POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ποιος πυροβολεί το πόδι του Αβέρωφ; 

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων της πανδημίας από τους οπαδούς της Ομόνοιας “ότι θα πρέπει να αναλογιστούμε και τα αισθήματα ενός φιλάθλου κόσμου του οποίου μετά από 11 χρόνια η ομάδα του κερδίζει” προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο ΔΗΣΥ. Σε κάποιους θυμό και σε κάποιους άλλους θυμηδία: “Όλοι υποστηρίξαμε την ελεγχόμενη κάθοδο 3.000 οπαδών της Ομόνοιας στο ΓΣΠ. Ούτε ο Άντρος Κυπριανού δεν υπερασπίστηκε την ανεύθυνη κάθοδο 25.000 οπαδών στο ‘Ηλία Πούλος”’, ψελλίζουν διάφοροι Συναγερμικοί για να στηρίξουν τη θέση ότι τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήδη προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στα εκλογικά αποτελέσματα του ΔΗΣΥ.

Δύο πολιτικές

Η κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες ανέχτηκαν τους αντιεμβολιαστές να διαδηλώνουν έξω από το Σίγμα ζητώντας την κεφαλή του Τσουρούλλη επί πίνακι. Στην πρώτη εκδήλωση των «Ως Δαμαί» εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και παραλίγο να τυφλώσουν μια νεαρή κοπέλα με το πιεσμένο νερό που εκτόξευε το αντιοχλαγωγικό όχημα «Αίαντας». Η Αστυνομία στην περίοδο του λοκντάουν ανακοίνωνε εβδομαδιαίως την επιβολή εκατοντάδων τσουχτερών προστίμων σε απλούς πολίτες αλλά και σε καταστηματάρχες που προσπαθούσαν να βγάλουν τα προς το ζην. Η Αστυνομία έκανε ελάχιστα για να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες πιστούς που μετέβησαν για προσκύνημα του λειψάνου του Εφραίμ, τους εκατοντάδες νεαρούς που επί μέρες έριχναν χιλιάδες κροτίδες πέριξ των ημερών του Πάσχα αφήνοντας ξάγρυπνη τη Λευκωσία και τις άλλες πόλεις. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ανεύθυνη φιέστα στο «Ηλίας Πούλλος» που βρήκε την Παρασκευή τη συνέχειά της, με τους οπαδούς της Ανόρθωσης αυτή τη φορά.

Πίσω από τα φαινόμενα αυτά βέβαια κρύβεται και μια βαθύτερη κόντρα η οποία έχει και σοβαρό οικονομικό υπόβαθρο, που κάποιοι στον ΔΗΣΥ την περιγράφουν ως πολιτική “κάνουμε τα στραβά μάτια απέναντι σε διάφορες ομάδες ανευθύνων και τιμωρούμε τη υπεύθυνη μεσαία τάξη της χώρας”. Κάποιοι προχωρούν ένα βήμα πιο κάτω και υποστηρίζουν ότι “κάποιος πυροβολεί τον Αβέρωφ στο πόδι, είτε γιατί είναι ατζαμής ή διότι τον θέλει κουτσάππαρον”.

Η κόντρα αυτή ξεκινά μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο και εξακτινώνεται μέχρι τα τελευταία θεωρεία του ΔΗΣΥ. Η βασική τοποθέτηση του ΔΗΣΥ την οποία συμμερίζονται και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (σε κάποιες συνεδριάσεις ανέβηκαν οι τόνοι) είναι ότι η πολύ συντηρητική στάση του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα, η διαδικασία εξαγωγής των ποσοστών θετικότητας μέσα από εκατοντάδες χιλιάδες τεστ την εβδομάδα, ενώ μεγαλύτερες χώρες δεν κάνουν ούτε το ένα εκατοστό μας, κατ’ επέκταση τα λοκντάουν και το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και δουλειών θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία και εξαγριώνουν τους ψηφοφόρους του κόμματος. Ενδεικτική είναι η δήλωση αξιωματούχου του ΔΗΣΥ: “Ενισχύουμε τις επιχειρήσεις με χρήμα, κάνουμε καμπάνια για τον τουρισμό και κάποιοι με τα αχρείαστα rapid tests μας κόβουν τα πόδια αφού η Κύπρος τοποθετείται στην κόκκινη κατηγορία”.

Ο θυμός

“Ο θυμός του μέσου Συναγερμικού ψηφοφόρου, που αποτελεί και τη ραχοκοκκαλιά της μεσαίας τάξης”, λένε στελέχη του κόμματος, στρέφεται κατά του Προεδρικού, αλλά λόγω της συγκυρίας των εκλογών τη λυπητερή θα κληθεί να πληρώσει το κόμμα.

Ο Πρόεδρος, λένε, φαίνεται να ζει στον δικό του κόσμο: Σε μια λουδοβίκειο οπτική του στυλ “Το Κράτος Είμαι Εγώ”, παρήγγειλε μεγάλη έρευνα για τον ίδιο μέσω του γνωστού οίκου ερευνών MARC A.E. στην Αθήνα, το βασικό συμπέρασμα της οποίας είναι ότι “αν έχει υψηλή δημοτικότητα ο κ. Πρόεδρος θα πάει και ο ΔΗΣΥ καλά στις βουλευτικές”. Βέβαια όπως διευκρινίζεται στην έρευνα αν ο Πρόεδρος καταποντίζεται μαζί του καταποντίζεται και ο ΔΗΣΥ. Οπότε αν όντως ΔΗΣΥ και Πρόεδρος λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, “θα έπρεπε τουλάχιστον να επικοινωνούν μεταξύ τους”. Οι διαμαρτυρόμενοι τονίζουν ότι στο Προεδρικό οι αποφάσεις επιβάλλονται από τον τελευταίο που θα δει και θα μιλήσει με τον Πρόεδρο πριν αυτός πάει για τον μεσημεριανό του ύπνο, όπως έγινε και με το πρόσφατο λοκντάουν, ενώ οι αποφάσεις ήταν άλλες!

Όπως ανέφερε στον «Πολίτη» σημαντικό στέλεχος του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε ήδη να έχει παύσει τον υφυπουργό Καινοτομίας για τα προβλήματα που παρουσιάζει η Πύλη Εμβολιασμού” ενώ δεν γλύτωσαν τα σκάγια ούτε ο υπουργός Υγείας και το επιτελείο του, “οι οποίοι παρασύρουν τον Πρόεδρο σε αχρείαστες αποφάσεις, όπως η πολιτική των rapid tests και το τελευταίο σκληρό λοκντάουν”.

Η συσπείρωση

Υπό το βάρος της δυσκολίας συσπείρωσης του ΔΗΣΥ όπως δείχνει και η σημερινή δημοσκόπηση της Noverna, αλλά και άλλη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε σε στελέχη του κόμματος την περασμένη Πέμπτη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται πλέον να επιλέγει να σώσει ό,τι σώζεται. Στο κόμμα, όπως μας αναφέρθηκε, υπάρχει η αίσθηση για το πού θα μπορούσαν να οδηγηθούν τα πράγματα, για την ηγεσία του βραχυπρόθεσμα, αλλά και για τον Πρόεδρο, αφού τα τελευταία δύο χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη προμηνύονται δύσκολα. Βραχυπρόθεσμα επίσης τίθεται και ένα άλλο αγχωτικό ερώτημα: Ποιο είναι το ψυχολογικό όριο στα ποσοστά του ΔΗΣΥ; Κι αν τα ποσοστά πέσουν πώς θα απορροφηθεί η κρίση -ακόμα και ηγεσίας- εντός του ΔΗΣΥ τους επόμενους μήνες;

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υιοθετώντας ενίοτε και την κυπριακή διάλεκτο στο λεξιλόγιό του, εμμέσως πλην σαφώς στέλνει στον μέσο Συναγερμικό ένα μήνυμα το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση είναι απλό: Αν το Προεδρικό τα έκανε μάτσιες, θα τιμωρήσεις το κόμμα σου το οποίο έδωσε μάχες για την οικονομία αλλά και για το Κυπριακό; Παλιά δουλειά μας κόσκινο αυτή η τακτική, αφού τα ίδια έλεγε και ο Αναστασιάδης ως αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ στη δεύτερη θητεία Κληρίδη. Λογικά ο Αβέρωφ επιχείρησε να διαφοροποιηθεί, προκαλώντας ακόμα και το τρολάρισμα του Άντρου Κυπριανού “ότι έπαθε ΑΚΕΛ”, αντιπολιτευόμενος.

* Για το Κυπριακό πάντως η ρητορική του για πρώτο και δεύτερο τσουνάμι δικαιώθηκε στην πρόσφατη διάσκεψη της Γενεύης όταν η τ/κ πλευρά έθεσε θέμα δύο κρατών. Το ερώτημα είναι πώς θα πειστεί η κληριδική πτέρυγα του κόμματος, η οποία πνέει μένεα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κραν Μοντανά και εντεύθεν, να επιστρέψει.

* Για την οικονομία παρά το ότι οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί στον ΔΗΣΥ δεν υπάρχει ιδιαίτερο άγχος. Από τη μια το ΑΚΕΛ δεν έχει αποκρυσταλλωμένη πρόταση, από την άλλη ο Νικόλας Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ διά της λαϊκίστικής τους πολιτικής έχουν απαξιωθεί, τουλάχιστον από τους σοβαρούς Συναγερμικούς αλλά και γενικά τους επιχειρηματικούς κύκλους. Σε αυτό συναινούν και τα πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών που διαχειρίζονται την κρίση.

* Αυτό που φαίνεται να μην αντιμετωπίζεται είναι η εντύπωση ότι ο Πρόεδρος στη δεύτερη θητεία του είναι ο στυλοβάτης της προαγωγής της διαφθοράς του κράτους. Η μόνιμος επωδός στο στόμα σοβαρών Συναγερμικών στελεχών τους τελευταίους μήνες είναι σχεδόν πανομοιότυπη: “Κάποιοι στο Προεδρικό έχουν φροντίσει να μας αντιμετωπίζει ο κόσμος όπως αντιμετώπίζαν τους ΔΗΚΟϊκούς τη δεκαετία του 1980. Αντρεπούμαστεν να κυκλοφορήσουμε”.

Ο κύριος Πρόεδρος

Πώς αντιδρά και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Η δήλωσή του για την Ομόνοια είναι ενδεικτική: “Θέλω να τα έχω καλά με όσο το δυνατόν περισσότερους”.

Δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ΔΗΣΥ απλώς αυτό που φαίνεται να τον απασχολεί είναι πώς θα ολοκληρώσει πλέον τη θητεία του με θετικό πρόσημο. Θεωρεί ότι αν ο ίδιος πάει καλά τότε θα ωφεληθεί και ο ΔΗΣΥ. Με βάση αυτή την προσέγγιση που διαχέεται πλέον από κάθε γωνιά του Προεδρικού Μεγάρου, όλοι αντιλαμβάνονται ότι:

* Η στάση που τηρεί στο Κυπριακό στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε υπέρ ούτε εναντίον της λύσης. Υιοθετεί μια ασφαλή γραμμή η οποία ικανοποιεί την πλειοψηφία του κόσμου η οποία βασικά ούτε ξέρει, ούτε ενδιαφέρεται. Στη σημερινή δημοσκόπηση του «Πολίτη» το 60% του κόσμου λέει ότι στην άτυπη πενταμερή δεν άλλαξε τίποτε. Σε αυτούς ποντάρει ο Νίκος Αναστασιάδης. Ένας λαϊκιστής πολιτικός, ξέρει να εκμεταλλεύεται κυρίως την άγνοια του κόσμου.

* Στο κεφάλαιο πανδημία, η βασική πολιτική της κυβέρνησης επικεντρώθηκε στις παροχές. Αυτό σε μεγάλο βαθμό ικανοποίησε τον κόσμο του οποίου τα οικονομικά δεν έφτασαν σε πλήρη εξαθλίωση. Το πρόστιμο βέβαια θα πληρωθεί αργότερα από ολόκληρη την κοινωνία. Θα μπορούσε η Κύπρος να μην είχε λοκντάουν μετά τους βασικούς εμβολιασμούς των 70+ αν είχε στη διάθεσή της ακόμα 50 αναπνευστήρες έναντι μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Προτιμήσαμε να δώσουμε ένα δις ανεβάζοντας το δημόσιο χρέος στα ύψη.

* Στο ίδιο κεφάλαιο (πανδημία) επέδειξε ιδιαίτερη εύνοια στην Εκκλησία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις οι εκκλησίες λειτούργησαν υπό προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με άλλους χώρους συνάθροισης, όπως π.χ. τα θέατρα. Στις εκκλησίες εξάλλου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών σε αντίθεση με τα θέατρα και τους κινηματογράφους.

Υπάρχει βέβαια πάντα και η άλλη άποψη: Σε γενικές γραμμές το περιβάλλον του Προέδρου πιστεύει ότι ο ΔΗΣΥ θα ανακάμψει τις επόμενες μέρες, μέσα από τις χαλαρώσεις για την πανδημία, την αναζωπύρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την ανάταση στην ψυχολογία του κόσμου. Όλα έχουν γίνει με καλές προθέσεις, λένε, οπότε ο κόσμος θα καταλάβει. Ο Δάντης το είπε κάπως διαφορετικά: «Ο δρόμος προς την κόλαση είναι πάντα στρωμένος με καλές προθέσεις”.

 

Δημοσκόπηση Noverna για τον «Πολίτη»: Η μάχη ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ, η ελπίδα των μικρών και η απογοήτευση των πολιτών

 

Όταν ο Τάσσος έσπαζε το εμπάργκο του ΟΗΕ στον Μιλόσεβιτς – Η επιστολή Del Ponte και η γνωμάτευση Μαρκίδη

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.