Φόρμα αναζήτησης

Ο Νικόλας αποσυσπειρώνει το ΔΗΚΟ

Η διαφαινόμενη εκλογική αποτυχία του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι άμεσα συνυφασμένη με την αποτυχία συσπείρωσης του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι λόγοι της χαμηλής συσπείρωσης του ΔΗΚΟ τυγχάνουν διαφόρων ερμηνειών, από διάφορους κύκλους. Όμως οι εκτιμήσεις συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της αρνητικής επίδρασης μιας σειράς πολιτικών επιλογών που λειτούργησαν και λειτουργούν αποσυσπειρωτικά για τα παραδοσιακά στελέχη και για την παραδοσιακή βάση του Δημοκρατικού Κόμματος. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι συγκεκριμένες επιλογές δεν συνάδουν με τον διαχρονικό χαρακτήρα του ΔΗΚΟ ως κεντρώου και μετριοπαθούς κόμματος, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι που διαχρονικά υποστήριζαν το ΔΗΚΟ να διαφοροποιούνται με τρόπο που φαίνεται να στερεί από τον Νικόλα Παπαδόπουλο το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σε σχέση με την επιδιωκόμενη μορφή λύσης του Κυπριακού, η διαφοροποίηση του ΔΗΚΟ από την υποστήριξη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αποτελεί ένα ευαίσθητο σημείο για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος. Ιδιαίτερα μάλιστα λόγω του ότι η συγκεκριμένη μορφή λύσης υποστηρίχθηκε με συνέπεια από τους ιστορικούς ηγέτες του ΔΗΚΟ, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο, με αποτέλεσμα η διάσταση της σημερινής ηγεσίας του ΔΗΚΟ με την ιστορία του κόμματος να προκαλεί αντιδράσεις σε αρκετά στελέχη και ψηφοφόρους.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, η στάση που τηρείται από τη σημερινή ηγεσία του ΔΗΚΟ επίσης προκαλεί αμηχανία σε μεγάλο μέρος της βάσης του. Παραδοσιακά, το ΔΗΚΟ υποστήριζε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού, επιδιώκοντας να ισορροπεί μεταξύ θέσεων αρχής και εποικοδομητικής διάθεσης, αποφεύγοντας την επίρριψη ευθυνών στην πλευρά μας, ενώ εκτιμάται ότι η στάση της σημερινής ηγεσίας του ΔΗΚΟ βρίσκεται σε διάσταση με αυτή την προσέγγιση και απενoχοποιεί την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς.

Σε σχέση με την ανάπτυξη πολιτικών συνεργασιών, οι επιλογές της σημερινής ηγεσίας του ΔΗΚΟ για συμπόρευση με δυνάμεις που εκφέρουν ακραίο πολιτικό λόγο, τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και γενικότερα, προκαλεί αμηχανία στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ. Αυτή η αντίδραση γίνεται εντονότερη όταν οι συγκεκριμένες δυνάμεις τοποθετούνται με τρόπο που είναι αρνητικά φορτισμένος σχετικά με θέματα όπως η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα ή σχετικά με τις δυνατότητες ειρηνικής συνύπαρξης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σε σχέση με τα θέματα που αφορούν την οικονομία, η παραδοσιακή βάση του ΔΗΚΟ αισθάνεται άβολα με τη διαχείριση της σημερινής ηγεσίας του κόμματος, τόσο για τις ακραίες θέσεις που υποστήριζε κατά τα τελευταία χρόνια όσο και για τις προεκλογικές θέσεις που υποστηρίζει κατά τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος της βάσης του ΔΗΚΟ, που προέρχεται από τη μεσαία τάξη, αισθανόταν άβολα με τις θέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου που υποστήριζε τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μειώσεις μισθών, ψηφίζοντας όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια, αλλά ταυτόχρονα αισθάνεται άβολα με την πλειοδοσία σε προεκλογικές παροχές και υποσχέσεις που γίνεται από τον Νικόλα Παπαδόπουλο κατά τους τελευταίους μήνες.

Σε σχέση με τη διαχείριση του ρυθμιστικού ρόλου του ΔΗΚΟ, σημαντικό μέρος της παραδοσιακής βάσης του κόμματος διαπιστώνει ότι ο περιορισμός των δυνατοτήτων συνεργασίας με πολιτικές δυνάμεις πέραν του ενδιάμεσου χώρου οδηγεί σε πολιτική απομόνωση και σε περιορισμένες προοπτικές συμμετοχής στη διακυβέρνηση του τόπου. Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι η επικέντρωση της σημερινής ηγεσίας του ΔΗΚΟ στην ικανοποίηση των προεδρικών φιλοδοξιών του Νικόλα Παπαδόπουλου μετατρέπει το ΔΗΚΟ από κόμμα εξουσίας σε κόμμα διαμαρτυρίας.

Η αδυναμία συσπείρωσης του ΔΗΚΟ υπέρ της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου φαίνεται να αποτελεί το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα μιας σειράς επιλογών που έγιναν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες της παραδοσιακής βάσης του ΔΗΚΟ. Παρόλο που αριθμός στελεχών τα οποία συνδέονται με το παραδοσιακό ΔΗΚΟ συμμετέχουν ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του Νικόλα Παπαδόπουλου φαίνεται ότι, λόγω των πολιτικών επιλογών που έχουν επικρατήσει, αδυνατούν να απευθυνθούν πειστικά στη βάση του κόμματος. Εκτιμάται ότι στην περίπτωση που ο Νικόλας Παπαδόπουλος παραμείνει όντως εκτός του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών, αυτά τα ζητήματα θα τεθούν προς συζήτηση, τόσο στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης όσο και εντός των συλλογικών οργάνων.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.