Φόρμα αναζήτησης

Ο Μασιάς, ο καμασιάς, η λευτεριά και τα Παράσιτα

«Υπάρχει διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο;», ρώτησαν οι συνάδελφοι τον πρόεδρο της Αγίας Νάπας, ατζέντη ποδοσφαιριστών και πρώην διαιτητή Δημήτρη Μασιά μπροστά από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας το οποίο μόλις τον είχε παραπέμψει -με έξι κατηγορίες- μαζί με τον διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου -με τρεις κατηγορίες- σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Καθόλου δεν συμμερίζομαι, πρέπει να σας πω, τη θέση που εξέφρασε ενώπιον του δικαστηρίου ο δικηγόρος του κ. Μασιά, Κρις Τριανταφυλλίδης, ότι η κοινή γνώμη καταδίκασε ήδη τον πελάτη του. Το τεκμήριο της αθωότητας, τουλάχιστον όσον αφορά νοήμονες ανθρώπους -χωρίς να υποτιμώ καθόλου το πολυπληθές δυστυχώς του πράγματος στην… αντίθετη κατηγορία- γίνεται και αντιληπτό και κατανοητό. Απoλύτως.

Για λόγους όχι πολιτικής ορθότητας αλλά ουσίας: διότι, απλά, δεν γνωρίζουμε τι και πώς και δεν αποφασίζουμε εμείς για το τι και το πώς. Ευτυχώς. Υπάρχουν δικαστήρια. Αυτά αποφασίζουν και άλλος κανείς. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αμέτρητες, άλλοτε «καραμπινάτες», υποθέσεις κατέρρευσαν στο δικαστήριο και οι κατηγορούμενοι αποδείχθηκαν αθώοι.

Έτσι είναι βέβαιος ότι θα συμβεί και στην περίπτωση του πελάτη του ο κ. Τρανταφυλλίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτό που δικάζεται είναι αποφάσεις διαιτητικές. Αλλά και πάλι, όσο κι αν προσέχει κανείς ιδιαίτερα τη θέση ενός δικηγόρου ο οποίος ήταν πάντοτε στον χώρο αυτό, η Δικαιοσύνη θα κρίνει και άλλος κανείς.

Για όσους απορούν τι εννοώ «ήταν στον χώρο» υπενθυμίζω ότι ο κ. Τριανταφυλλίδης εκτός από γ.γ. του ΑΠΟΕΛ και μετέπειτα πρόεδρός του, διετέλεσε και γ.γ. της ΚΟΠ και κατόπιν πρόεδρός της, μέλος του δ.σ. του ΚΟΑ, μέλος του Εφετείου της UEFA και μέλος του Εφετείου της FIFA. Γνωρίζει τον χώρο καλά.

Θα πρέπει επίσης να τονισθεί πως ούτε και η παραπομπή στο Κακουργιοδικείο με κατηγορίες οι οποίες εδώ επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι επτά έτη, ΕΑΝ αποδειχθεί ένοχος ο κύριος Μασιάς -και μέχρι τότε είναι αθώος- λέει οτιδήποτε σε σχέση με ενδεχόμενο ενοχής του. Ξεκάθαρα πράγματα.

Ο λόγος που ασχολούμαι σήμερα με το θέμα, τώρα που κάλυψα -ελπίζω- τις ενστάσεις του συνηγόρου του κ. Μασιά, είναι άλλος. Ο πρόεδρος της Αγίας Νάπας, ατζέντης ποδοσφαιριστών και πρώην διαιτητής ο οποίος κατόπιν επιμονής του συνηγόρου του (με βασικό επιχείρημα ότι ο πελάτης του έχει δύο ανήλικα παιδιά και θέλει να μείνει να καθαρίσει το όνομά του άρα δεν θα δραπετεύσει) αφέθηκε τελικά ελεύθερος μέχρι τη δίκη με εγγύηση 75.000 ευρώ και παρέδωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, προέβη όπως σας είπα και στην αρχή του κειμένου σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Αρχίζοντας ως εξής: «Εντάξει, έχει τελειώσει για μας έναν πανεπιστήμιον, θεωρώ με βαθμό άριστα». Ε λοιπόν, ψέγω τη στάση των συναδέλφων με όλο τον σεβασμό. Για αυτό αρχικά ασχολούμαι με το θέμα. Προσπαθώντας να αναδείξω αυτά που μας έφυγαν.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, συνάδελφοι, κάποιος ο οποίος παραπέμπεται στο Κακουργιοδικείο δηλώνει ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποφοίτηση από πανεπιστήμιο και μάλιστα με βαθμό άριστα. Και δεν μπόρεσε ένας ή μία από εσάς, με αγάπη το καταθέτω, να τον ρωτήσει τον άνθρωπο τα βασικά; Αρχής γενομένης από το τι κλάδο τελείωσε. Με άριστα! Αν και δεν είναι ο βαθμός το ζητούμενο. Επίσης, το Κακουργιοδικείο είναι Μaster ή πάμε κατευθείαν στο PhD;

Συνάδελφοι!.. Reporting 101.

Δεν λέω, μαγεύτηκα και εγώ εκεί που τον άκουσα να ευχαριστεί «την οικογένειά μου, πρώτιστα και όλους τους φίλους, συγγενείς που κατά εκατοντάδες ήταν μαζί μου από την πρώτη στιγμή, έχουμεν εμπιστοσύνην στην Κυπριακήν Δικαιοσύνην, επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμα και τους ανακριτές και την Αστυνομία που από την πρώτην στιγμήν μας είχαν σεβαστεί και είχαν επιδείξει απόλυτον επαγγελματισμόν προς το άτομόν μας».

Ήταν σαν να του είχαν δώσει Όσκαρ ένα πράγμα. Εμένα εκεί με συνεπήρε. Το βρήκα πολύ γκλάμουρους. Πρέπει να επηρεάστηκε δε, διότι η απονομή των Όσκαρ ήταν την ίδια μέρα που τον είχαν συλλάβει, στις 11 τρέχοντος.

Αλλά να μην του πει κανείς του ανθρώπου ότι ήταν μικρόφωνα σταθμού αυτά που είχε μπροστά του και όχι τα πολυπόθητα αγαλματίδια, βρε συνάδελφοι; Προστασία μηδέν του συνεντευξιαζόμενου; Και πιο κάτω σας έχω μια πρόσθετη ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση. Την οσκαρική εννοώ.

Στο τέλος των δηλώσεών του και στην ερώτηση της συναδέλφου με την οποία ανοίγει το κείμενο σήμερα το «υπάρχει διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο;» ο πρώην (νοσοκόμος αντιλαμβάνομαι, έχει σημασία για την ένδειξη και μετά) διαιτητής και νυν ατζέντης και πρόεδρος της Αγίας Νάπας απάντησε με το πιο κάτω.

«Νομίζω να ασχοληθείτε καλύτερα με τα οδοφράγματα και τους Τούρκους και τον κορωνοϊόν και να ασχοληθείτε αυτά θεωρώ που ’ν’ πιο σημαντικά. Ευχαριστώ πολύ» (sic).

Το πού κολλούσαν τα «οδοφράγματα» και «οι Τούρκοι» θα σας γελάσω. Είναι μάλλον και φλογερός πατριώτης ο κ. Μασιάς και μπράβο του διπλά, διότι είναι τέτοιος παρά το γεγονός ότι το όνομά του προέρχεται από το τουρκικό mas(h)a, η τσιμπίδα όλων των ειδών και σε αντίθεση με τη λέξη στη διάλεκτό μας στην οποία αφορά μόνο μερικά είδη τσιμπίδας.

Διευκρινιστικά: Καμία σχέση με τη λέξη «καμασιάς» την οποία δανειστήκαμε επίσης από την τουρκοκυπριακή διάλεκτο (gamas[h]a) και η οποία τόσο σε εμάς όσο και πέρα από τα οδοφράγματα, που θα έλεγε ο κ. Μασιάς, στην τ/κ διάλεκτο δηλαδή, παραπέμπει σε κάποιον ο οποίος θαμπώθηκε (kamas[h]mak είναι το τουρκικό και πάλι ρήμα). Είναι αυτό που εμείς λέμε «καμένος». Βλαξ δηλαδή. Δεν είναι καθόλου όμορφο και το βάζω για να μην σπεύσουν κάποιοι να κάνουν λογοπαίγνια.

Όμως ο κορωνοϊός από το πουθενά; Και όμως! Είναι το κλειδί για να κατανοήσει κανείς τα περί ευχαριστιών, αλά Όσκαρ. Διότι εδώ, ολοφάνερα, μιλάμε για… Παράσιτα, αγαπητοί μου. Η ταινία που τα σάρωσε φέτος χωρίς να το περιμένει κανείς. Παράσιτα. Έτσι μόνο εξηγείται. Δηλώνω εντυπωσιασμένος. Τίποτα άλλο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.