Φόρμα αναζήτησης

Ο στόχος δεν χάνεται κι ας είναι αυτός ο Μάρτης διαφορετικός

Ο Μάρτης ήταν και είναι ο μήνας της γυναίκας. Ο μήνας όπου εμείς, οι γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις με τις δίκες μας ευαισθησίες, διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν. Ισότητα -Αξιοπρέπεια – Σεβασμό. Παράλληλα, είναι ο μήνας όπου η μνήμη, για τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα δικαιώματά τους, για τα δικά μας δικαιώματα, επιστρέφει στο παρελθόν και με ευγνωμοσύνη κλείνει ευλαβικά το γόνυ σε όλα αυτά που αυτές πέτυχαν για να μπορέσουμε εμείς να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα. Να μπορέσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Να έχουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Τώρα για να ακριβολογούμε, το εκλέγειν το έχουμε σίγουρα. Το εκλέγεσθαι όμως; Αυτό το αφήνω στην κρίση σας. Η κυπριακή πραγματικότητα βγάζει μάτι.

25 χρόνια μετά

 25 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, 8-16 του Μάρτη γυναίκες από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου προετοιμάζονται να συζητήσουν στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και αφορά τη θέση της γυναίκας παγκοσμίως. Τριάντα Κύπριες γυναίκες, η μεγαλύτερη ίσως μέχρι τώρα εθνική αντιπροσωπεία, πανέτοιμες να συμμετάσχουν σε αυτήν την παγκόσμια συνάντηση. Μια συνάντηση που στόχο έχει να αξιολογήσει και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους για την επόμενη δεκαετία.

Μάρτης 2020

 Η τελευταία έκθεση από την αρμόδια επιτροπή των ΗΕ υπογραμμίζει ότι δυστυχώς καμία χώρα δεν έχει πετύχει την ισότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Παρ’ όλα τα σωστά βήματα και τις διακηρύξεις των τελευταίων 25 χρόνων, η έλλειψη πολιτικής βούλησης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την επίτευξη προόδου. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Επιτροπή CEDAW των ΗΕ επισήμανε αρκετά κενά και αδυναμίες και έχει προβεί σε μια σειρά από εισηγήσεις και προτροπές που αφορούν κυρίως:

  1. Γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια.
  2. Συνταγματική και νομοθετική ισότητα.
  3. Ενδυνάμωση των γυναικών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων μέσω της λήψης ειδικών προσωρινών μέτρων.
  4. Εξάλειψη των στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων σε θέματα φύλου και σε διασύνδεση με άλλους παράγοντες όπως αναπηρία, μεταναστευτικό υπόβαθρο, ηλικία ή άλλα χαρακτηριστικά που δημιουργούν πολλαπλές διακρίσεις.
  5. Πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και ιδιαίτερα της εμπορίας προσώπων για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση.
  6. Μέριμνα για την υγεία, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων γυναικών.
  7. Ζητήματα απασχόλησης. Οι έμφυλες διακρίσεις σε μισθούς, συντάξεις, επαγγελματικές διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες λόγω εγκυμοσύνης καθώς και οι ευρύτερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ζωές των γυναικών.
  8. Επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών -Συμφιλίωση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.

 

Η CEDAW ζητά επίσης πληροφόρηση για την οποία ενδεχόμενη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που εκπονείται σε σχέση με όλα τα πιο πάνω ζητήματα και αφορούν την ισότητα.

 

Θα γίνονταν, αν…

 Αυτά που περιγράφω πιο πάνω θα μπορούσαν να συμβούν σε έναν «κανονικό» Μάρτιο. Έναν Μάρτιο όπου οι γυναίκες της Κύπρου ξεσηκώθηκαν για πρώτη φορά σε μια μαζική κινητοποίηση. Δημιούργησαν μια μεγάλη αλυσίδα διεκδίκησης και αλληλεγγύης διεκδικώντας το αυτονόητο. Ίσες ευκαιρίες σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Εκεί λοιπόν που ήμασταν έτοιμες οι γυναίκες για το μεγάλο μπαμ, με υπομνήματα προς όλους τους αρμοδίους με στόχο την υλοποίηση επιτέλους των κυβερνητικών εξαγγελιών, αρχίσαμε να χορεύουμε μαζί με όλη τη ανθρωπότητα στον ρυθμό του κορωνοϊού.

Σε έναν ρυθμό όπου δυστυχώς ακόμα μία φορά οι γυναίκες βρίσκονται στο επίκεντρο. Παρόλο που οι στατιστικές και οι ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες προσβάλλονται λιγότερο από τον ιό, 45% είναι το ποσοστό των γυναικών που ασχολούνται με επαγγέλματα όπου εκτίθενται στον ιό σε μεγαλύτερη έκταση. Όπως είναι οι νοσηλεύτριες, οι κατ’ οίκον νοσηλεύτριες, οι οικιακές βοηθοί, οι αεροσυνοδοί, υπάλληλοι υπεραγορών, ταμίες, γραμματείς σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι.

Εκτεθειμένες οι γυναίκες

 Η έκθεση των γυναικών στον κορωνοϊό δεν αφορά μόνο την υγεία τους. Με την επερχόμενη οικονομική κρίση ακόμα μία φορά οι γυναίκες θα είναι αυτές οι οποίες θα είναι τα πρώτα θύματα. Όσο για την αμοιβή για εργασία ίσης αξίας θα είναι ακόμα μια δικαιολογία για τους εργοδότες να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Για να μην πούμε τι συμβαίνει και στο σπίτι όπου στατιστικές λένε ότι το 80% των εργαζομένων γυναικών είναι με ειδική άδεια, έχοντας αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών, αφού έχουν κλείσει νηπιαγωγεία και σχολεία, αλλά και των ηλικιωμένων γονιών που χρειάζονται φροντίδα. Οι γυναίκες έχοντας αυτό το καθήκον και το βάρος της φροντίδας της οικογένειας, των παιδιών, του σπιτιού, την έγνοια να κρατηθεί η οικογένεια ενωμένη, να κρατήσουν τα όρια και τις αξίες της ζωής τους μαζί με τα παιδιά τους σταθερά αλλά και την πιθανή απώλεια εισοδημάτων, η αγωνία να βγει η οικογένεια αλώβητη από αυτήν την περιπέτεια, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δημιουργεί ψυχολογικές επιπτώσεις που βαραίνουν τη γυναίκα που επιφορτίζεται όλο αυτό το βάρος.

Δεν χάνουμε τον στόχο

Θα πρέπει να είμαστε έτοιμες λοιπόν να αντιμετωπίσουμε καινούργια, πρωτόγνωρα προβλήματα. Προβλήματα, τα οποία όμως, δεν πρέπει με τίποτε να μας απομακρύνουν από τον στόχο. Κάθε καινούργια πρόκληση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Αντίθετα, θα πρέπει να σταθούμε όλες αλληλέγγυες, η μία με την άλλη. Ακόμα μία φορά οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ακόμα μία φορά λοιπόν θα πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε. Αυτήν τη φορά δεν θα δεχτούμε εκπτώσεις. Θα δοθούν κίνητρα, χαλαρώσεις, επιδόματα για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Αυτήν τη φορά θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τις γυναίκες. Γιατί θα συνεχίσουμε να ζούμε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να γεννούμε παιδιά. Γιατί αυτό μας έταξε η φύση. Γιατί εμείς οι γυναίκες είμαστε μεγαλόψυχες. Και ναι, σε περιόδους κρίσεων μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Όμως, δεν θα επιτρέψουμε ξανά να είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Αυτή η κρίση θα μας βρει ενωμένες. Σε αυτήν την κρίση που περνά η ανθρωπότητα δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας καμία. Τον Μάρτη του 2021 δίνουμε ραντεβού στη Νέα Υόρκη, στην έδρα των ΗΕ, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας. Συνάμα περιφρουρούμε τη δική μας αλυσίδα ισότητας, διεκδίκησης και αξιοπρέπειας που όλες μαζί δημιουργήσαμε λίγο πριν από την πανδημία. Τίποτε δεν έχει τελειώσει. Αυτόν τον Μάρτη κρατούμε την οικογένεια ενωμένη. Μένουμε σπίτι για να σταματήσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Είναι γι’ αυτό που αυτός ο Μάρτης είναι διαφορετικός.

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.