειώδες καθήκον όλων να κατανοήσουν ότι μέσα στο πνεύμα του αλληλοσεβασμού κανένας, μα κανένας δεν θα πρέπει να αναλογίζεται ή να θέλει να επιβληθεί στον άλλο. Όπως εμείς συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και λέμε ‘ναι’ στη θετική ψήφο εκεί και όπου ενδεχόμενα να διακινδυνεύουν τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κατά τον ίδιο τρόπο θέλουμε να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να αποφασίζουν εκείνοι και για εμάς», δήλωνε ο ΠτΔ σε εκδήλωση των Μαρωνιτών τον Φεβρουάριο του 2020.

Μα επιτέλους πόσο υποτιμούμε τη νοημοσύνη των άλλων; Ποιος θα αποφασίσει ποια είναι τα θέματα «όπου ενδεχόμενα να διακινδυνεύουν τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας»; Μήπως το ατυχέστατo παράδειγμα για τον αγωγό EastMed διαφωτίζει το τι εννοούμε;

Αρωγός στην προσπάθεια να απαντήσουμε στον Βρετανό έσπευσε και ο εξ αποστάσεως διαπραγματευτής μας Ανδρέας Μαυρογιάννης.

«Η πολιτική ισότητα έχει συμφωνηθεί εδώ και 30 χρόνια. Αυτό που αντιλαμβάνονται αυτοί ως πολιτική ισότητα είναι το πρόβλημα, και πρέπει να σας πω ότι είναι και αρκετά νεόκοπο. Ούτε ο μακαρίτης ο Ντενκτάς, που θεωρείτο ακραίος, δεν είχε ποτέ τέτοια ερμηνεία της πολιτικής ισότητας όπως αυτή που μας πλασάρουν τώρα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα αυτού του δήθεν διλήμματος. Εμείς την πολιτική ισότητα την έχουμε δεχθεί, είναι απόλυτα σαφές το περιεχόμενο της πολιτικής ισότητας αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει αυτό το ακραίο που λένε αυτοί ότι για οποιαδήποτε απόφαση, οποιαδήποτε!, πρέπει να συμφωνούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Αυτό το πράγμα δεν είναι κράτος που μπορεί να λειτουργήσει», ξεκαθάρισε.

Δηλαδή ο διαπραγματευτής μας, ο οποίος μάλιστα είχε δηλώσει ότι είναι παθιασμένος για λύση, τόσο παθιασμένος που τάχθηκε εναντίον του σχεδίου Ανάν το 2004, μας λέει ότι κινδυνεύουν τα πάντα να τιναχθούν στον αέρα για ένα μη θέμα. Για ένα ζήτημα που συμφωνήθηκε εδώ και 30 χρόνια, συμφώνησε και ο Ντενκτάς, και ήρθε ο Ακιντζί, ο οποίος στο τέλος θα μας παρουσιαστεί ως σκληρότερος και από τον Ντενκτάς, να αξιώσει απαράδεκτα πράγματα αναφορικά με την πολιτική ισότητα.

Για να γίνει αντιληπτό το αλαλούμ στο θέμα αυτό και το πώς προσπαθούμε να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεών μας, αξίζει να θυμηθούμε τη θέση των ΗΕ: «Παρόλο που η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ίση αριθμητική συμμετοχή (των δύο κοινοτήτων) σε όλους τους κλάδους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της διοίκησης, πρέπει να αντανακλάται μεταξύ άλλων με διάφορους τρόπους: Στον όρο το ομοσπονδιακό Σύνταγμα του κυπριακού κράτους να εγκρίνεται ή να τροποποιείται με τη συγκατάθεση και των δύο κοινοτήτων, στην αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων σε όλα τα όργανα και τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και σε διασφαλίσεις που να εγγυώνται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα έχει εξουσία να υιοθετήσει οποιαδήποτε μέτρα εναντίον των συμφερόντων της μιας εκ των δύο κοινοτήτων, και στην ισότητα και τις ταυτόσημες εξουσίες των δύο ομόσπονδων κρατών», αναφέρεται στην έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ Πέρεζ ντε Κουεγιάρ, της 8ης Μαρτίου του 1990, και η οποία υιοθετήθηκε στο ψήφισμα 716 το 1991.

«Δεν αρνούμαστε την πολιτική ισότητα, αλλά την αριθμητική» δήλωνε ο ΠτΔ τον Απρίλιο του 2019, τη στιγμή που λίγους μήνες πριν, τον Νοέμβριο του 2018, ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί με δηλώσεις του ξεκαθάριζε ότι «η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει και αριθμητική ισότητα σε κάθε ομοσπονδιακό θεσμό, αλλά θα έχει το νόημα της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις όλων των οργάνων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης». Τα ΗΕ δεν μιλούν για αριθμητική ισότητα, η άλλη πλευρά δεν τη διεκδικεί και εμείς δεν την αποδεχόμαστε. Με απλά λόγια, λόγω κεκτημένης ταχύτητας, απορρίπτουμε κάτι το οποίο δεν μας ζητήθηκε ποτέ και από κανέναν.

Αν και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Αμμόχωστο και τις άλλες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας τα νέα τετελεσμένα που δημιουργούνται καταδεικνύουν ότι έχουμε φτάσει στο τέλος εποχής του Κυπριακού με την οριστική διχοτόμηση να είναι το πιθανότερο σενάριο, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Δυστυχώς συνεχίζουμε τις ασυναρτησίες, τα ακαταλαβίστικα και τις εξυπνάδες και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι ο κυριότερος λόγος που χάνουμε οριστικά τη μισή μας πατρίδα είναι το θέμα της πολιτικής ισότητας.

Τουλάχιστον ας θυμηθούμε ότι 57 χρόνια πριν, το 1963, η εμμονή μας στα δεκατρία σημεία του Συντάγματος είχε αποτέλεσμα την πρώτη διχοτόμηση της πατρίδας μας. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται. Από ό,τι φαίνεται και ο τότε Πρόεδρος, εθνάρχης Μακάριος, θεωρούσε τα προνόμια των Τ/Κ ως πολιτική ανισότητα και γι’ αυτό, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, προχώρησε με την πρότασή του για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ας μην προσπαθούμε λοιπόν να προσδώσουμε άλλες διαστάσεις και ερμηνείες, όπως αυτές του διαπραγματευτή μας, για να προσεγγίσουμε άλλες κομματικές θέσεις και τοποθετήσεις. Πολιτική ισότητα με σωστό περιεχόμενο δεν υπάρχει. Είτε την αποδεχόμαστε όπως αυτή καθορίζεται από τον ΟΗΕ είτε την απορρίπτουμε με διάφορες προφάσεις εν αμαρτίαις και συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση απορρίπτοντας όμως ταυτόχρονα τη λύση και την επανένωση.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.