POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή χαλαρή διχοτόμηση;» του Θεόδωρου ΘεοδώρουΗ χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία και πάλι στο προσκήνιο. Ο ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του είπε ότι «μια αποκεντρωμένη, εντός του πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, δύναται να ανταποκριθεί στις ανησυχίες και της ε/κ και της τ/κ πλευράς». Πιο διαφωτιστικός, όπως πάντα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. «Εάν η βάση είναι η ομοσπονδία και είναι δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, όπως δήλωσε και ο ΥΠΕΞ, είναι κάτι το οποίο μπορεί να συζητηθεί, φτάνει να μην ξεφεύγουμε από την ουσία και τη βάση λύσης που είναι η ΔΔΟ και η επανένωση του νησιού μας». Τη ΔΔΟ «και τα μάτια μας». «ΔΔΟ και πικρό ψωμί». Αλίμονο, τώρα που μετά από τριάμισι χρόνια τη θυμηθήκαμε, να την αναφέρνουμε δυο τρεις φορές την ημέρα για να την εμπεδώσουμε μήπως και την ξεχάσουμε και πάλι.

Συνεπώς η αποκεντρωμένη ομοσπονδία θα τεθεί στο τραπέζι κατά την άτυπη πενταμερή, εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί. Τώρα αν θα είναι στο πλαίσιο των νέων ιδεών δεν έγινε γνωστό. Ίσως και εμείς να ψαρεύουμε σε θολά νερά ή καλύτερα να ακολουθούμε την προσφιλή μας τακτική του «βλέπουμε και κάνουμε». Όσο για το αυτονόητο, ότι δηλαδή το να τεθεί στην προπαρασκευαστικού χαρακτήρα διάσκεψη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εναλλακτική μορφή λύσης και έτσι να νομιμοποιείται και ο Τατάρ να θέσει τις δικές του διχοτομικές προτάσεις, ούτε λόγος να γίνεται.

Εκτός και αν αποφασίσαμε να σταματήσουμε το «κρυφτούλι» και να παραδεχτούμε, επίσημα πλέον γιατί ανεπίσημα και έμμεσα το κάνουμε καθημερινώς, ότι αποδεχόμαστε μόνο το ένα σκέλος των παραμέτρων του ΟΗΕ, αναφορικά με τη μορφή λύσης, δηλαδή δεν αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται σαφέστατα από το Ψήφισμα 716 των ΗΕ που δεν είναι τίποτε άλλο από την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/Κ σε όλες ανεξαιρέτως τις αποφάσεις του κεντρικού κράτους. Δυστυχώς στο πιο πάνω συμπέρασμα συνηγορούν όλα αυτά τα ακαταλαβίστικα και οι λεκτικές αλχημείες περί πολιτικής ανισότητας.

Όσο και να προσπαθούμε να δείξουμε την ετοιμότητά μας για λύση και επανένωση και πάλι δεν πείθουμε. Τώρα θέτουμε ως μείζον θέμα την αποκέντρωση εξουσιών τη στιγμή που ο νυν ΠτΔ έχει αποδειχθεί «πρωταθλητής» στην αύξηση των εξουσιών του κεντρικού κράτους. Ας μην ξεχνούμε ότι από τις 18 εξουσίες που διαμορφώθηκαν επί Δημήτρη Χριστόφια (ήσαν 12 επί Τάσσου Παπαδόπουλου), επί Νίκου Αναστασιάδη αυξήθηκαν στις 28. Στα δε όργανα χαμηλής πολιτικής, εκεί να δεις «αποκέντρωση». Από 35 έγιναν 143.

Στο πλαίσιο λοιπόν του πάθους για «αποκέντρωση» σκαρφιστήκαμε αρχικά τη χαλαρή ομοσπονδία. Στην πορεία όμως για να ησυχάσουμε από κάποιους δύσπιστους της όποιας λύσης τη βαφτίσαμε αποκεντρωμένη. Στο τέλος, επειδή ούτε αυτό έπεισε, γιατί μας πήρανε χαμπάρι, μιλούμε για αποκέντρωση εξουσιών αγνοώντας όμως το αυτονόητο. Πρώτα συμφωνείς στη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα (θετική ψήφος σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης), και μετά, με στόχο τη λειτουργικότητα του κράτους, αποκεντρώνεις εξουσίες. Όπως είχε πει και ο αείμνηστος Αλέκος Μακρίδης, «το ποιες εξουσίες μένουν στην κεντρική κυβέρνηση είναι θέμα των διαπραγματευτών και μπορεί να γίνει μέσα σε ένα απόγευμα».

Δυστυχώς εμείς το ένα απόγευμα το έχουμε αναγάγει, σίγουρα υστερόβουλα, σε μείζον θέμα, επιβεβαιώνοντας το «Απού δεν θέλει να πάει στον μύλο, δέκα μέρες κοσκινίζει».

Ακόμα ας μην ξεχνούμε ότι το να μειωθούν οι εξουσίες του κεντρικού κράτους δεν βρίσκει κανέναν αντίθετο. Μέχρι και η άλλη πλευρά έβλεπε θετικά αυτό το ενδεχόμενο.

«Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, ο κ. Αναστασιάδης δεν παρουσίασε συγκεκριμένες ιδέες. Εάν υπάρχει γνήσια πρόταση για μια πιο αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν την αποκλείουμε. Πόσες εξουσίες θα δοθούν στις πολιτείες και ποιες; Αναμένω λεπτομέρειες, αυτό είναι το νόημα της συνάντησης. Μου είπε στο τηλέφωνο πως θα έρθει προετοιμασμένος», δήλωνε ο Τ/Κ ηγέτης τον Φεβρουάριο του 2019. Ακόμα βέβαια περιμένει λεπτομέρειες όπως και όλοι οι άλλοι, αν και για τον τέως «κατοχικό» ηγέτη πλέον δεν έχει σημασία.

Δεν μας έφταναν όλες αυτές οι ασάφειες αλλά ούτε στην επιχειρηματολογία βοηθούμε τον εαυτό μας. Δυστυχώς μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας. «Με γνωστές τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων ότι ο αγωγός πρέπει να περάσει από την Τουρκία, έρχεται το θέμα από το Υπουργικό Συμβούλιο… Πέστε μου ποια θα είναι η ψήφος των Τουρκοκυπρίων; Θα δοθεί μία θετική έστω ψήφος;», διερωτάτο ο ΠτΔ τον Φεβρουάριο του 2018, θέλοντας ουσιαστικά να δώσει ένα παράδειγμα όπου η θετική ψήφος των Τ/Κ δεν θα πρέπει να είναι αναγκαία και κατ’ επέκταση να μας πει ότι το θέμα των υδρογονανθράκων δεν είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς. Βέβαια η αντίδραση και πάλι η ίδια. Δεν καταλάβαμε καλά, παρερμηνεία, αποσπασματική ερμηνεία δηλώσεων και όχι το προφανές, ότι δηλαδή «γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει».

Δυστυχώς, είτε μας αρέσει είτε όχι, όλη αυτή η αχρείαστη παραφιλολογία περί χαλαρής ή σφικτής, αποκεντρωμένης ή συγκεντρωτικής ομοσπονδίας ένα και μόνο μήνυμα στέλνει στον διεθνή παράγοντα: η λύση δεν είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Επιβεβαιώνουμε τους διάφορους, κακοθελητές και μη, για το ότι αλληθωρίζουμε προς άλλους δρόμους και προς εναλλακτικές μορφές λύσης. Ας μην ξεχνούμε το γεγονός ότι επί τρία χρόνια εκφράζαμε και επίσημα τον προβληματισμό μας για σχέδια Β και Γ.

Ανεξάρτητα του αν δηλώνουμε ότι όλες αυτές οι νέες ιδέες είναι «τροφή προς σκέψη» με στόχο να βοηθήσουν στη λειτουργικότητα του ομοσπονδιακού κράτους, η διεθνής κοινότητα τις εκλαμβάνει ως «τροφή προς πέψη» ότι σήμερα έχουν αλλάξει οι προτεραιότητές μας.

Όσο και αν στρουθοκαμηλίζουμε με μαεστρία, δυστυχώς λόγω της πρωτόγνωρης περιρρέουσας ατμόσφαιρας για το ότι «αρμενίζουμε προς άλλες πολιτείες» δεν μπορούμε πλέον να είμαστε πειστικοί.

Η Τζέιν Χολ Λουτ ξανά στην Κύπρο σε μια ύστατη προσπάθεια για λύση και επανένωση. Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος όλα αυτά τα ασυνάρτητα και ας απαντήσουμε ευθέως ότι αποδεχόμαστε τη ΔΔΟ όπως ορίζεται μέσα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Να πούμε ένα «μέα κούλπα» και να αφήσουμε κατά μέρος τα «νέα κόλπα». Διαφορετικά αν συνεχίσουμε με αυτές τις ασάφειες και τις εξυπνάδες, αντί αποκεντρωμένη ομοσπονδία, με κουτσουρεμένη πολιτική ισότητα για την άλλη πλευρά όπως είναι η επιδίωξή μας, θα πάρουμε μια χαλαρή μεν αλλά «ντε γιούρε» διχοτόμηση με πλήρη κυριαρχική ισότητα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.