Φόρμα αναζήτησης

Ποιος μας τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί;

Τι έγινε τελικά το άτυπο έγγραφο της 4ης Ιουλίου 2017 επί του οποίου στις 10 το πρωί καταγράφηκαν οι βαρυσήμαντες διευκρινίσεις που ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε έδωσε στους διαπραγματευτές Μαυρογιάννη και Ναμί επί του άλλου άτυπου εγγράφου της 30ής Ιουνίου 2017; Πρόκειται για το ερώτημα της πεντηκονταετίας. Το οποίο πιστεύω θα προστεθεί κι αυτό στα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, τα οποία καταγράφει στο βιβλίο του «Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα», ο μεγάλος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ: Από πού ερχόμαστε; Υπάρχει άλλη έξυπνη ζωή στο Σύμπαν; Τι υπάρχει μέσα σε μία μαύρη τρύπα; Πώς θα επιβιώσουμε στη Γη; Πώς μπορούμε να εποικίσουμε το Διάστημα; Ποιος είναι ο σχεδιασμός, το βαθύ νόημα πίσω από κάθε πράγμα; Υπάρχει Θεός εκεί πάνω;».

Αν ζούσε σήμερα ο Χόκινγκ είμαι σίγουρος ότι θα πρόσθετε κι αυτό το ερώτημα: «Πού χάθηκε το μαυρογέρημο το έγγραφο του Άιντε;».

Ο Αντόνιο

Το άτυπο αυτό έγγραφο, ως γνωστόν υπαγορεύτηκε προφορικά από τον Αντόνιο Γκουτέρες στο δείπνο της 28ης Ιουνίου του ιδίου σωτηρίου έτους στο Κραν Μοντανά και αποτελούσε τη σύνοψη της συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί – Γκουτέρες στη συνάντηση της 4ης Ιουνίου 2017 που είχαν στη Νέα Υόρκη.

Το θέμα ανέλαβε να διερευνήσει η κ. Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία έχει επισκεφθεί μέχρι στιγμής δύο φορές τη Λευκωσία, αλλά το ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Όχι πώς δεν προσπαθεί. Η κ. Λουτ είναι πολύ φιλότιμος και εργατικός άνθρωπος, αλλά μέχρι στιγμής, όσο κι αν έψαξε, δεν το βρίσκει. Φαντάζομαι την αγωνία της, να ψάχνει μέσα σε στοίβες φακέλων, να κατεβαίνει στα υπόγεια αρχεία των Ηνωμένων Εθνών επί της Πρώτης Λεωφόρου στο Μανχάταν, να ανοίγει μπαούλα, σκονισμένα, αλλά και αραχνιασμένα συρτάρια, αναδιφώντας σε δέσμες εγγράφων σφραγισμένες με κερί με την κόκκινη ένδειξη «Top Secret – Cyprus Problem». Φαντάζομαι, επίσης, την προσπάθειά της μέσω των ηλεκτρονικών αρχείων του ΟΗΕ, με σταθερό πάντοτε το hashtag #Pellotopos, την τιτάνια προσπάθεια εντοπισμού του εγγράφου. Με κίνδυνο να κρούσουν όλα τα search engines του ΟΗΕ. Αλλά, εις μάτην.

Για να καταλάβετε σε πόσο μεγάλη απόγνωση βρίσκεται η κ. Λουτ, σκέφτεται να ανέβει τρεις ορόφους πάνω από το γραφείο της στον ΟΗΕ, να μεταβεί δηλαδή στον 37ο όροφο που βρίσκεται το γραφείο του Γκουτέρες, για να ρωτήσει ευθέως αν μπορεί να βοηθήσει ο ίδιος ο Γκουτέρες με το πλαίσιό του. Φοβάται όμως να το κάνει, μήπως πάθει τα ίδια με αυτόν που στο παλιό εκείνο ανέκδοτο του έσκασε λάστιχο και περπατούσε μέσα στη νύκτα προς το απομακρυσμένο εκείνο σπιτάκι για να ζητήσει κρίκο.

Η ουσία βέβαια είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: αν δεν βρεθεί το έγγραφο της 4ης Ιουλίου…πιττίν. Δεν λύνεται με τίποτα το Κυπριακό. Οπότε, δεν πρόκειται να επιστραφούν το Βαρώσι και η Μόρφου στους Ε/Κ κατοίκους τους, δεν πρόκειται ποτέ οι Τ/Κ να αποκτήσουν την πολιτική τους ισότητα, ούτε βέβαια θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στη διακυβέρνηση της ομοσπονδιακής Κύπρου.

Το Εγώ του…

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάθεται εδώ και μερικούς μήνες στα κάρβουνα. Για να κατανοήσετε μάλιστα πόσο τον ανησυχεί το θέμα, έριξε που λέμε μέχρι και το Εγώ του…και ζήτησε από τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, δίκην Κύπριου ινσπέκτορα Κλουζώ από τη Γεροσκήπου, να πάει στο Μόναχο και να βρει τον πρώην «υπάλληλο του τουρκικού ΥΠΕΞ», άλλως «τσιτσιφιόγκο», Έσπεν Μπαρθ Άιντε, και να τον ρωτήσει: «Κύριε Έσπεν μου, μήπως ξέρετε πού βρίσκεται το άτυπο έγγραφο της 4ης Ιουλίου με τις διευκρινίσεις που υπαγορεύσατε στις 10 το πρωί στους κυρίους Μαυρογιάννη και Ναμί, σε σχέση με το άλλο άτυπο έγγραφο της 30ής Ιουνίου, στο οποίο καταγραφόταν το πλαίσιο Γκουτέρες;

Όπως πληροφορηθήκαμε, ούτε ο κ. Άιντε γνώριζε, παραπέμποντας τον κ. Χριστοδουλίδη στη γνωστή παραδοσιακή κυπριακή μηχανή αναζήτησης… Go Black Dog Search. Την έρευνα μέσω της κυπριακής επινοήσεως μηχανή ανέλαβε, όπως πληροφορούμαι, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Ο οποίος επί καθημερινής βάσεως μαζί με τους προεδρικούς Dogs Φριτς και Μπράουν επιχειρεί στο τρίγωνο Προεδρικό – ΥΠΕΞ – γραφείο Ε/Κ διαπραγματευτή με στόχο την ανεύρεση του εγγράφου.

Ακάματες προσπάθειες, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, καταβάλλουν και οι Τουρκοκύπριοι να βρουν το έγγραφο. Δεν το βρήκαν ωστόσο, ούτε ο κ. Ακιντζί, ούτε ο κ. Ναμί, διότι η βάση δεδομένων του Κυπριακού βρίσκεται στο υπόγειο της τουρκικής πρεσβείας στη Λευκωσία στα έγγραφα υψηλής διαβάθμισης. Οι Τ/Κ πολιτικοί, ως γνωστόν, έχουν πρόσβαση μόνο σε πρώτο επίπεδο εγγράφων με την ένδειξη «ανακοινώσεις της τουρκικής προεδρίας και συμβουλές για την τήρηση του μεγάλου Ραμαζανιού».

Ο καθηγητής Μαρίνοφ

Όπως αντιλαμβάνεστε, μετά από 45 χρόνια προσπαθειών για λύση του Κυπριακού σκαλώσαμε. Πώς στ’ αλήθεια θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αν δεν βρούμε το άτυπο έγγραφο της 4ης Ιουλίου, το οποίο διευκρινίζει το άλλο άτυπο έγγραφο της 30ής Ιουνίου, το οποίο κατέγραψε όσα είπε μεταξύ τυρού και αχλαδιού ο Αντόνιο Γκουτέρες στο δείπνο της 28ης Ιουνίου στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το σωτήριον έτος 2017;

Ο καθηγητής Λου Μαρίνοφ, στο δεύτερό του βιβλίο με τίτλο «Τα Μεγάλα Ερωτήματα», μπορεί ίσως να μας βοηθήσει να βρούμε τις σωστές απαντήσεις. Ο κ. Μαρίνοφ προωθεί την ιδέα ότι καταφεύγοντας στη φιλοσοφία, αλλά και τη λογοτεχνία, μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στα κεντρικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Προτρέποντάς μας να μην αποδεχτούμε τη «θυματοποίηση» ως κακό της σύγχρονης ζωής, χρησιμοποιεί παραδείγματα από τον τομέα της φιλοσοφικής συμβουλευτικής για να δείξει πώς η σοφία των μεγάλων διανοητών μπορεί να μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε τη δική μας φιλοσοφία. Τα ερωτήματα που θέτει στοχεύουν στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης: Πώς γνωρίζουμε το σωστό; Τι είναι η αγάπη; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή; Και, το κυριότερο, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη σοφία αιώνων που είναι στη διάθεσή μας για να απαντήσουμε σ’ αυτά τα ερωτήματα;
Ευανάγνωστο, ψυχαγωγικό και εξαιρετικά χρήσιμο, το έργο Τα Μεγάλα Ερωτήματα δείχνει το πώς μια αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα μπορεί να μεταμορφώσει πραγματικά τη ζωή μας. Δείχνει πώς ένας #Pellotopos μπορεί να βρει τον δρόμο της αρετής και της σοφίας. Και κυρίως, πώς να κόψει τις ανοησίες και να ανακαλύψει την κοινή λογική.