POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Ο θαμμένος γίγαντας» της Μαρίας Θεριστή • Ο τραγικός Αίαντας ανέσυρε τραγικές ειρωνείες: Υπουργούς που νομίζουν πως είναι μονογονείς, που μάλλον δεν έχουν πάει ποτέ σε διαδήλωση, να αποτελούν πλέον εμβληματικές φιγούρες ενός ακατανόητου, αυτεπίστροφου, στυλιστικού εγχειρήματος.

 

 • Όταν η υπουργός Δικαιοσύνης αναφωνεί σε συνέντευξή της «κι εγώ είμαι μονογονέας», ενώ δεν είναι με βάση τον νόμο, ως έχουσα σύντροφο, όταν εσφαλμένα δηλώνει ότι δεν υπάρχουν άλλα ένδικα μέσα μετά τη γνωστή απόφαση του Οικογενειακού Δικαστηρίου Πάφου, όταν προβαίνει σε καταγγελίες στην Αστυνομία για ανύπαρκτα αδικήματα, όταν ανασκευάζει καθ’ έξιν και υποπίπτει σε συνεχείς νομικές πλάνες, όταν θεωρεί την προστασία από αστεϊσμούς για το τρικό του παπά της, υπέρτερο έννομο αγαθό έναντι του οικογενειακού ασύλου ανηλίκων που παραβιάστηκε για ένα τρικό, το μόνο που υπολειπόταν ήταν ο τραγικός Αίαντας, να συμπαρασύρει στο διάβα την όρασή μας.

 

 • «Κι εγώ είμαι μονογονέας!» αναφώνησε με έμφαση για να αντιμετωπίσει ερώτηση της Κατερίνας Ηλιάδη. Δεν ήξερε; Ας ρώταγε την Υπηρεσία Επιδομάτων που σταματά να παρέχει επίδομα μονογονέα στη μητέρα που αποκτά σύντροφο.

 

 • Σε παλαιότερη lifestyle συνέντευξή της μας δήλωσε ότι διάβαζε τον «The Buried Giant» του Ishiguro Kazuo, εξηγώντας ότι το βιβλίο αναφέρεται στα ευεργετικά αποτελέσματα της αμνησίας και συνέστησε σε όσους ασχολούνται με το Κυπριακό να το διαβάσουν (!). Έτσι όπως και με την πιο πάνω κρίση, κάθε φορά που πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις κρίσεως τίθεται το ερώτημα τι ακριβώς θέλει να πει. Πιθανολογώ όμως πως πρέπει να στραφούμε στην ανάγνωση του Ishiguro Kazuo για να κατανοήσουμε απόλυτα την ευεργετική αμνησία.

 

 • Στη Βουλή, αφού κατήγγειλε καθέδρας το επίπεδο που συνάντησε εκεί, ανασκεύασε για ακόμα μία φορά τις θέσεις της. Τα επιχειρήματά της αναμφίβολα μας οδηγούν στην αναγκαιότητα συστάθμισης από τη μία της ισχυριζόμενης ανάγκης προστασίας του μέλους της οικογενείας της από αστεϊσμούς για το τρικό του, με την ανάγκη προστασίας των ανήλικων μελών μιας μονογονεϊκής οικογένειας, από την άλλη, τα οποία επλήγησαν συνεπεία της έκνομης επέμβασης της Αστυνομίας στο οικογενειακό τους άσυλο, προς ικανοποίηση του παραπόνου της υπουργού.

 

 • Αναμφίβολα το δεύτερο, το καταπατημένο έννομο αγαθό των ανηλίκων και της μητέρας τους και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους αναδεικνύονται ως καταδήλως υπέρτερα. Τόσο που το τρικό ξηλώθηκε, χάνει πόντους τζαι δεν ξαναφορκέται.

 

 • Δεν ήταν ανάγκη, μας είπε, να πάει ο ίδιος ο πατέρας της για καταγγελία, αφού είχε ανυπέρβλητο κώλυμα. Την υπέβαλε εκείνη γι’ αυτόν, ως απλός πολίτης, όπως τόνιζε επανειλημμένα. Κατά τον ίδιο τρόπο που πρόσφατα -ως απλή πολίτισσα- και η θεία του αποβιώσαντος δολοφονηθέντος εικοσάχρονου ήθελε να υποβάλει παράπονο αντ’ αυτού, αλλά της είπαν από την Αστυνομία πως έπρεπε να πάει ο ίδιος. Ο ίδιος που δεν πρόλαβε ποτέ.

 

 • Ο τραγικός Αίαντας συμπαρέσυρε και επιχειρήματα της προϊσταμένης του: ότι το τρικό και η φωτό -που ήταν ήδη δημόσια- ήταν δήθεν όμοιο περιστατικό με τόσα άλλα ανόμοια παράπονα άλλων. Ο δε αρχηγός Αστυνομίας να την ακυρώνει, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα να πήγαινε η Αστυνομία στον γενικό εισαγγελέα για το ένταλμα έρευνας στην οικία. Οι δυο τους ακόμα αναζητούν κοινή γλώσσα συνεννόησης.

 

 • Θα πρέπει να σημειωθεί, ανάμεσα στα τόσα που είδαμε και θα βλέπουμε από τούδε και στο εξής, πως η ένορκη δήλωση που υποστήριξε την αίτηση για έκδοση εντάλματος έρευνας φανερώνει από το περιεχόμενο της mentality χαφιεδισμού και παρακολούθησης πολιτών, τα οποία νομίζαμε ότι ανήκαν στο χρονοντούλαπο.

 

 • Ο θαμμένος γίγαντας βρέθηκε τελικά εδώ. Στάθηκε μπροστά στον Αίαντα μετά τους κραδασμούς μιας πτώσης.

 

 • Στο μεγάλο τραύμα της μικρής διαδηλώτριας απέναντι στα μετατραυματικά της αποφευκτικής ροής. Η εμβληματική Αναστασία έκανε το lifestyle της εξουσίας να μοιάζει μπουζουξίδικο turbo-folk.

 

 • Ακόμα, δεν ήταν υπέρμετρη βία. Ήταν σκέτο ασύμμετρη και απρόκλητη. Υπέρμετρη υπάρχει όταν αναγνωρίζεται ανάγκη άσκησης ανάλογης βίας π.χ. για ακινητοποίηση επιτιθέμενου. Στην προκειμένη, ουδεμία ανάγκη υπήρχε για άσκηση βίας.

 

 • Ας είναι ο Αίαντας που θα γυρίσει σπίτι του η αφορμή και για να ανοίξει και μια συζήτηση για την αντισυνταγματική λειτουργία του ονομαζόμενου μορφώματος της δήθεν Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων εναντίον της Αστυνομίας. Σε άλλες χώρες έχει κριθεί αντισυνταγματική η εκχώρηση δημόσιας εξουσίας σε ιδιώτες όπως έγινε στην Κύπρο με την ΑΔΙΠΑ. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο αμεροληψίας στο έργο της, όταν η ίδια διορίζεται ωσάν να ήταν συμβούλιο ημικρατικού οργανισμού και με τη σειρά της αναθέτει τη διερεύνηση παραπόνων σε ιδιώτες δικηγόρους (που διατηρούν παράλληλα πελατειακές σχέσεις, παράγοντες που δεν παρέχουν εχέγγυα αμεροληψίας).

 

 • Ποινικοί ανακριτές που έχουν ιδιωτικές εργασίες, δεν νοούνται ανεξάρτητοι. Το ίδιο ισχύει και για όσα μέλη της αρχής ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα ως ιδιώτες.

 

 • Ας «βαώσουμε» επιτέλους μια αρχή. Αν όχι, ο Αίαντας θα την περιμένει κι αυτή στη γωνία. Κι ο θαμμένος γίγαντας που ξυπνά.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.