POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού ως πράξη ευθύνης» του Γιώργου Διογένους 

Ο Προϋπολογισμός αποτελεί τον οδικό χάρτη για την εύρυθμη λειτουργία κάθε κράτους. Αφορά όλες τις αναμενόμενες δημόσιες δαπάνες, καθώς και όλα τα αναμενόμενα έσοδα του κράτους για ένα ημερολογιακό έτος. Κυρίως όμως, αντανακλά την κατεύθυνση και τη φιλοσοφία που θέλει να δώσει η εκάστοτε εκλελεγμένη κυβέρνηση. Η σημασία και κυρίως η αναγκαιότητα ψήφισης του Προϋπολογισμού αποτυπώνεται στο γεγονός ότι μόνο φέτος η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε στη μη έγκριση του κρατικού Προϋπολογισμού για πρώτη φορά στα 60 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πρωτόγνωρο γεγονός προκαλεί ακόμη πιο αλγεινές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη αν προσμετρήσει κάποιος ακόμα δύο σημαντικούς παράγοντες. O μεν πρώτος αφορά την καταψήφιση του Προϋπολογισμού εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης που διάγει η χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο δε δεύτερος αφορά την διασύνδεση της ψήφισης ή υπερψήφισης του Προϋπολογισμού με ένα θέμα που ουδεμία σχέση δεν έχει με τον ίδιο τον Προϋπολογισμό. Δηλαδή για ένα πείσμα, στα όρια του πολιτικού εκβιασμού, το κράτος ουσιαστικά υπολειτουργεί.

Το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι την κυβέρνηση που τιμωρεί, αλλά τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τους λήπτες δημοσίων βοηθημάτων και τον κάθε ένα από εμάς που έχει ανάγκη ένα ισχυρό κράτος σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η πατρίδα μας. Επί της ουσίας, μια νέα καταψήφιση του Προϋπολογισμού στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχει τις ακόλουθες δυσμενείς συνέπειες:

1. Το κράτος θα μπορεί να λειτουργήσει με δωδεκατημόρια και τον Φεβρουάριο. Με ένα κονδύλι δηλαδή 603 εκατομμυρίων όπως προνοούσε ο Προϋπολογισμός του περσινού Φεβρουαρίου. Από τον Μάρτιο και μετά το κράτος θα παραλύσει, μιας και δεν θα μπορεί να καταβάλει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις κυβερνητικές συντάξεις, τις βασικές του λειτουργικές δαπάνες ή τη χορηγία του σε δήμους και κοινότητες.

2. Δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν τα σχέδια στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, τα οποία έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας, συνολικούς ύψους 200 εκατομμυρίων του υπουργείου Οικονομικών και 130 εκατομμυρίων του υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την συνεπακόλουθη αύξηση της ανεργίας ενόσω ακόμη η πανδημία συνεχίζεται.

3. Δεν θα μπορούν να εγκριθούν νέα αναπτυξιακά έργα, ή ακόμη χειρότερα να εκκινήσουν αντίστοιχα έργα ανάπτυξης και υποδομής όπως αυτοκινητόδρομοι, αποχετευτικά συστήματα, σχολικά κτίρια κ.ά. Ούτε λόγος βέβαια να γίνεται για συμμετοχή της Κύπρου στο λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο προνοεί την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας.

4. Η εικόνα της χώρας μας θα καταβαραθρωθεί διεθνώς, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να υποβαθμίσουν άμεσα την πιστοληπτική ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια ενδεχόμενη υποβάθμιση της χώρας μας θα την οδηγήσει εκτός επενδυτικής πυραμίδας και, συνεπακόλουθα, με αποκλεισμό από τις αγορές για νέα δανεισμό.

5. Η άμυνα και ασφάλεια της χώρας μας θα τεθούν ουσιαστικά εκτός λειτουργίας, σε μια χρονική συγκυρία όπου ο επεκτατικός αναθεωρητισμός της Τουρκίας θα έπρεπε να επιβάλλει ακριβώς το αντίθετο: ήτοι την ενίσχυση και αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και γενικότερα της αποτρεπτικής ισχύς της Κύπρου.

6. Τέλος, χωρίς Προϋπολογισμό, είναι ανοησία να μιλήσαμε για οποιαδήποτε προσέλκυση νέων επενδυτών στη χώρα μας και απλά θα ευχόμαστε να μην απωλέσουμε και τους ήδη υφιστάμενους. Ας ελπίσουμε ότι εν τέλει θα κυριαρχήσουν η σύνεση και ο ορθολογισμός και ότι θα πολιτικά κόμματα θα πράξουν τα πολιτικά αυτονόητα και δεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά.

*Ο Γιώργος Διογένους είναι δικηγόρος, αντιπρόεδρος της ΟΝΕ.

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.