Φόρμα αναζήτησης

Παράθυρο επενδυτικών ευκαιριών στο Καζακστάν

Του Γιώργου Καμπανέλλα*

Το Καζακστάν θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας και ο ισχυρότερος επενδυτικός προορισμός της περιοχής. Κινείται στη βάση ενός φιλόδοξου προγράμματος ανάπτυξης με επιμέρους στόχους για το 2030 και το 2050.  Ιδανικά τοποθετημένο ανάμεσα σε Ρωσία-Ευρώπη-Κίνα, το Καζακστάν επιδιώκει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την γεωγραφική αλλά και την γεωπολιτική του θέση, στοχεύοντας να καταστεί περιφερειακός ηγέτης στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ευρασία, μειώνοντας ταυτόχρονα την υπερβολική εξάρτησή από τις εξαγωγές πετρελαίου και ορυκτών πρώτων υλών. Η τροχοδρομούμενη απελευθέρωση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας του Καζακστάν η οποία συνοδεύεται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 2019-2020 που ξεπερνάει τα $40 δισ., σηματοδοτεί το πέρασμα της χώρας σε μια άλλη εποχή.

Πέραν της διεθνοποίησης της οικονομίας της χώρας η οποία συντελείται, σημειώνουμε τις σημαντικές οικονομικές σχέσεις του Καζακστάν με την Ευρώπη και ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με την προτίμηση της χρήσης του αγγλικού κοινού δικαίου.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό η προσπάθεια ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Καζακστάν θα πρέπει να τοποθετηθεί ανάμεσα στις προτεραιότητές μας, αφού οι προοπτικές που διανοίγονται είναι σημαντικές.

Ήδη, τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, υπογράφηκε με το Καζακστάν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, την οποία η Λευκωσία έχει επικυρώσει, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και το Καζακστάν προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό. Η συμφωνία αυτή θεωρείται κομβικής σημασίας ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι διαρκείς προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών, πάντα με την στήριξη του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), με τον οποίο ο Invest Cyprus συνεργάζεται στενά για τον εντοπισμό ευκαιριών περαιτέρω επέκτασης του ήδη πλούσιου δικτύου Συμβάσεων Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας και προσθήκης χωρών που θεωρούμε σημαντικές από πολιτικής και οικονομικής άποψης, αναμφίβολα λειτουργεί ενισχυτικά στην ευρύτερη προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και προώθησης της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου.

Το τελευταίο διάστημα, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για διερεύνηση των επενδυτικών ευκαιριών σε νέες μεγάλες αγορές, όπως αυτές της Ινδίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το Καζακστάν είναι μία από τις αγορές τις οποίες ο Invest Cyprus διερευνά, ετοιμάζοντας παράλληλα αντίστοιχο πλάνο προώθησης για το 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωποι του Invest Cyprus βρέθηκαν σε δύο περιπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες στο Καζακστάν.

Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ, συμμετείχε στην επίσημη αποστολή του Προέδρου της Βουλής στο Καζακστάν, με την ευκαιρία της 4ης Συνάντησης Προέδρων Κοινοβουλίων των Ευρασιατικών χωρών και με θέμα «Ευρύτερη Ευρασία: Διάλογος, Εμπιστοσύνη, Συνεργασία». Πέρα από τις επαφές με την πολιτική ηγεσία του Καζακστάν, ο κ. Μιχαήλ πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με την ηγεσία του αντίστοιχου Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων του Καζακστάν (Kazakh Invest), με εκπροσώπους του πανεπιστημίου Nazarbayev, του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Κέντρου (AIFC) και του Διεθνούς Κέντρου Νεοφυών Επιχειρήσεων Πληροφορικής της Αστάνα. Οι διερευνητικές αυτές συζητήσεις εντάσσονται στις υφιστάμενες προσπάθειας του Invest Cyprus, για προώθηση της ψηφιακής οικονομίας και προσέλκυσης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής στην χώρα μας.

Περαιτέρω, αντιπροσωπεία του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, με επικεφαλής τον γράφοντα, ολοκλήρωσε πρόσφατα επίσκεψη στο Καζακστάν στο πλαίσιο των δύο συνεδρίων που διοργανώθηκαν από την AstroBank στις πόλεις Almaty και Nus-Sultan (Astana), υπό τον τίτλο «Cyprus, a European Hub for Kazakshtan». Στόχος των δύο συνεδρίων ήταν η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνει η Κύπρος ως δυναμικό επιχειρηματικό κέντρο, παρουσιάζοντας όλα όσα έχει η χώρα μας να προσφέρει ως πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα εν μέσω της αβεβαιότητας του Brexit. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τομείς των επενδυτικών ταμείων και της ενέργειας, ενώ παρουσιάστηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στους τομείς του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παρά το μικρό της μέγεθος, η χώρα μας έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα αξιόπιστο κέντρο παροχής υπηρεσιών, ενώ διαθέτει εκείνα τα χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ελκυστικό προορισμό. Ως ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός για την προώθηση της χώρας ως προορισμού διεθνούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και επενδύσεων, έχουμε ισχυρούς λόγους να πιστεύουμε ότι η προοπτική της Κύπρου ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες του Καζακστάν, αφού η Κύπρος διαθέτει τα στοιχεία εκείνα για να καταστεί εναλλακτική πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για τις επιχειρήσεις του Καζακστάν.

*Γενικού Διευθυντή Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus)

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.