Φόρμα αναζήτησης

Οι επιπτώσεις από τον ιό σταδιακά θα αυξάνονται

Mε την πάροδο του χρόνου και την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται, σε σχέση με τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, τα προβλήματα στην παγκόσμια αλλά και τις εθνικές οικονομίες θα ενισχύονται.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι το πόσο θα διαρκέσει η συγκεκριμένη κατάσταση, εφόσον μια παρατεταμένη περίοδος θα ενισχύσει τις υφεσιογενείς τάσεις. Σημαντικό ρόλο σε μια οικονομία διαδραματίζει η ψυχολογία των καταναλωτών, των επιχειρηματιών και των επενδυτών. Η αβεβαιότητα οδηγεί σε πτώση των χρηματαγορών, αλλά και της παγκόσμιας κατανάλωσης και ζήτησης προϊόντων.
Η πτώση στη ζήτηση επηρεάζει τη δυνατότητα της αγοράς να απορροφήσει τα προϊόντα που παράγονται, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε μειωμένους κύκλους εργασιών, κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες και στην απασχόληση. Σημαντικές είναι και οι συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως για οικονομίες που σχετίζονται με χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό.
Την ίδια στιγμή, οι Κεντρικές Τράπεζες προχωρούν με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας σε μια προσπάθεια, αρχικά της απορρόφησης των κραδασμών που προκαλούνται και μετέπειτα διασφάλισης των θετικών ρυθμών ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται και η ενίσχυση της ρευστότητας έχει ως στόχο τη διασφάλιση της αλυσίδας πληρωμών. Δηλαδή να διασφαλιστεί ότι οι πιστωτές θα συνεχίζουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους, ειδικά σε επιχειρήσεις οι οποίες αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις εργασίες τους μετά από κυβερνητικές οδηγίες. Το τραπεζικό σύστημα έχει τη δυνατότητα παροχής βραχυπρόθεσμων διευκολύνσεων για κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων, όμως αυτή η πρακτική έχει τα όριά της, εφόσον, παρά τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των εποπτικών αρχών, θα πρέπει να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους.
Σε συγκεκριμένες χρηματιστηριακές συναντήσεις υπήρξαν μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων, απόρροια της αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω της εξάπλωσης της ασθένειας. Πολλοί είναι οι αναλυτές που τονίζουν ότι οι αγορές έψαχναν αφορμή για διόρθωση, εφόσον τα τελευταία χρόνια λόγω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης υπήρξε μια σημαντική αύξηση των αξιών των μετοχών, χωρίς πάντοτε oι συγκεκριμένες αξίες να υποστηρίζονται από τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία των εταιρειών.
Σημαντικό είναι το πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία, με την Κύπρο να μετρά επίσης τις αρνητικές συνέπειες από τις εξελίξεις. Τα ξενοδοχεία μένουν κλειστά μέχρι τέλος Απριλίου και οι πτήσεις ακυρώνονται. Αναπόφευκτα υπάρχουν ακυρώσεις και για την καλοκαιρινή περίοδο εφόσον όλοι περιμένουν πρώτα να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Για το 2020 η στρατηγική είναι πως θα μειωθούν οι ζημιές ενώ θα πρέπει να αρχίσει σταδιακά ο προγραμματισμός για το 2021.
Την ίδια στιγμή, σημαντική μείωση φαίνεται να παρατηρείται και στην εξωγενή ζήτηση στα ακίνητα εφόσον πολλοί από τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο.
Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η διάρκεια της υπάρχουσας κατάστασης, εφόσον μια παρατεταμένη περίοδος εξάπλωσης του ιού θα ενισχύει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην οικονομία. Αναλυτές τονίζουν ότι με την επίλυση του προβλήματος αναμένεται να υπάρξει μια θετική «αντίδραση» στις οικονομίες. Σημειώνεται ότι η διόρθωση σε μια οικονομία αποτελεί υγιές φαινόμενο – το ζητούμενο είναι όμως να μην παρουσιαστούν αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Η εξάπλωση του ιού ενισχύει τις πιέσεις που δέχεται η κυπριακή οικονομία, με το μεγάλο ερώτημα να είναι αν έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες που να μας επιτρέπουν να απορροφήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αρνητικές πιέσεις, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι η κυπριακή οικονομία, ως εξωγενής, επηρεάζεται σημαντικά από τις μεταβολές στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.
Τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό του ιού επηρεάζουν σημαντικά την οικονομική δυναμικότητα των χωρών και τα μέτρα που λαμβάνονται θα πρέπει να έχουν ως κύριο μέλημα τη διατήρησή της. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απαιτηθούν χρόνια για να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, ενώ θα παρατηρηθεί μια δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Σε περίπτωση που συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας χρεωκοπήσουν, θα δημιουργηθεί ένα πολλαπλασιαστικό σπιράλ ύφεσης και μείωσης των εθνικών ΑΕΠ. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες στα δημόσια οικονομικά, με τις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος να αντιμετωπίζουν ίσως και το ρίσκο της στάσης πληρωμών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.