Φόρμα αναζήτησης

Πάει κι αυτό το όνειρο

Απογοητεύτηκε μάλλον όποιος, παρασυρόμενος από τη δίψα του για ολοκλήρωση της αποαποικιοποίησης της Κύπρου, πίστεψε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν έβγαλε από τη φαρέτρα του τα ρητορικά βέλη της αναστασιάδειας οργής («υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο κ. Άλαν Ντάνκαν»), και περίμενε να διαρραγούν οι σχέσεις και να επαναρχίσει ο μεγάλος αγώνας για ανεξαρτησία. Είχαμε άλλωστε και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που θα επέτρεπε στην Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει θέμα Βάσεων… μάλλον χωρίς τη συγκατάθεση μιας από τις συνιστώσες της κοινότητες.

«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλίου είναι πως, βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορούν να γίνονται διερευνητικές γεωτρήσεις σε περιοχές που είναι αμφισβητούμενες», είχε πει ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης, λέγοντας ουσιαστικά ότι η Τουρκία δεν πρέπει να τρυπά στην εν λόγω περιοχή, αλλά υπενθυμίζοντας με χοντρό τρόπο πως όσο δεν λύνεται το Κυπριακό και δεν εξομαλύνονται οι σχέσεις με την Τουρκία, κάποιες περιοχές της ΑΟΖ θα αμφισβητούνται.
Αμέσως βγήκαν μπροστά τα διπλωματικά διαβήματα και ο θυμός του Νίκαρου. Όμως τελικά ο Πρόεδρος πήγε στη δεξίωση του ύπατου αρμοστή για τα γενέθλια της Ελισάβετ, αντί να αντισταθεί ηρωικά και πένθιμα, και μας ενημέρωσε πως όλα ok.

Όπως μας είπε ο ΠτΔ, η Τερέζα Μέι βρήκε χρόνο στις 26 Μαΐου (ευτυχώς όχι πιο πριν για να… μπλέξει στην προεκλογική) να του απευθύνει επιστολή στην οποία, όπως είπε ο ίδιος, η κ. Μέι «αντιτάσσεται στις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας και αναγνωρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους». Με μεγαλοθυμία ο ΠτΔ πρόσθεσε πως ως εκ τούτου δεν δίνει πλέον σημασία σε δηλώσεις «που είναι αντίθετες με τα πιο πάνω», όπως αυτή του κ. Ντάνκαν.

Στην ίδια εκδήλωση, ο ύπατος αρμοστής Στίβεν Λίλι ανέφερε πως η χώρα πιστεύει ότι είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα στην περιοχή «όπως οι διενέξεις επιλύονται όχι μέσω βίας, στρατικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». «Έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε αυτή την περιοχή», πρόσθεσε.

Βάσει τουλάχιστον των όσων μας είπε ο ΠτΔ, η κ. Μέι δεν διέψευσε την αναφορά Ντάνκαν για αμφισβητούμενη περιοχή. Και ο κ. Λίλι μας είπε πως υπάρχει διένεξη και πως πρέπει να λυθεί με διάλογο, αλλά τουλάχιστον μας το είπε με τρόπο, αυτή τη φορά, αποδεκτό.
Ο αγώνας όμως των αντιαποικιοκρατών που γράφουν λες και βρισκόμαστε ακόμα υπό βρετανική κατοχή δεν δικαιώθηκε. Διερωτάται κανείς ποιοι πραγματικά πίστεψαν ότι η οργή του Προέδρου αποτελούσε ένδειξη πολιτικής προσέγγισης και όχι ακόμα μια παραλλαγή της μανούβρας «θυμωθκιάρης Νίκαρος» ενόψει, όχι της επιστολής αλλά των εκλογών της 26ης Μαΐου. Και διερωτάται κανείς, βάσει ποιας λογικής μια συγκεκριμένη σχολή σκέψης, όταν κάποιοι μας ταΐζουν κόνναρα, επιμένει πως τα κόνναρα έπρεπε με μαγικό τρόπο να μετατραπούν στο χαβιάρι που μας έταξαν. Αντί να αντιδρούν στο ότι κάποιοι τάζουν χαβιάρι όταν στο μενού υπάρχουν μόνο κόνναρα.