Φόρμα αναζήτησης

Όχι, δεν θα πετάξω την ψήφο μου

Ημουν ανάμεσα σε εκείνους τους ψηφοφόρους που ήταν σε μεγάλο δίλημμα για το τι θα ψήφιζαν στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Ήμουν σχεδόν έτοιμη να πετάξω την ψήφο μου σε άλλο υποψήφιο από εκείνον που πραγματικά με εκφράζει για τον τίμιο πολιτικό του λόγο. Ναι, ακόμα υπάρχουν και τέτοιοι. Μετρημένοι στα δάκτυλα.
Θα ψήφιζα κάποιον άλλο ο οποίος εκπροσωπεί ένα κόμμα με το οποίο ουδεμία σχέση έχω και με το οποίο οι πεποιθήσεις μου δεν τέμνονται πουθενά με τις δικές του. Θα ήταν ένα «απονενοημένο διάβημα» εκ μέρους μου. Θα ήταν η δολοφονία μιας ψήφου. Η εκτέλεση διά τουφεκισμού ενός δημοκρατικού δικαιώματος. Και γιατί όλα αυτά; Για να συμβάλω στην προσπάθεια να μην εκλεγεί εκλεκτός του ΕΛΑΜ και στην Ευρωβουλή καθότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι σοβαρό αυτό το ενδεχόμενο.
Πολλοί σκέφτονται σαν και εμένα, πολλοί θεωρούν, όπως κι εγώ προφανώς, τους εαυτούς τους μεσσίες. Μα εμείς θα διασώσουμε τη δημοκρατία; Ναι, θα συμβάλουμε και εμείς, έχουμε μέγιστη ευθύνη απέναντί της με τις καθημερινές μας πράξεις ως πολίτες και φυσικά με την ψήφο μας. Το εάν είμαστε ώριμοι πολίτες είναι μια άλλη συζήτηση.

Αλλά πια, μετά από βαθύτερη σκέψη, βρίσκω πως αυτό, να ψηφίσω έναν άλλο τον οποίο θεωρώ αντίθετο με τη φιλοσοφία της ζωής μου και τις ιδεολογίες μου, για μένα προσωπικά θα ήταν προδοσία. Και σαφέστατα δεν είναι ο τρόπος να συμβάλω στην ενίσχυση της δημοκρατίας. Δεν μπορώ να ψηφίσω εκείνον που δεν με εκφράζει, που θεωρώ εξίσου λαϊκιστή με τον εθνικιστή για να διασώσω μια κατάσταση. Την ώρα που οι φορείς οι οποίοι είναι εντεταλμένοι και παίρνουν μισθούς ή χρηματοδότηση για να διαφυλάξουν τη δημοκρατία δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον.

Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα ποιες ενέργειες έχουν κάνει για να ανακόψουν την πορεία της Ακροδεξιάς στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, η οποία βρίσκεται σήμερα πιο ενισχυμένη από ποτέ; Η απάντηση είναι πως δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα πέρα από σπασμωδικές κινήσεις. Ένα μόνο παράδειγμα: Ένα κόμμα που θεωρεί τον εαυτό του δημοκρατικό, το να βάζει στο ψηφοδέλτιό του έναν άνθρωπο που πιστεύει ότι θα «κλέψει» ψήφους από την Ακροδεξιά είναι η καλύτερη απάντηση πως δεν έχει κάνει τίποτα επί της ουσίας για να δείξει στους πολίτες ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ακροδεξιάς. Δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως για να πείσει τον απλό άνθρωπο ότι υπάρχει έστω και μία ελπίδα για αναγέννηση των πολιτειακών θεσμών που παραπαίουν μεταξύ της διαφθοράς και της παντελούς έλλειψης οράματος. Τους πολίτες που νιώθουν το αδιέξοδο σαν τη θηλιά στον λαιμό τους. Που έχουν ανάγκη να τους καταλάβει το σύστημα. Και ξεγελιούνται δυστυχώς από τη μάσκα κοινωνικής ευαισθησίας των ακροδεξιών.
Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν θα χαραμίσω την ψήφο μου για να καλύψω τους ανεύθυνους χειρισμούς και την απραξία των… δημοκρατικών θεσμών.