Φόρμα αναζήτησης

Ωραία τα είπατε, θα περιμένουμεΕκεί που περιμέναμε να ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών την πρότασή του για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων με την οποία θα επισφραγιστεί, από πλευράς κυβέρνησης, η μεγάλη προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, έχοντας δίπλα του την ηγεσία του ΕΤΕΚ και τον διευθυντή της Πολεοδομίας, ανακοίνωσε μία άλλη προωθούμενη μεταρρύθμιση, επίσης πολύ σημαντική, η οποία μάλιστα οργανώθηκε στο παρασκήνιο. Σε βαθμό που η δημοσιοποίησή της προκάλεσε έκπληξη.

Για την ώρα έχουμε να κάνουμε με μία εξαγγελία. Και δυστυχώς, διαχρονικά δεν έχουμε καλή πείρα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Πολλές φορές μένουν στα χαρτιά κι αυτό που θέλουν να διορθώσουν γίνεται ακόμα χειρότερο.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η συγκεκριμένη εξαγγελία να αρχίσει να υλοποιείται το συντομότερο. Γιατί όντως εισάγει μία αναγκαία μεταρρύθμιση: Τη συνολική αλλαγή της πολιτικής για αδειοδότηση οικοδομών. Και όχι μόνο της αδειοδότησης, αλλά και την άσκηση αποτελεσματικού, επιτόπιου ελέγχου στις οικοδομικές εργασίες, από τις αδειοδοτικές αρχές, οι οποίες σήμερα επιδίδονται σε έναν ανούσιο και χρονοβόρο έλεγχο ολόκληρων βουνών από χαρτούρα, παραλείποντας τον ουσιαστικό έλεγχο στα εργοτάξια, εκεί όπου οι παρανομίες τσιμεντώνονται.

Εν ολίγοις, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε μια νέα διαδικασία ώστε η αξιολόγηση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής να απλοποιηθεί και οι άδειες να εκδίδονται τάχιστα, με ανάληψη της ευθύνης από τους μελετητές, για αναπτύξεις μέχρι 50 οικιστικές μονάδες, αλλά και για καταστήματα, γραφεία, εργοστάσια, σε οικόπεδο μέχρι 1.000 τ.μ. Ειδικότερα, ο στόχος για την άδεια οικοδομής προβλέπει -για την πλειοψηφία των οικοδομών- την έκδοση της αυθημερόν, δηλαδή αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησης, νοουμένου ότι θα προηγείται η έκδοση της πολεοδομικής άδειας για τα βασικά δεδομένα της οικοδομής.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται για άλλη μια φλύαρη υπόσχεση της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, ο πρόεδρος και ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ και ο διευθυντής της Πολεοδομίας διαβεβαίωσαν ότι προηγήθηκαν διαβουλεύσεις και προεργασία 18 μηνών και δεσμεύτηκαν ότι ακολουθούν 18 συγκεκριμένες δράσεις για υλοποίηση της μεταρρύθμισης, περιλαμβανομένων και τροποποιήσεων της νομοθεσίας.
Η πλήρης εφαρμογή της νέας πολιτικής θα πάρει χρόνο. Και θα συναντήσει αντιδράσεις από αυτούς που σφιχταγκάλιασαν εξουσίες και αρμοδιότητες που δεν εξυπηρετούν ούτε το δημόσιο συμφέρον, ούτε τις ανάγκες της οικοδομικής βιομηχανίας και των αιτητών.

Επιβάλλεται όμως να εργαστούν συνειδητά και σκληρά το Υπουργείο Εσωτερικών, το ΕΤΕΚ, η Ένωση Δήμων (που εκπροσωπεί τις πλείστες αδειοδοτικές αρχές) και η Βουλή, που θα κληθεί να εγκρίνει τα νομοσχέδια, για να τροποποιηθεί δραστικά το υφιστάμενο σαθρό σύστημα αδειοδότησης, που παράγει καθυστερήσεις, αυξημένο κόστος, ασυδοσία, διαφθορά και εν τέλει απαράδεκτες παρανομίες επί του εδάφους.

Η κυβέρνηση θα πιστωθεί γενναιόδωρα την ταχεία προώθηση αυτής της μεταρρύθμισης, αλλά αναπόφευκτα θα χρεωθεί και τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.