POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Οι τρεις φυλές του ΑΚΕΛ – Έφτασε σε σημείο καμπής το Κόμμα των Εργαζομένων 

Τι φταίει για την πτώση των ποσοστών του ΑΚΕΛ; Κάποιοι μιλούν για γενική πτώση της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε ακολουθεί και το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας μάλιστα και ένα μεγάλο κατόρθωμα. Ότι δηλαδή η συρρίκνωση της Αριστεράς στην Κύπρο είναι πολύ πιο αργή σε σχέση με άλλα κομουνιστικά κόμματα, όπως αυτά της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γαλλίας που κινούνται εδώ και χρόνια σε μονοψήφια νούμερα. «Το ΑΚΕΛ δεν πρέπει να ταυτίζεται με αυτά τα κόμματα απαντούν στελέχη της ηγεσίας του. Κρατά τα ιδεολογικά του χαρακτηριστικά, αλλά αποδείχθηκε πολύ πιο προσαρμοστικό στη διαχείριση της εξουσίας, κάτι που το διατηρεί έως σήμερα ως ένα κόμμα εξουσίας».

Από την άλλη το 22,34% που πήρε το ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου 2021 είναι το ιστορικό χαμηλό του κόμματος. Κάποιοι λοιπόν κτυπούν καμπανάκι σημειώνοντας ότι πλέον η πτώση έχει αριθμητική πρόοδο. Το 32,67% και οι 132.171 ψηφοφόροι το 2011, έπεσε στο 25,67% και στους 90.204 ψηφοφόρους το 2016, για να φτάσουμε στο 22,34 και στους 79.913 ψηφοφόρους το 2021. Συνολικά το ΑΚΕΛ την τελευταία δεκαετία έχει απολέσει 52.258 ψήφους, ενώ οι έδρες του στη Βουλή από 19 έχουν περιοριστεί στις 15.

Τι φταίει;

Ποιος φταίει για την πτώση; Το κόμμα πλέον δεν είναι ελκυστικό λένε κάποιοι; Για παράδειγμα στις βουλευτικές του 2001 όταν το κόμμα έπιασε το ιστορικό του υψηλό με ποσοστό 34,7% και 142.648 ψηφοφόρους είχε πολυσυλλεκτικό, ελκυστικό ψηφοδέλτιο που πλαισιωνόταν και με αρκετές προσωπικότητες εκτός Αριστεράς, όπως ο Τάκης Χατζηγεωργίου, ο Γιώργος Λιλλήκας, ο Κώστας Παπακώστας, ο Κυριάκος Τυρίμος, ακόμα και ο πιο λαϊκός Κίκης Γιάγκου.

Σήμερα οι νέες δυνάμεις στο ΑΚΕΛ όλο και περιθωριοποιούνται με την τάση την τελευταία δεκαετία να γίνεται όλο και πιο εμφανής: «Οι πολιτειακές θέσεις πρέπει να πηγαίνουν στα στελέχη του κόμματος». Η εσωστρέφεια αυτή έχει και κάποια εξήγηση υπό την έννοια ότι το κόμμα βρίσκεται για 10 σχεδόν χρόνια εκτός εκτελεστικής εξουσίας οπότε δεν υπάρχουν οι ατέλειωτες θέσεις στα συμβούλια των ημικρατικών, στην ΕΕΥ, στην ΕΔΥ αλλά και στους άλλους ανεξάρτητους θεσμούς για να ικανοποιούνται ισορροπίες. Όσο το ΑΚΕΛ είχε την ευχέρεια να αναπτύσσει πελατειακή πολιτική όπως έκανε από το 2003 έως και το 2013 διατηρούσε και τα ποσοστά του άθικτα.

Δομικά ομιλούντες αυτό το φαινόμενο βεβαία οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο. Οι υπάλληλοι του κόμματος είναι και στελέχη του κόμματος, τα οποία παράγουν την πολιτική του κόμματος την οποία καλούνται να υλοποιήσουν ως εκλελεγμένοι άρχοντες της πολιτείας. Αυτή η διαδικασία δεν έχει ιδεολογικές ασφαλιστικές δικλίδες, αποθαρρύνει τον έλεγχο αφού όλοι είναι συνένοχοι κρυβόμενοι πίσω από τη συλλογική ευθύνη η οποία αναλαμβάνεται δίκην συλλογικής σοφίας!

Μπορεί να αλλάξει;

Κάποια από τα επώνυμα στελέχη του ΑΚΕΛ μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών, απέτυχαν να εγκύψουν στο βαθύ πρόβλημα του κόμματος. Αρκέστηκαν στο μήνυμα… ότι ακριβώς πήραν το μήνυμα των ψηφοφόρων και ότι στις επόμενες εκλογικές μάχες το κόμμα θα ανακάμψει. Το ερώτημα είναι αν το ΑΚΕΛ υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να ανακάμψει υπό οποιανδήποτε νέα ηγεσία;

* Η εσωστρέφεια στο κόμμα δεν επιτρέπει σε νέα στελέχη να ενταχθούν στον χώρο της Αριστεράς. Το ΑΚΕΛ δείχνει να θέλει να μονοπωλεί αυτό τον χώρο, ο οποίος εκ των πραγμάτων εκφράζεται και εκπροσωπείται από τους έμμισθους του κόμματος. Η βάση και οι φίλοι του κόμματος ήδη από το 2016 στέλνουν διαφορετικό μήνυμα εκλέγοντας πρώτη σε σταυρούς παγκύπρια την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία, δικαίως ή αδίκως, στο ΑΚΕΛ θεωρείται περίπου ως ξένο σώμα.

* Τα μεγαλύτερης ηλικίας στελέχη του ΑΚΕΛ που στην πλειοψηφία τους έχουν σπουδάσει σε ανατολικές και άλλες χώρες, που έχουν ζήσει περισσότερο στο πετσί τους τα καλά και κυρίως τα κακά του κομουνισμού και δείχνουν να είναι πιο ευεπίφορα σε αλλαγές, είναι κατ’ επέκταση λιγότερο απόλυτοι και περισσότερο δεκτικοί σε προσαρμογές αντλώντας και από τη σοσιαλδημοκρατία αλλά και από κάποιες φιλελεύθερες πολίτικες όλο και λιγοστεύουν. Στελέχη όπως ο Νεοκλής Συλικιώτης, η Αργεντούλλα Ιωάννου, η Μαρία Παπαλαζάρου, η Ελένη Μαύρου δεν είχαν θέση στη Βουλή.

* Απεναντίας τα νέα στελέχη του κόμματος, αν κρίνουμε από τρεις νέους που μπήκαν στη Βουλή, που σπούδασαν στην Κύπρο και την Ελλάδα, στέλνουν το μήνυμα ότι το κόμμα μετατρέπεται σε ΚΚΕ. Οι Γιώργος Κουκουμάς, Χρίστος Χριστόφιας και Μαρίνα Νικολάου θυμίζουν περισσότερο στελέχη της ΚΝΕ της δεκαετίας του 1980 παρά τους μετριοπαθείς ΑΚΕΛικούς οι οποίοι δεν απέφευγαν τη σύγκρουση αλλά προτιμούσαν να ξεκινήσουν από τη σύνθεση. Αν επικρατήσουν τα στελέχη αυτής της νοοτροπίας η περαιτέρω συρρίκνωση του κόμματος δεν μπορεί να αντιστραφεί, αφού ο παρωχημένος και ο παρακμιακός λόγος δεν έχουν κανένα μήνυμα να στείλουν στη νέα γενιά. Ιδιαίτερα όταν τα περισσότερα από τα νέα παιδιά του κόμματος που κατέλαβαν έδρανα στη Βουλή (Χριστόφιας – Κουκουμάς – Φακοντής) θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και ως πολιτικά προϊόντα νεποτισμού.

Το μήνυμα

Το ΑΚΕΛ και λόγω δομικών προβλημάτων και λόγω διαφοροποίησης των φυλών που το απαρτίζουν, δύσκολα μπορεί να ανατρέψει τη φθίνουσα πορεία του διότι η ομάδα των νέων του όπως περιγράφηκε πιο πάνω δεν λαμβάνει το μήνυμα, απεναντίας ενόψει συνεδρίου στρέφει και τα μεσαίας ηλικίας στελέχη του στην ίδια ανάγνωση. Τουτέστιν «δεν χάσαμε ποσοστά γιατί ασκήσαμε την ακραία αντιπολίτευση που ασκήσαμε, αλλά διότι δεν ασκήσαμε ακόμα πιο ακραία αντιπολίτευση». Με λίγα λόγια έπρεπε να πούμε περισσότερα για τη διαφθορά της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Εδώ έχουν και ένα δίκιο. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι διεφθαρμένη, αλλά μόνον αυτή; Όταν από το κόμμα δεν ακούγεται, ούτε λέξη και κυρίως αυτοκριτική για τα στελέχη του ΑΚΕΛ που μπήκαν στη φυλακή για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ στην Πάφο, ούτε λέξη για τη φυλάκιση Ζαννέτου στο φαγοπότι της Δρομολαξιάς, ούτε λέξη για τον βουλευτή Τζιοβάνη που καταγράφηκε να λέει όσα είπε στο βίντεο του Αλ Τζαζίρα, πόσο πειστική είναι αυτή η κριτική;

Θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει ότι στη φυλακή μπήκαν και δήμαρχοι της ΕΔΕΚ, του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ για διαφθορά. Κανένα ωστόσο από αυτά τα κόμματα δεν δικαιολόγησε τις πράξεις τους. Αντίθετα το ΑΚΕΛ σε κάποιες περιπτώσεις ανέλαβε να τους μετατρέψει και σε μάρτυρες του κόμματος διότι «έπαιρναν χρήματα όχι για να τα βάλουν στην τσέπη τους, αλλά για να μπουν στα ταμεία του κόμματος»! Με λίγα λόγια και στο πλαίσιο της συλλογικής ευθύνης, ο απατεώνας ήταν το κόμμα και όχι ένα μεμονωμένο στέλεχος.

Στο κεφάλαιο της διαχείρισης της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση υπό τον φόβο της διάλυσης του κοινωνικού και εργασιακού ιστού υιοθέτησε κεντροαριστερές πολιτικές, στηρίζοντας επιχειρήσεις αυτεργοδοτούμενους και εργαζόμενους με σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Μέσω ενός πανίσχυρου ευρωπαϊκού πέπλου προστασίας, ο υπουργός Οικονομικών έκοβε τσεκ και η υπουργός Εργασίας απειλούσε εργοδότες ότι αν προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις θα τους απέκλειε από κάθε κρατική επιχορήγηση και επίδομα, κερδίζοντας το προσωνύμιο «η Κόκκινη Ζέτα». Το ΑΚΕΛ και τα άλλα κόμματα άσκησαν κυρίως κριτική μέσα από τη φράση «Δώστε και άλλα», αναδεικνύοντας ένα ακόμα κενό στις πολιτικές του κόμματος. Ότι δηλαδή διαχρονικά δεν έχει πείσει ότι διαθέτει συγκροτημένη οικονομική πολιτική.

Συμπέρασμα

Το ΑΚΕΛ εν ολίγοις δύσκολα θα επιστρέψει διότι δεν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αλλάξει και κυρίως προς ποια κατεύθυνση πρέπει να αλλάξει. Η στερεότυπη προσήλωση στις αρχές του Μαρξισμού – Λενινισμού τα τελευταία χρόνια έρχεται να αλώσει την πρακτική ενός εργατικού κόμματος που το χαρακτήρισε. Ενέχει μάλιστα ο κίνδυνος μέσω των δογματισμών αυτών να οδηγηθεί και σε διάσπαση, αφού κάποια πρώην στελέχη του, στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας, ετοιμάζονται να επανιδρύσουν το Κομουνιστικό Κόμμα Κύπρου.

Το σημερινό ΑΚΕΛ το πρώτο που χρειάζεται είναι άνοιγμα στην κοινωνία. Η Αριστερά έχει ένα ρεζεβουάρ στην αποχή. Αλλά αυτό το ποσοστό σε κάθε νέα εκλογή μεγαλώνει, δεν επιστρέφει. Πώς θα επιστρέψει; Μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ. Θα μπορούσε ωστόσο ένα ποσοστό να δελεαστεί μέσα από κάποια δημοκρατικά ανοίγματα.

* Θα μπορούσε ο γενικός γραμματέας να εκλέγεται από τη βάση του κόμματος; Αν γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει να εκλείψει και το καθεστώς μονιμότητας κάποιων στελεχών. Τα στελέχη αυτά θα ψηφίσουν αυτή την αλλαγή;

* Θα μπορούσε να μπει όριο στις θητείες της ηγεσίας. Από το 1949 που εξελέγη ο Εζεκίας Παπαϊωάννου την ηγεσία του ΑΚΕΛ τα επόμενα 72 χρόνια ανέλαβαν 3 άτομα, λες και το κόμμα λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση. Τριάντα εννέα χρόνια ο Εζεκίας, 21 χρόνια ο Χριστόφιας, 12 χρόνια ο Άντρος Κυπριανού.

* Θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά του. Η έλλειψη διαφάνειας και εν ονόματι της ενίσχυσης του κομματικού κορβανά επιτρέπει σε στελέχη του κόμματος να αμαυρώνουν την εικόνα του, εμπλέκοντάς το ακόμα και σε σκάνδαλα που αφορούν τα ταμεία προνοίας των εργαζομένων. Αυτό για ένα αριστερό κόμμα είναι ιεροσυλία.

Το ΑΚΕΛ τέλος θα πρέπει να συνεκτιμήσει στην αλλαγή σκέψης του και το ότι η Κύπρος από το 2004 είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο που έχει αλλάξει ολόκληρη την Κύπρο μπορεί άραγε να επιβιώσει πολιτικά με ευρωφοβικές πολιτικές; Άλλο είναι είμαι μέρος της Ευρώπης και ασκώ κριτική για να τη βελτιώσω και άλλο αναγκάστηκα να μπω στην Ευρώπη, οπότε και την πετροβολώ. Εν τοιαύτη περιπτώσει μένει μετέωρο και αναπάντητο και ένα άλλο ερώτημα. Εκτός Ευρώπης, αλλά εντός πού; Να ξαναμπούμε στους Αδεσμεύτους;

 

Συνεδρίασε η ΚΕ του ΑΚΕΛ για τις βουλευτικές εκλογές: Να ανασυνταχθεί και να ξαναδυναμώσει το κόμμα

 

Πολιτική ντρίπλα ΔΗΣΥ με υποψηφιότητα Αννίτας – ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ψάχνουν

 

Οδεύει προς αλλαγή ηγεσίας το ΑΚΕΛ – Έρχονται συγκεκριμένες αποφάσεις το Σάββατο

 

Αρνητικό κλίμα για τον Άντρο Κυπριανού – Οργιάζουν τα σενάρια διαδοχής στο ΑΚΕΛ, δύο κυρίαρχες τάσεις και τέσσερα φαβορί

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.