Φόρμα αναζήτησης

Οι πύργοι των Βαρωσίων

Η προχθεσινή συνάντηση των ηγετών έφερε ξανά στην πολιτική επικαιρότητα (για όσους ασχολούνται ακόμα με την τελευταία πράξη του Κυπριακού) την έννοια των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μία από τις προτάσεις που επανέρχεται, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, είναι και αυτή της δημιουργίας μίας ομάδας τεχνοκρατών που θα μπουν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα καταγράψουν τι χρειάζεται να γίνει όταν, επιτέλους, οι Κύπριοι πάρουμε πίσω από τα φίδια και τους ποντικούς την πρωτεύουσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Βάσει της πρότασης του 2014, οι τεχνοκράτες θα κατέγραφαν τη σημερινή κατάσταση και θα δημιουργούσαν τη βάση για έναν σωστό σχεδιασμό για επιστροφή στην περίκλειστη πόλη – για το ποια κτήρια θα έπρεπε να κατεδαφιστούν, ποια θα σώζονταν, πώς θα ήταν η ζωή στη νέα Αμμόχωστο.

Τότε στην Κύπρο είχε κατεβεί μέχρι και ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τη φιλοδοξία να ανακοινώσει την από κοινού πρωτοβουλία των δύο πλευρών. Την τελευταία στιγμή, ο Ντερβίς Έρογλου και ο διαπραγματευτής του Κουντρέτ Όζερσαϊ έκαναν πίσω, ζητώντας μόνο Τ/Κ ειδικοί να μπουν στην πόλη.
Αν σήμερα, καθώς ψάχνουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν ελπίδες, εφαρμοστεί η πρόταση, θα μπορέσουμε Ε/Κ και Τ/Κ να αποφύγουμε τους πειρασμούς στους οποίους πάντα ενδίδουμε;

Υπάρχει πληθώρα προτάσεων για το πώς μπορεί να γεννήθεί η επανενωμένη Αμμόχωστος. Εισηγήσεις για σωστή και οικολογικά ευαίσθητη ανάπτυξη με νέα πρότυπα και προσεγγίσεις, και πολιτικές ιδέες για το χτίσιμο μιας πόλης χωρίς ε/κ και τ/κ θύλακες, διαχωρισμένες περιοχές και γκέτο. Οι Αμμοχωστιανοί εργάζονται για χρόνια για την επόμενη ημέρα της πόλης τους, ίσως γιατί ήταν οι μόνοι για τους οποίους η υπόσχεση της επιστροφής ήταν άμεση.
Στο περιθώριο του Κυπριακού καραδοκούν οι παθογένειές μας. Δεν βρίσκονται μακριά τα οικονομικά συμφέροντα της εδραιωμένης ε/κ ελίτ των πύργων, της πώλησης διαβατηρίων και της ασυδοσίας επί του περιβάλλοντος και των δημόσιων αγαθών. Δεν βρίσκονται μακριά ούτε και τα δισεκατομμύρια που ενδεχομένως να θέλουν να επενδύσουν μετά από μία λύση οι φίλοι και συγγενείς του καθεστώτος Ερντογάν, και οι Τ/Κ πολιτικοί και άλλοι που επέτρεψαν στην Κερύνεια να γίνει μια άναρχη μάζα κακής διαχείρισης. Δεν βρίσκεται μακριά η απειλή πως όσοι μας λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες θα φέρουν πύργους και στην παραλία του Βαρωσιού.
Ακόμα και αν μπει το Κυπριακό στον σωστό τον δρόμο, και ειδικά αν δεν μπει, οι αμαρτίες μας καραδοκούν για να μολύνουν και τις τελευταίες ελπίδες. Πρέπει από τώρα, πριν καν ξεκινήσει μία προσπάθεια, να έχουμε τον νου μας.