Φόρμα αναζήτησης

Παραχώρηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις

Η παραχώρηση εγγυήσεων και η επιδότηση του επιτοκίου είναι από τα μέτρα τα οποία υιοθετούνται από την Κυβέρνηση για ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή, «τρέχει» η νομοθεσία που αφορά την αναστολή δόσεων των δανείων μέχρι το τέλος του χρόνου. Πιθανή επέκταση της συγκεκριμένης ρύθμισης ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστεί για συγκεκριμένους κλάδους (ή τουλάχιστον η καταβολή μόνο τόκων) όπως τη ξενοδοχειακή βιομηχανία, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν πρέπει να επηρεάζει ασύμμετρα το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι τα τραπεζικά ιδρύματα αυτή τη στιγμή διαθέτουν σημαντική ρευστότητα (που πολλές φορές δημιουργεί επιπλέον κόστος) και αναζητούν τρόπους διοχέτευσης της, πάντοτε εντός των οδηγιών που αφορούν την επενδυτική πολιτική (αν για παράδειγμα επιλέξουν να προχωρήσουν σε αγορές χρηματοοικονομικών μέσων, όπως ομολόγων) ή την πολιτική παροχής χορηγήσεων.
Είναι γνωστό ότι τα κυπριακά νοικοκυριά και oι επιχειρήσεις παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά δανεισμού, απόρροια της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης κατά την περίοδο πριν την κρίση και το μνημόνιο. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε σε σημαντικό βαθμό απομόχλευση, αλλά ακόμη το ποσοστό του ιδιωτικού χρέους παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Πολλά τα παραδείγματα εταιρειών που δανείστηκαν ποσά τα οποία δύσκολα θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν. Άλλωστε πριν μια δεκαετία, βασική παράμετρος για να πάρει κάποιος δάνειο ήταν η αξία των εξασφαλίσεων. Επιπλέον, πολλοί οργανισμοί απέτυχαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της αγοράς και οδηγήθηκαν στο κλείσιμο υπό την πίεση του υψηλού δανεισμού.
Πλέον, για τη σύναψη δανείου ο δανειολήπτης θα πρέπει να αποδείξει δυνατότητα αποπληρωμής και να συμπληρώσει με λεπτομέρεια το έντυπο που αφορά τα εισοδήματα και τα αναμενόμενα έξοδα της οικογένειας του (όταν αναφερόμαστε σε φυσικά πρόσωπα) ή να προσκομίσει ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο όταν αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις.
Η παραχώρηση δανεισμού γίνεται μόνο εάν αποδειχθεί ότι η δόση του δανείου δεν αποτελεί σημαντικό μέρος του αναμενόμενου καθαρού εισοδήματος ή κέρδους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία συλλογής των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα μπορούσε να απλοποιηθεί, ώστε να μη δημιουργούνται αχρείαστες καθυστερήσεις.
Επιπλέον, η αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής γίνεται με βάσει το συνολικό πιστωτικό προφίλ του δανειολήπτη και όχι το συγκεκριμένο ακίνητο ή το συγκεκριμένο έργο.
Τα πιο πάνω κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια των τραπεζικών ιδρυμάτων να χορηγήσουν νέα δάνεια, ακόμη και σε έργα που σύμφωνα με τις μελέτες παρουσιάζονται βιώσιμα και κερδοφόρα.
Ένα από τα σχέδια που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση αφορά την επιδότηση του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια. Το ανώτατο ποσό του δανείου είναι €300.000 (αφορά το ποσό του δανείου και όχι την αξία της κατοικίας) και το μέτρο αφορά δάνεια τα οποία εγκρίθηκαν/θα εγκριθούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την περίοδο από 1/3/2020 μέχρι 31/12/2020. Το ποσό μπορεί να εκταμιευθεί εντός 2 ετών από την ημερομηνία έγκρισης του.
Η επιχορήγηση του επιτοκίου θα τερματίζεται από την ημερομηνία που το επιδοτούμενο δάνειο παρουσιάσει καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών και θα επαναρχίζει όταν οι καθυστερήσεις μειωθούν κάτω από τις 90 ημέρες.
Η επιδότηση επιτοκίου συνεχίζεται και σε περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις οι οποίες ρυθμίζονται και ο δανειολήπτης ακολουθεί τη νέα ρύθμιση. Σημειώνεται επιπλέον ότι ο αιτητής δανείου θα πρέπει να έχει ρυθμίσει τις φορολογικές του οφειλές προς το Κράτος με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης (εδώ θα πρέπει να υπάρξει μια διευκρίνιση σχετικά με το τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί στο νόμο που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και καταβάλλει τους φόρους του με δόσεις).
Το πιο πάνω μέτρο βελτιώνει τις ταμειακές ροές του δανείου, εφόσον ουσιαστικά το κράτος εγγυάται μεγάλο μέρος της πληρωμής των τόκων για 4 χρόνια, κάτι που βελτιώνει την «πιστωτική εικόνα» του δανείου και ενισχύει τις πιθανότητες έγκρισης του από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Επιπλέον, αποτελεί κίνητρο για αγορά κατοικίας, κάτι που αναμένεται να αναθερμάνει την εσωτερική ζήτηση των ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.