Φόρμα αναζήτησης

Γιατί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θριαμβεύσαμε; (Του Κ. Χριστοφίδη)

*Ομιλία του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, Καθηγητή της Φυσικής κατά την τελετή παράδοσης της Πρυτανείας

 Κυρίες και Κύριοι,

Φτάσαμε στο τέλος της δικής μου διαδρομής στο πηδάλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είχα την εξαιρετική τιμή να ηγηθώ του οργανισμού μας σε μια ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Είχα το προνόμιο να με τιμήσετε 3 φορές με την εμπιστοσύνη σας.

Η θητεία μου και το 2018 έκλεισε με τον καλύτερο και πιο συμβολικό τρόπο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου: Με την ολοκλήρωση ενός μοναδικού έργου, της Βιβλιοθήκης μας. Παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2012 η πολιτεία μας αφαίρεσε 11.2 εκατομμύρια ευρώ από τα ίδια έσοδα που προορίζονταν για την Βιβλιοθήκη. Θέλανε μας είπαν να πληρώσουν 13ους μισθούς στον δημόσιο τομέα. Δεν το βάλαμε κάτω, δουλέψαμε και βρήκαμε την χρηματοδότηση, φτιάξαμε την Βιβλιοθήκη μας, το πιο επιβλητικό και το πιο εμβληματικό κτίριο που έγινε ποτέ στην ιστορία του τόπου μας!

Παίρνω δεκάδες γράμματα καθημερινά από τους φοιτητές μας, από απόφοιτους, από Κύπριους φοιτητές του εξωτερικού, από απλούς ανθρώπους, είναι πολύ περήφανοι για αυτό. Και εμείς τα μέλη της κοινότητας μας βέβαια, ακόμη περισσότερο.

Το ίδρυμά μας σήμερα δεν είναι αυτό που ήταν πριν 8 χρόνια, έχει κάνει τεράστια βήματα. Είναι ένα πανεπιστήμιο που ανοίγει δρόμους, χαράσσει στρατηγικές, γίνεται παράδειγμα για όλη την κυπριακή κοινωνία. Τα ξένα πανεπιστήμια μας βλέπουν με θαυμασμό. Είμαστε πλέον σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μιλούν για μας. Είμαστε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες παράδειγμα διαχείρισης και ανάπτυξης. Μέσα στην κρίση, όχι απλά επιβιώσαμε αλλά πολύ περισσότερο πέτυχαμε, θριαμβεύσαμε. Όταν ο τόπος γονάτιζε εμείς προχωρούσαμε, εμείς δημιουργούσαμε.

Όλα αυτά τα χρόνια επικεντρώθηκα στα θεμελιώδη και ουσιαστικά. Δεν είναι βέβαια ώρα για απολογισμό, αυτό θα γίνει σε μια ειδική πολυσέλιδη έκδοση που θα δημοσιευτεί σύντομα. Όμως μέσα στην κρίση, δημιουργήσαμε χρηματικά αποθεματικά ανεπανάληπτα, χωρίς προηγούμενο. Για το λόγο αυτό δεν είναι η ώρα των συντηρητικών υπολογισμών, είναι ή ώρα να ανοίξουμε περισσότερο τα πανιά μας, δεν είναι η ώρα που ακυρώνουμε αναπτυξιακές προοπτικές.

Όλα τα υπό ανέγερση & προγραμματιζόμενα κτήρια της Πανεπιστημιούπολης έχουν τη χρηματοδότηση τους, δωρητές και δάνειο. Όλα τα σχέδια είναι έτοιμα και η χρηματοδότηση πλήρης! Σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Το δάνειο της Τράπεζας με 0.5% επιτόκιο, τα διαθρωτικά ταμεία και οι πολυάριθμες δωρεές.

Το 2019 θα είναι εξίσου καταπληκτικό για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Με τις κτηριακές εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής σχεδόν να ολοκληρώνονται. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο για την εκπαίδευση που κτίστηκε ποτέ στην Ιστορία της Κύπρου. Ήταν στόχος για 10 χρόνια, εμείς το κάναμε.  Ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, μέχρι το τελευταίο εργαστήριο μέχρι το τελευταίο επιστημονικό όργανο.

Αρχίζουν σύντομα 4 καινούργια έργα.

Το κτήριο της Ιατρικής Σχολής «Νίκος Κ. Σιακόλας»,

το Κτήριο Βιολογικών επιστημών «Ιδρύματος Λεβέντη»,

το Κτήριο Διδασκαλίας «Αρτέμης Χατζηπαναγής» και

το «Κτήριο Νίκολα Δαυίδ-Πινέδο» που θα στεγάζει το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου το οποίο σχεδιάσαμε μαζί με το Καραϊσκάκειο και το ογκολογικό κέντρο.

Οι εργασίες για τη δημιουργία του μεγάλου Φωτοβολταϊκού πάρκου ΑΠΟΛΛΩΝ, αρχίζουν την άνοιξη. Θα είμαστε το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο με 100% ηλιακή ενέργεια. Το Stanford το 2021, 2 χρόνια πριν από αυτούς λοιπόν. Το ονειρευτήκαμε και το ετοιμάσαμε όταν κανείς δεν πίστευε.

Και βέβαια όλα αυτά αποσκοπούν στην ανάπτυξη του πανεπιστημίου, ως χώρου παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης, της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Γιατί θέλαμε και θέλουμε να δώσουμε προοπτικές στους νέους ανθρώπους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πολιτεία!

Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τον αριθμό των ερευνητών που έχουμε σήμερα. Πλησιάσαμε τις 7 χιλιάδες φοιτητές. Έχουμε νομοθεσία για ξενόγλωσσα προγράμματα, έχουμε νομοθεσία για την επιχειρηματικότητα. Το κομματικό σύστημα μας τα στέρησε για 10 χρόνια.

Ο αριθμός των εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εξασφαλίσαμε γιγαντώθηκε. Παντού δημιουργούμε πυρήνες αριστείας. Το 65% το δημοσιεύσεων που φεύγουν από την Κύπρο προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είμαστε το μεγάλο παράθυρο της Κύπρου προς τα έξω. Έχουμε, σήμερα υπό προκήρυξη 87 καινούριες θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια νούμερα. 21 Νέες θέσεις προαγωγής για το διοικητικό προσωπικό, περήφανο γιατί ξέρει ότι επιλέγεται με τις πιο αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες.

Εισαγάγαμε τον θεσμό των στρατηγικών θέσεων, αυτών που κάνουν δηλαδή τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου, παρά τις αντιδράσεις αρχηγών κομμάτων που μας ήθελα να ψωνίζουμε ακαδημαϊκό προσωπικό από τα ξεπερασμένα κομματικά τους ράφια. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την εκλεγμένη επιτροπή ανάπτυξης των κοσμητόρων που διαχειριζόταν ορθολογιστικά και διένεμε στα τμήματα τις νέες θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού.

Δημιουργήσαμε ένα Ίδρυμα εξωστρεφές, που έμαθε να μετατρέπει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, προσανατολισμένο προς την Ευρώπη και τον κόσμο, σταθερά στραμμένο προς την υψηλή ποιότητα έρευνας και καινοτομίας στις θετικές, εφαρμοσμένες και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Ιδρύσαμε 3 νέες σχολές, νέα τμήματα και νέα ερευνητικά κέντρα. Η 4η σχολή των θαλασσών στην Λάρνακα πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο. Γίναμε κατά 50% οικονομικά αυτόνομοι. Συνδέσαμε το πανεπιστήμιό μας με τον παραγωγικό, οικονομικό και πολιτιστικό ιστό του τόπου, με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Το Πανεπιστήμιο της νέας συνάντησης έγινε! Έχουμε ένα Πανεπιστήμιο της ανοικτής σκέψης και της διαρκούς καινοτομίας. Μια Άλλη Κύπρος δημιουργήθηκε.

Νομίζω, απέδειξα αυτά τα χρόνια ότι ακόμη και σε συνθήκες δύσκολες και περιοριστικές, μπορούμε να πάμε ακόμη πιο μακριά. Μας αρέσουν τα δύσκολα, εξ’ άλλου αυτή είναι η μοίρα μας. Καλώ την κοινότητα μας μαζί με τη νέα μας ηγεσία και τα εκτελεσμένα της στελέχη, να αποδείξουμε ότι έχουμε την τόλμη να πορευτούμε όλοι μαζί για ένα πανεπιστήμιο που θα βάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Τα μεγαλύτερα και πιο αποτελεσματικά όπλα μας είναι η γνώση μας, ο ορθολογισμός, η μεθοδικότητα, η οργάνωση, το υψηλό αίσθημα ευθύνης και ο επαγγελματισμός μας.

Μένουν πολλά να γίνουν, οι καθηγητές της Ιατρικής ακόμη δεν μπορούν να διαδραματίσουν των ρόλο τους στα δημόσια νοσηλευτήρια, γιατί, για το κομματικό σύστημα, που μοίρασε ήδη τα δημόσια νοσοκομεία στις ιδιωτικές ιατρικές σχολές από το 2012, είναι πιο σημαντικές οι συντεχνιακές ψήφοι παρά να έχουν πρόσβαση οι πολίτες του τόπου μας σε πανεπιστημιακές κλινικές και σε καθηγητές της Ιατρικής.

Οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων ακόμη δεν έχουν πλήρη πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Αντιδρούν οι εκπαιδευτικές συντεχνίες. Τα κόμματα υπακούν σε αυτές.  Κάποιοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τις επόμενες εκλογές παρά για τις επόμενες γενιές.

Τελειώνοντας, θέλω να εκφράσω την αγάπη μου σε όλους αυτούς που δούλεψαν μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια. Αυτούς που πίστεψαν όταν πολλοί μας κοιτούσαν περίεργα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις κυρίες του γραφείου μου, της πρυτανείας. Τις αγαπώ και τις εκτιμώ βαθύτατα. Ήμουν πολύ τυχερός που τις είχα δίπλα μου. Ευχαριστώ τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου που εργάστηκαν μαζί μου, τη Σύγκλητο, το Συμβούλιο και τα Πρυτανικά Συμβούλια της θητείας μου ως Πρύτανης. Είχαμε πάντα ένα δημιουργικός διάλογο.

 Έπαιρνα πάντα την ευθύνη των δύσκολων αποφάσεων με γενναιότητα και προσωπικό κόστος, αν χρειαζόταν, δεν δείλιασα, δεν αποποιήθηκα ποτέ τον κίνδυνο και δεν κρύφτηκα ποτέ στην άνεση μιας επίπλαστης δημοκρατικότητας και κατ’ επίφασιν συλλογικότητας. Γνώμονας πάντα το καλό του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και της χώρας μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου που μου χάρισαν το ανεπανάληπτο προνόμιο να τους υπηρετήσω για 12 χρόνια. Ένα ευχαριστώ στις χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτούς μας. Θέλω να ξέρετε ότι ό,τι κάναμε το κάναμε μαζί, ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε μαζί.

Αγαπητέ μου συνάδελφε Τάσο Χριστοφίδη, από καρδίας σου εύχομαι πολλές επιτυχίες, γιατί η κοινότητα μας το αξίζει, γιατί η Κύπρος το αξίζει. Η οικονομική κρίση τέλειωσε, τώρα θα είσαι καπετάνιος σε πιο ήρεμα νερά! Μπορείς να μας πάρεις  ακόμη πιο μακριά.

Άρχισα πριν 8 χρόνια αναφέροντας συχνά τον George Bernard Shaw που τον αγαπώ πολύ:

Ακούω λες, «Γιατί;». Πάντα, «Γιατί;». Βλέπεις πράγματα και λες, «Γιατί;». Αλλά εγώ ονειρεύομαι πράγματα που δεν υπήρξαν ποτέ και λέω, «Γιατί όχι;».

Στο τέλος της δικής μου διαδρομής, λοιπόν, βλέπω καινούριες ευκαιρίες, μεγαλύτερες δυνατότητες και ακόμη πιο δημιουργικούς δρόμους για το μέλλον. Παραδίδω τη σκυτάλη της δημιουργίας περήφανος και αισιόδοξος.

Καλή αντάμωση!

Σας ευχαριστώ.

 

Παραδίδω επιπλέον στον νέο Πρύτανη τα κλειδιά της κρύπτης που βρίσκεται στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», ώστε στα 100χρονα του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρύτανης του 2089 να διαβάσει τα μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρύτανη, της Προέδρου των Φοιτητών του 2018 και των Δωρητών της Βιβλιοθήκης, τα οποία τοποθέτησαν στην κρύπτη κατά τα Εγκαίνια του Κτηρίου  που τελέσθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου 2018.

Κύριε Πρύτανη, κατά τη διάρκεια της αποστολής μου στην Ανταρκτική πήρα μαζί μου και δυο σημαίες. Τη μία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άλλη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι δυο σημαίες κυμάτιζαν για πρώτη φορά ανάμεσα στους παγετώνες, την αφιλόξενη άγρια θάλασσα και τα ζαφειρένια παγόβουνα της Ανταρκτικής.

Την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα την παραδώσω σύντομα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ την σημαία του Πανεπιστημίου μας, σας την παραδίδω σήμερα για να υπενθυμίζει σε όλους μας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι για μεγάλα πράγματα και για μεγάλες αποστολές. Γιατί ακριβώς το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι για τους νέους ανθρώπους, έτσι για να μπορούν να ονειρεύονται. Το 2020 θα επιστρέψω στην Ανταρκτική με μια μεγάλη ομάδα από άριστους φοιτητές.  Τότε θα την χρειαστούμε και πάλι.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.