POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ο Μόρφου στα σχολεία 

Αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι κάτι δεν πάει καλά όταν δεν μπορείς πλέον να ξεχωρίσεις τις πραγματικές ειδήσεις από τα τρολ. Και αυτή η βδομάδα, με τις αντιδράσεις για την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον διαγωνισμό της Eurovision επειδή αναφέρεται στον διάβολο, ήταν μία ακόμα υπενθύμιση ότι στη χώρα μας η κοινή λογική ούτε δεδομένη είναι ούτε και τόσο κοινή, τελικά.

H συλλογή υπογραφών από χιλιάδες πιστούς για ακύρωση της επιλογής, η εισβολή ενός γραφικού στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ που απειλούσε στο όνομα του Θεού, η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, οι νέες δηλώσεις του μητροπολίτη Μόρφου, η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας από την Ορθόδοξη Νεολαία Κύπρου -όλο αυτό το παραλήρημα αλλοφροσύνης- θα μπορούσαν να θεωρηθούν αναμενόμενα, να ιδωθούν με κατανόηση, ακόμα και μέσα από έναν χιουμοριστικό φακό αν σε αυτήν δεν πρωταγωνιστούσαν και εκπαιδευτικοί. Με μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας μάλιστα η οποία δεν διέφερε ποσώς από αυτήν της Ιεράς Συνόδου τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε επιχειρηματολογία. Το τραγούδι, υποστήριξαν οι θεολόγοι, «αποτελεί πρόκληση στα αφτιά και στην ψυχή μας». Κατηγόρησαν κάποιους πως στην προσπάθειά τους να πρωτοτυπήσουν έγιναν «ριζοσπαστικοί από το αγαθό στο κακό, όπως το εκφράζει ο ακατονόμαστος».Και προειδοποίησαν ότι «καμία υποχώρηση (δεν θα υπάρξει) όταν υποσκάπτονται τα πάτρια θέσμια που αναφέρονται στα θεμέλια της οικογένειας, στο ήθος και στο περιεχόμενο της ορθόδοξης πίστεως…», καλώντας το ΡΙΚ να ακυρώσει την «καταδικασμένη από την κυπριακή κοινωνία» επιλογή του. Η αντίδραση δεν περιορίστηκε στα σχολεία αλλά έφτασε και στα υψηλά δώματα του πανεπιστημίου, με τον πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας να δηλώνει πως αναμένει την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου.

Από τη συγκεκριμένη ομάδα, βέβαια, δεν περίμενε κανένας κάτι διαφορετικό, όσο κι αν ήλπιζε ότι δεν θα συμμετείχε σε μια συζήτηση που φαντάζει εξωπραγματική. Είναι οι ίδιοι, άλλωστε, που πέντε χρόνια πριν με αφορμή την πρώτη παρέλαση «υπερηφάνειας» και το προωθούμενο νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της ομοφοβίας κατήγγελλαν «απόκρυφα» κέντρα αποφάσεων, που προκειμένου να μας οδηγήσουν στο σκοτεινό παρελθόν, εφηύραν το σύνθημα της «Νέας Εποχής»… διά του οποίου μας παρουσιάζουν ως προοδευτική συμπεριφορά την αποδοχή των παραγόμενων πνευματικών σκουπιδιών τους. Απλώς με τη νέα τους ανακοίνωση, μετά την ελεύθερη σκέψη κατήργησαν και την κοινή λογική. Από την πολιτεία όμως και την κοινωνία θα ανέμενε κάποιος πως ένα μεγάλο κομμάτι της, τουλάχιστον, θα προβληματιζόταν από το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι -των οποίων η ρητορική δεν διαφέρει καθόλου από αυτήν του μητροπολίτη Μόρφου- συνεχίζουν στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσής μας. Διότι, πρόκειται για ανθρώπους που αποτελούν βασικούς πυλώνες στη διαμόρφωση της αυριανής κοινωνίας. Καθορίζουν χαρακτήρες, επιβάλλουν συνειδήσεις. Και οι οποίοι έχουν την πεποίθηση πως την «ηθική» και τις θέσεις τους οφείλουν να τις συμμερίζονται όλοι. Αν με τόση έλλειψη μέτρου -δημοσίως- τοποθετούνται για θέματα που δεν θα έπρεπε καν να τους αφορούν, με τέτοια ένταση απορρίπτουν οτιδήποτε με το οποίο διαφωνούν, επιχειρούν να επιβάλουν τις θέσεις τους, διερωτάται κανείς με ποιον τρόπο απευθύνονται προς τους μαθητές. Πώς μεταφέρουν, τι ορισμό δίνουν σε έννοιες όπως αυτές της δημοκρατίας, του σεβασμού, της διαφορετικής άποψης, της ελευθερίας;

Πολιτεία και κοινωνία καλούνται να απoφασίσουν τι είδους πολίτες θέλουμε στην αυριανή κοινωνία μας; Θέλουμε πολίτες που θα κοιτάζουν και λίγο παραέξω; Που με την κριτική σκέψη θα αναλύουν τα πράγματα σε μια γόνιμη βάση; Που θα υπερασπίζονται το δικαίωμα ελεύθερης συνείδησης; Μια δημοκρατική και ανοιχτή δηλαδή κοινωνία; Αν ναι, τι κάνουν όλοι αυτοί στην εκπαίδευση; Τι σχέση μπορεί να έχει με τον νέο πολίτη που υποτίθεται θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σχολείο που γίνεται προπαγανδιστικό εργαλείο, καλλιεργεί έναν βαθύ συντηρητισμό, δεν θέλει και δεν επιζητεί κανέναν διάλογο; Τι σχέση μπορεί να έχει με τη σύγχρονη κοινωνία που καμωνόμαστε ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα σχολείο το οποίο ως σκοπό έχει τη δημιουργία μελών του ορθοδόξου πληρώματος που θα αναγνωρίζουν την ύπαρξη μίας αλήθειας και θα δαιμονοποιούν όλες τις άλλες; Των επόμενων πιστών που θα σταθούν στην ουρά για να προσκυνήσουν μια παντόφλα, ένα λείψανο, θα μετατρέψουν τον Μόρφου του μέλλοντος σε superstar και μεταξύ επιστήμης και Μεσαίωνα θα επιλέξουν τον Μεσαίωνα; Αν η πλειονότητα των γονέων δεν δεχόταν η διαπαιδαγώγηση των παιδιών να γίνεται από τον Μόρφου, πώς γίνεται να μην αντιδρά στο γεγονός ότι γίνεται από αυτούς τους θεολόγους;

Ακόμα και σήμερα συζητάμε κατά πόσον τα Θρησκευτικά θα πρέπει να είναι προαιρετικά ώστε να αποτελεί επιλογή του κάθε παιδιού ή γονέα. Αφορά τον κάθε έναν προσωπικά, λένε οι πιο προοδευτικοί. Αυτή η ανακοίνωση, όμως, δείχνει ξεκάθαρα ότι η συζήτηση αφορά την κοινωνία στο σύνολό της. Αν τα όσα βιώσαμε την τελευταία βδομάδα εκφράζουν όλα αυτά που μας ενοχλούν και από τα οποία θέλουμε να απαλλαγούμε, τότε θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για να δούμε σοβαρά κάποια θέματα που εδώ και χρόνια βολικά αγνοούμε, απροβλημάτιστα πολλές φορές αποδεχόμαστε, που καθορίζουν όμως το ποιοι είμαστε σήμερα, ποιοι θα είμαστε αύριο. Μη εξαιρουμένης και της συζήτησης κατά πόσον τελικά χρειαζόμαστε τα Θρησκευτικά στα σχολεία. Τα οποία είναι προφανές πλέον πως με τον τρόπο που διδάσκονται (και τα άτομα που τα διδάσκουν) ακυρώνουν τον σκοπό που οφείλει να υπηρετεί το σχολείο. Και προσβάλλουν την εποχή μας.

antopoly@cytanet.com.cy

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.