Φόρμα αναζήτησης

Οι παίκτες αρνησικυρίας και πώς η Κύπρος έμεινε μόνη της στις Βρυξέλλες«Οι παίκτες αρνησικυρίας (veto players) που υποβάλλουν σε άλλους παίκτες προτάσεις με χαρακτήρα τελεσίγραφου, προτάσεις δηλαδή που πρέπει να γίνουν δεκτές ως έχουν ή να απορριφθούν, έχουν σημαντικό έλεγχο πάνω στις πολιτικές που έρχονται να αντικαταστήσουν το status quo. Οι παίκτες αυτοί χαρακτηρίζονται δρώντες που επηρεάζουν την ατζέντα (agenda setting)». Με αυτήν του την πρόταση ο ακαδημαϊκός Γιώργος Τσεμπελής, στο κλασικό του πλέον εγχειρίδιο «Παίκτες Αρνησικυρίας», εξετάζοντας την τυπολογία και τη σταθερότητα των πολιτικών συστημάτων, μας εξηγεί πως παρά το δικαίωμα του βέτο (θεσμικά ή πολιτικά) ενός παίκτη / δρώντος, εξ ορισμού κάθε μονοπρόσωπο ή συλλογικό υποκείμενο είναι κι αυτό παίκτης αρνησικυρίας. Στη συλλογική λήψη αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης -όπου στο Συμβούλιο οι αποφάσεις λαμβάνονται στη βάση της διαβούλευσης με ειδική πλειοψηφία ή, σε ειδικές περιπτώσεις, με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία- ο κανόνας του κ. Τσεμπελή ισχύει απόλυτα.

Η ΕΕ διαμορφώνει την ατζέντα και ακόμη και αν υπάρχει διαφωνία σε θέματα αρχών, το δικαίωμα ενός κράτους μέλους να ασκήσει βέτο δεν ισοδυναμεί απαραίτητα και με το ότι θα επιβάλλει και τη θέση του. Ακόμη και σε περιπτώσεις μειοψηφίας αρνησικυρίας (η μειοψηφία αρνησικυρίας πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα μέλη του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 35% του πληθυσμού της ΕΕ) το συμπέρασμα που εξάγει κανείς είναι πως η χώρα που θα ασκήσει βέτο -χωρίς ιδιαίτερη στήριξη από άλλες χώρες- στο τέλος θα βρεθεί και πολιτικά απομονωμένη. Και η εμπειρία της ΕΕ, ιδίως μετά το 2013 και τα γεγονότα της Ουκρανίας, κατέδειξε πως στο ζήτημα κυρώσεων προς τη Ρωσία όχι μόνο είναι o agenda setter αλλά και, στη συντριπτική πλειοψηφία των ισχυρών κρατών μελών (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία), υιοθετεί πολύ συγκεκριμένη και ισχυρή στάση – μη ανεχόμενη παρεκκλίσεις. Γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά για τη διασύνδεση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ζήτημα «κυρώσεις στη Λευκορωσία λόγω Λουκασένκο / κυρώσεις στην Τουρκία λόγω έκνομων ενεργειών στην ΑΟΖ» την περασμένη εβδομάδα.

Κι εύλογα μιας και η ΕΕ δείχνει να αξιολογεί, σε μεγαλύτερο βαθμό στρατηγικής πρόσληψης, τη ρωσική επιθετικότητα έναντι της τουρκικής (σε ένα μη κράτος μέλος της ΕΕ μάλιστα όπως η Λευκορωσία). Καθίσταται σαφές πως σε θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής η ΕΕ αποφασίζει ομόφωνα αλλά στο θέμα της Λευκορωσίας, που απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία, η πολιτική βούληση των Βρυξελλών ήταν να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία στη βάση της ομοφωνίας.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο ΠΟΛΙΤΗΣ PREMIUM η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας σε PDF ταυτόχρονα με την έντυπη κυκλοφορία της καθημερινά από τις 05.00 το πρωί.

 

Twitter: @JohnPikpas

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.