Φόρμα αναζήτησης

Πάλι αφέθηκε μόνη η Κύπρος;

Ο Ελληνοκύπριος πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ρολάνδης πάλι διάλεξε καλά τον χρόνο που θα μιλούσε. Τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Αλλά η κυπριακή κυβέρνηση είναι ανήμπορη. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Δεν μπορεί να απομακρύνει τα τουρκικά πλοία που παραβιάζουν τα χωρικά της ύδατα. Δεν έχει τη δύναμη να πολεμήσει με την Τουρκία. Απειλεί λέγοντας θα συλλάβω το πλήρωμα του πλοίου, αλλά δεν μπορεί να το συλλάβει. Γι’ αυτό φοβάται αυτά που θα της συμβούν αν κάνει κάποιο βήμα. Ψάχνει στήριξη διεθνώς. Αλλά η στήριξη που βρίσκει δεν μπορεί να πάει πέρα από τα λόγια. Απαιτεί την άσκηση διεθνών κυρώσεων πάνω στην Τουρκία. Ούτε σε αυτό λέει κανείς «ναι». Τότε τι πρέπει να κάνει; Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση μοιάζει με αυτήν ενός παιδιού που κρύβεται στη γωνιά για να προστατευθεί από έναν κατά συρροήν δολοφόνο και δεν μιλάει καθόλου. Νιώθει τη μοναξιά στον κόσμο πιο πολύ σε τέτοιους καιρούς. Κανείς δεν ακούει τη φωνή του για βοήθεια! Ιδού ακριβώς σε έναν τέτοιο καιρό ο Νίκος Ρολάνδης βγαίνει και προσπαθεί να μας αποδείξει πόσο δίκαιο είχε σε αυτά που μας έλεγε προηγουμένως. Λέει: «Ο Ερντογάν παίζει έξυπνα το παιχνίδι, ποιος μπορεί να σταματήσει την Τουρκία». Έτσι είναι. Το διεθνές δίκαιο είναι νεκρό. Τα σύνορα έχουν προ πολλού παραβιαστεί. Όποιος θέλει μπαίνει όπου θέλει. Ούτε δικαιώματα χωρών έμειναν ούτε ανθρώπινα δικαιώματα. Στον κόσμο κυριάρχησε ο νόμος της ζούγκλας. Δεν υπάρχει δίκαιο. Υπάρχει μόνο ισχύς. Γι’ αυτό ρωτάει ο κύριος Ρολάνδης: «Ποιος μπορεί να σταματήσει την Τουρκία;» Τι θλιβερή ερώτηση! Γίνεται αντιληπτό ότι οι Ελληνοκύπριοι ζουν ξανά τον πόνο της μοναξιάς του 1974 και της μετέπειτα περιόδου.

Ο Ρολάνδης περιγράφει μια ανάμνησή του. Στις 17 Φεβρουαρίου 2003 επέστρεφαν στην Κύπρο, λέει, μετά την υπογραφή συμφωνίας για το φυσικό αέριο με την Αίγυπτο. Ο Κληρίδης τού είπε το εξής κατά την επιστροφή: «Νίκο όταν επιστρέψεις στο γραφείο σου κλείδωσε σε ένα συρτάρι αυτήν τη συμφωνία που υπέγραψες τώρα, διότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα μέχρι να λυθεί το Κυπριακό». «Ήξερα και εγώ ότι δεν θα ωφελούσε σε τίποτα», λέει ο Ρολάνδης. Και ύστερα προσθέτει τα εξής: «Όταν φτάσεις στο τελευταίο σημείο δεν υπάρχει χώρα που θα έρθει να πολεμήσει για σένα. Όταν έχεις μεγάλα προβλήματα, πάντα είσαι μόνος. Όταν τα πράγματα είναι σχετικά καλά, έχεις πολλούς φίλους, αλλά όταν έρθεις στην άκρη του γκρεμού, μένεις μόνος και υποχρεούσαι να κάνεις μόνο ό,τι περνάει από το χέρι σου. Πιστεύω ότι η Τουρκία με επικεφαλής τον Ερντογάν δεν είναι χώρα με την οποία μπορείς να συμφωνήσεις εύκολα. Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, επικίνδυνος, το έδειξε αυτό στο Αφρίν. Μπήκε στη Συρία, πήρε μια περιοχή της και κάνει ό,τι θέλει. Ο Ερντογάν έπαιξε έξυπνα το παιχνίδι ενεργώντας και προς την κατεύθυνση της Ρωσίας».
Όλα αυτά είναι πολύ σωστά. Αλλά όσο σωστά είναι άλλο τόσο θλιβερά είναι. Ο Ρολάνδης μάς χαράσσει την εικόνα της τρέλας και όχι της λογικής. Την εικόνα ενός κόσμος που γίνεται ολοένα και πιο άσχημος και όχι όμορφος. Ακόμα και αν έχουμε δίκιο, μας λέει ότι καταπατούνται τα δικαιώματά μας και ότι αυτό δεν νοιάζει κανέναν. Τότε τι πρέπει να γίνει; Όλοι πρέπει να γονατίσουν μπροστά στην ισχύ; Πρέπει να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους και να υποκύψουν στους όρους που υποβάλλει η ισχύς; Συμφωνώ με τις αλήθειες που λέει ο Ρολάνδης, αλλά δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με τη διαπίστωση ότι «ο Ερντογάν παίζει έξυπνα το παιχνίδι». Πού πέτυχε ο Ερντογάν και προβαίνει σε αυτήν τη διαπίστωση ο Ρολάνδης; Τέλειωσαν οι σχέσεις του με όλες τις γειτονικές χώρες. Ποια χώρα έμεινε με την οποία είναι συμφιλιωμένος; Τώρα έχει προβλήματα ακόμα και με τη Σαουδική Αραβία με την οποία κάποτε είχε πολύ στενές σχέσεις. Μαχαίρωσε πισώπλατα τον Άσαντ, τον οποίο αποκαλούσε αδελφό του, αλλά πάλι δεν κατάφερε να τον ανατρέψει. Στη Συρία νίκησε ο Άσαντ. Όχι ο Ερντογάν. Μην κοιτάτε που ακόμα βρίσκεται στο Αφρίν. Θα εκδιωχθεί και θα πεταχτεί έξω και απ’ εκεί. Δεν μπορεί να μείνει εκεί όσο έμεινε στην Κύπρο. Η Συρία είναι μια βαριά συντριβή γι’ αυτόν. Όπως δεν θα τον συγχωρέσει ο Άσαντ, δεν θα τον συγχωρέσει εύκολα και ο Σίσι στην Αίγυπτο. Όσον αφορά τις σχέσεις του με τη Ρωσία, αφότου ζήτησε συγγνώμη από τον Πούτιν, αποδέχθηκε τους όρους του. Επιχείρησε να διαχειριστεί τόσο τη Ρωσία όσο και την Αμερική, αλλά ήταν φανερό ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει. Ο Πούτιν, που για τα δικά του συμφέροντα έκλεισε τα μάτια σε όλες τις ενέργειες του Ερντογάν στη Συρία, τι θα κάνει όταν ο Ερντογάν κυλήσει και πάλι προς την πλευρά της Αμερικής; Κοιτάξτε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ερντογάν υποχώρησε μπροστά στις απειλές της Αμερικής και σταμάτησε την αγορά των S-400, λέει. Αυτήν την είδηση δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα «Bild».
Τα δόντια του Ερντογάν μπορούν να μασήσουν μόνο τη μικρή Κύπρο; Ο κύριος Ρολάνδης έχει στενούς φίλους μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ας τους ρωτήσει και αυτούς. Γιατί δεν ακούγεται απολύτως καμία φωνή εναντίον των ενεργειών της Τουρκίας από τους κύκλους που είναι γνωστοί ως οπαδοί της λύσης και της ειρήνης; Μήπως ο Ερντογάν δεν λέει «είμαι εκεί για να προστατεύσω τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»; Γιατί κανείς δεν του λέει τίποτα;