Φόρμα αναζήτησης

Αποσπάσματα Ιστορίας που δεν διδαχθήκαμε ποτέ (Του Αλέκου Μαρκίδη)

Σημείωμα 1: Στα πρόθυρα της πτώχευσης της Ελλάδας του 1893, άγγνωστος συγγραφέας με το ψευδώνυμο Realiste (Γαλλιστί) έγραψε στην εφημερίδα «Παλιγγενεσία» τα ακόλουθα:

«Σεις, οι μονοπωλιακοί «πατριώται» έχετε το προτέρημα να φωνάζετε μέχρι τέλους κατά της «χεεωκοπίας», διά να διατηρείτε την τιμή ακεραίαν, το μέτωπον ακηλίδωτο… ουδέν ευκολώτερον του κάμνειν τον μεγαλοπρεπή και υπερήφανον και κραυγάζειν: «άνευ δανείου και άνευ χρεωκοπίας!» ή «Η Ελλάς θέλει να ζήση και θα ζήση!»… : «Άφετε, προς Θεού, τας πατριωτικ΄ς εξάρσεις και την «ατίμωσιν της πατρίδας» και την «άτιμον χρεωκοπίαν» και «τους προδότας χρεωκόπους» και όλα τα άλλα μεγαλουργήματα -και κενολογήματα». 
Παρατήρηση συγγραφέα : Αντικαθιστώντας την λέξη «χρεωκοπία» με την λέξη «μνημόνιο» βλέπουμε τι θα έγραφε ο αρθρογράφος αν ζούσε στη σημερινή Ελλάδα.
Ουδέν σχόλιο από εμένα. Σχόλια δικά σας αν θέλετε.

Σημείωμα 2: Ίδια πηγή. Χωρίς αντιγραφή, δική μου έκφραση.

Το 1895 ανέλαβε Πρωθυπουργός ο Δηλιγιάννης (Σημείωμα δικό μου: ένας από τους μεγάλους Λαϊκιστές – δημαγωγούς πολιτικούς της Ελλάδας του 19ου αιώνα, ο οποίος υποκύπτοντας στη πατριωτική δημαγωγία κάποιας Εθνικής Εταιρείας, ως αυτοαπόκληθηκε). Έτσι παρά την πτώχευση του 1893, το 1895διπλασίασε στο 9,2% τις στρατιωτικές δαπάνες (αυτό σας θυμίζει πρόσφατες εισηγήσεις δικών μας) και ευαγγελιζόταν πόλεμο κατά της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στις αρχές του 1897 έστειλε στρατιωτικό απόσπασμα που αποβιβάστηκε στη Κρήτη για να στηρίξει την εκεί επανάσταση. Ο πόλεμος επεκτάθηκε στην Ελλάδα και σε λίγες μέρες τα Οθωμανικά στρατεύματα προελαύνουν έως τα πρόθυρα της Αθήνας. Την Ελλάδα έσωσε η επέμβαση 6 Δυνάμεων, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Αυστρία, Ιταλία, και Γερμανία, κρίνοντας ότι η κατάσταση απειλούσε την ειρήνη και τις μεταξύ τους ισορροπίες, επιβάλλοντας στο Σουλτάνο να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Βοιωτία. 

Σημείωμα δικό μου: Αυτός ήταν ο «ατυχής» όπως είναι γνωστός πόλεμος του 1897. Ο όρος «σχιζοφρενικός» θα του πήγαινε καλύτερα.

Σημείωμα 3: Μας λέγουν διάφοροι ότι ο μέγας ιστορικός Θουκυδίδης είπε ότι για να επιτύχεις την ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο. Καϋμένε Θουκυδίδη. Κανένας δεν σκέφθηκε να πει ότι όταν έλεγες αυτό εννοούσε δυνάμεις, που εν δυνάμει ήταν ισοδύναμες περίπου. Εννούσες Αθήνα – Σπάρτη, όπως στην εποχή μας ήταν ΗΠΑ _ Σοβιετική Ένωση και τώρα ΗΠΑ – Ρωσία ή Κίνα ή ….κλπ. Ασφαλώς δεν εννοούσε ο Θουκυδίδης προετοιμασία της Μήλου για να εξασφαλίσει την ειρήνη της με την πολλαπλάσια σε δύναμη Αθήνα, ιμπεριαλιστική κατά την σημερινή ορολογία δύναμη της εποχής.

Αλλά είπε και κάτι άλλο ο Θουκυδίδης, βάζοντάς το στο στόμα αγόρευσης του Περικλή, σε συνέλευση του της Εκκλησίας Δήμου,που έγινε ουσιαστικά για να αποφασισθεί να θα διατηρηθεί η ειρήνη ή αν θα γίνει πόλεμος. Είπε μεταξύ άλλων ο Περικλής και τα εξής: «… περισσότερον φοβούμαι τα ιδικά μας σφάλματα παρά τα σχέδια των εχθρών μας». (Βλ. Θουκυδίδου, Βιβλίο Α, 144, μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου, Επιμέλεια Στεφ. Ι. Στεφάνου και Κωνστ. Δ. Στεργιοπούλου).

Σημ. 4: Πόσοι γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα με απόφαση της πρώτης Κυβερνήσεως του 2015 αφαιρέθηκε με απόφαση του Υπουργού Παιδείας από την ύλη των σχολείων ο περίφημος Επιτάφιος Λόγος, που ο Θουκυδίδης έβαλε στο στόμα του Περικλή για τους νεκρούς του πρώτου έτους του Πελοπονησιακού πολέμου. Δεν γνωρίζω αν η απαγόρευση ισχύει ακόμα ή αν σιωπηλά μεταφέρθηκε και στην Κύπρο.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.