POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Ως Δαμαί» ήταν το μέλλον αυτού του τόπου» του Θεόδωρου Θεοδώρου 

Άλλο πάλι και τούτο. Κινδυνεύει το κράτος μας. Πρωτοφανής υπονόμευση. Η κρατική μας οντότητα δέχεται πυρά και μάλιστα φίλια. Οι «Ώς Δαμαί», για τους ορθογράφους ή οι «Ως Δαμέ» για τους ανορθόγραφους, υπονομεύουν την Κυπριακή μας Δημοκρατία. Κοσμοϊστορικά γεγονότα αυτά που βιώνουμε. Άκουσον άκουσον, Ελληνοκύπριοι να μιλούν για κυβέρνηση του νότου αναγνωρίζοντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, την ύπαρξη κυβέρνησης στον βορρά. Καθαρή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πυρ ομαδόν κατά των «Ώς Δαμαί» και των «σκοτεινών δυνάμεων» που βρίσκονται πίσω από αυτούς. Ομοβροντία από τις πατριωτικές δυνάμεις με πρωτοστάτη αυτή τη φορά τον ΔΗΣΥ ο οποίος σιγά-σιγά άρχισε να «εγκλιματίζεται» και να αναδεικνύεται σε ηγέτιδα δύναμη του «πατριωτικού» μετώπου. Το ΑΚΕΛ, ο συνήθης ύποπτος, έχει και πάλι την τιμητική του. Σίγουρα οι εκφραστές της «όποιας λύσης», οι της «γονυκλισίας», οι «των φοβικών συνδρόμων» οι καλύτεροι υποψήφιοι για να τους αποδοθεί ο ρόλος των υποκινητών αυτής της πλατφόρμας.

Εκτός βέβαια της «εμπλοκής» του ΑΚΕΛ, φαίνεται το θέμα να παίρνει και διεθνείς διαστάσεις. Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης μίλησε για πιθανές διασυνδέσεις της πλατφόρμας «Ώς Δαμαί» με τζιχαντιστές. «Δεν θα εκπλαγούμε αν διαπιστωθούν σχέσεις Τούρκων τζιχαντιστών με τους «Ώς Δαμαί», δήλωσε η Ελένη Θεοχάρους.

Ανεξάρτητα των διασυνδέσεων των «Ώς Δαμαί», αυτό που κατάφεραν ήταν να φέρουν τα πάνω κάτω στην κομματική ρητορική. Ούτε και στα πλέον τρελά τους όνειρα περίμεναν ότι μια ατυχέστατη «βλακεία» θα μπορούσε να αποτελέσει το κυριότερο θέμα συζήτησης εν όψει βουλευτικών εκλογών.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και πάλι στα χαρακώματα. Η προσπάθεια αναβίωσης της άτυπης συμμαχίας της λύσης, ΔΗΣΥΑΚΕΛ, έπεσε στο κενό. Αν και ο Αβέρωφ Νεοφύτου φύλαγε τις πέτρες που του ρίχνανε, πετραδάκι-πετραδάκι, για να κτίσει γέφυρες με το κόμμα της Αριστεράς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν μπορεί να έχει την οποιαδήποτε σχέση με όλους αυτούς που «υπονομεύουν» την Κυπριακή μας Δημοκρατία. Τελικά άδικα, τσάμπα έξοδα, τα καλούδια που είχε δώσει στον Άντρο Κυπριανού την Τσικνοπέμπτη. Πάνε οι ζιβανίες, οι τσαμαρέλλες, τα χοιρομέρια και τα λουκάνικα.

Μπορεί στον ΔΗΣΥ να «ωρύονται» για τη δήλωση των «Ώς Δαμαί» αλλά από την άλλη τρίβουν τα χέρια τους για το απρόσμενο καλό που τους βρήκε. Δίνουν την εντύπωση ότι χτύπησαν «φλέβα πολιτικού χρυσού». Μη έχοντας τίποτε απολύτως το θετικό να παρουσιάσουν, αναφορικά με το εθνικό θέμα, νομίζουν ότι τώρα έπιασαν την καλή και μπορούν να συμψηφίσουν όλα τα εθνικά απαράδεκτα του Κραν Μοντανά και αυτά που ακολούθησαν, με μια ανοησία που αμόλησε κάποιος στον δρόμο.

Κατανοητή η ανάγκη στον ΔΗΣΥ για τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση εν όψει εκλογών. Όμως το Κυπριακό και η αντιπαλότητα με το ΑΚΕΛ δεν προσφέρουν το παραμικρό. Οι επικρίσεις για το κόμμα της Αριστεράς θα πρέπει να περιορίζονται στο 2004 και στην εθνικά εγκληματική πράξη του τσιμεντώματος του ΝΑΙ. Από εκεί και πέρα, στο άλλο ορόσημο για το εθνικό θέμα του Ιουλίου του 2017 το ΑΚΕΛ «ισοφάρισε» τον αγώνα για επανένωση και όπως δείχνουν τα πράγματα, με τις συνεχιζόμενες παλινδρομήσεις και τακτικισμούς της επίσημής μας πλευράς, η ανατροπή είναι αναπόφευκτη.

Τα διάφορα πολιτικά «σαΐνια» έτρεξαν άμεσα να κεφαλαιοποιήσουν το «ατόπημα». Μέχρι και ο ΠτΔ ένιωσε την ανάγκη να παρέμβει απαξιώνοντάς τους, «δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για όσους περιφρονούν την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε.

Σίγουρα το να αποκαλείται η ΚΔ κυβέρνηση του νότου είναι μια απαράδεκτη θέση. Όμως ένα ανόητο σύνθημα σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν υπονομεύει την κρατική μας υπόσταση.

Όλοι αυτοί που τώρα κόπτονται και τρέχουν να «διασώσουν» την ΚΔ από τους «υπονομευτές» της δεν έδειξαν την παραμικρή ευαισθησία για σειρά γεγονότων που πραγματικά υπέσκαψαν το κύρος της και άφηναν συνειρμούς για ύπαρξη καθεστώτος στον βορρά και στον νότο.

Ειδικότερα, δεν ακούσαμε το παραμικρό όταν ο Αρχιεπίσκοπος και πολλοί άλλοι αποκάλυπταν ότι ο ΠτΔ τους μίλησε για λύση δυο κρατών. Καμία αντίδραση επίσης όταν, και πάλι ο ΠτΔ, μιλούσε για ΑΟΖ που αναλογεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, «Αν η Τουρκία επιλέγει να «προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/Κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας», η δήλωση του Προέδρου που και αυτή, όπως και πολλές άλλες παρόμοιες, αποδόθηκε σε παρερμηνεία, σε κακόβουλη επιλεκτική κριτική και σε πολλά «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι δεν διχοτομούνται οι πατρίδες με λόγια και με βλακώδη συνθήματα, αλλά με πράξεις ή παραλείψεις που δίνουν, θεληματικά ή μη, το στίγμα της διαίρεσης. Σίγουρα το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, τον Μάρτιο του 2020 για δήθεν επιδημιολογικούς λόγους, καθώς και η πρόσφατη επέκταση του συρματοπλέγματος στον Αστρομερίτη είναι πράξεις που υποδηλούν την ύπαρξη καθεστώτος στο βορρά και στον νότο.

Αυτό όμως που εκπλήττει είναι το με πόση επιπολαιότητα αντιμετωπίζουμε καταστάσεις όπως την αναφορά των «Ώς Δαμαί». Με στόχο την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος το αναγάγαμε σε μείζον αδιαφορώντας για το ότι το μήνυμα που εκπέμπουμε προς τα έξω είναι ότι Ε/Κ διαδηλώνουν στους δρόμους τη θέλησή τους για λύση δυο κρατών.

Δεν γνωρίζω τα κίνητρα των «Ώς Δαμαί» και ούτε θέλω να τους υπερασπιστώ, ανεξαρτήτως του ότι συμφωνώ με πολλές από τις διακηρύξεις τους αναφορικά με το εθνικό θέμα. Το συμπέρασμα όμως που αβίαστα εξάγεται, μετά την απαράδεκτη εκμετάλλευση του θέματος από τον ΔΗΣΥ και την κυβέρνηση, είναι ότι δεν υπάρχει μέλλον για αυτήν τη δύσμοιρη πατρίδα. Δυστυχώς, «Ως δαμαί» ήταν το μέλλον αυτού του τόπου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.