POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

O Γκαίμπελς στο ΠροεδρικόΒλέποντας κάποιος το διάγγελμα του Προέδρου την Πέμπτη πρέπει να απόρησε ως προς τους στόχους του. Διότι αν στόχος του ήταν να επιβεβαιώσει το τεράστιο χάσμα που τον χωρίζει από την κοινωνία των πολιτών και να υπενθυμίσει ότι ο Γκαίμπελς είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ, πέτυχε διάνα. Αν όμως στόχος του ήταν να διασκεδάσει τις ανησυχίες, να πείσει ότι έχει πρόγραμμα και βούληση να πατάξει τη διαφθορά, τότε απέτυχε.

Ο Πρόεδρος κατήγγειλε «συστηματική και ενορχηστρωμένη προσπάθεια» κάποιων «μέσα από κακόβουλα ψεύδη και ψιθύρους να τρωθούν το ήθος, το κύρος και η αξιοπρέπειά» του, εμπλέκοντάς τον «είτε για λόγους κομματικών σκοπιμοτήτων είτε πολιτικής επιβίωσης» σε πράξεις μη αποδεκτές. Επικαλέστηκε τον Γκαίμπελς και τη φράση που αποδίδεται σε αυτόν ότι «όσο μεγαλύτερο το ψέμα και όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται, τόσο πιο πιστευτό γίνεται» (υποδεικνύοντας πως οι κανόνες της προπαγάνδας είναι διαχρονικοί και καλά γνωστοί) και στη συνέχεια, την πρόσφατη κατάληψη του Καπιτωλίου στην Αμερική από τους οπαδούς του Τραμπ για να δείξει πού οδηγούν η συνεχής διασπορά ψευδών ειδήσεων και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Ποιο όμως είναι αυτό το μεγάλο ψέμα που επαναλαμβάνεται μέχρι να γίνει πιστευτό;

Ο Πρόεδρος δεν κατηγορείται γενικά και αόριστα για τη διαφθορά. Κατηγορείται ότι διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα που επέτρεπε τη διαφθορά και την κατάχρηση, ότι το στήριξε για ένα μεγάλο διάστημα ακόμα κι όταν η κατάχρηση είχε καταστεί ξεκάθαρη, ότι ουδέποτε κλείσαμε τα παράθυρα αλλά συνεχώς ανοίγαμε καινούργια μέχρι που το βίντεο του Αλ Τζαζίρα ξεσήκωσε τέτοια αντίδραση που δεν είχε άλλη επιλογή από το να το καταργήσει και ότι από αυτό το πρόγραμμα -το οποίο ο ίδιος διαμόρφωσε και συντήρησε- κέρδιζε οικονομικά ο στενός οικογενειακός του κύκλος. Τι απ’ όσα του προσάπτουν δεν ισχύει; Δεν αποδείχθηκε ότι το πρόγραμμα όχι μόνο επέτρεπε την κατάχρηση αλλά ο τρόπος που σχεδιάστηκε και στη συνέχεια συντηρήθηκε προωθούσε επί της ουσίας τη διαφθορά; Ο ίδιος και τα στελέχη της κυβέρνησής του δεν στήριξαν -ενάντια σε κάθε κριτική και από ένα σημείο και μετά ενάντια σε κάθε λογική- μέχρι τέλους το πρόγραμμα, δείχνοντας πρόθεση να έρθουν σε σύγκρουση με κάθε ευρωπαϊκό θεσμό; Δεν παραδέχθηκε ο Πρόεδρος στο διάγγελμα ότι παρά τις έξι τροποποιήσεις στο πρόγραμμα δεν τερματίστηκαν οι καταχρήσεις; Και δεν κέρδιζε από το πρόγραμμα πώλησης διαβατηρίων ο στενός οικογενειακός του κύκλος; Ποιο ήταν το ψέμα;

«Κάποιοι, χωρίς να ντρέπονται, προβάλλουν τον ισχυρισμό πως το επενδυτικό πρόγραμμα υιοθετήθηκε τάχα χάριν του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομά μου ή μελών της οικογενείας μου, αγνοώντας τα οφέλη που είχαν εκατοντάδες επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι», είπε ο Πρόεδρος. Ακόμα, όμως, κι αν επωφελήθηκαν εκατοντάδες, πώς αυτό αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα, το οποίο λειτουργούσε χωρίς κανόνες, δεν υιοθετήθηκε με στόχο να εξυπηρετηθεί και το γραφείο που φέρει το όνομά του; Κυρίως όμως, έστω κι αν δεν διαμορφώθηκε με αυτόν τον στόχο, πώς μπορεί να δικαιολογείται η οικονομική εκμετάλλευσή του και από τον οικογενειακό του περίγυρο; Θεωρεί ο Πρόεδρος πολιτικά ηθικό και αποδεκτό το δικηγορικό γραφείο που κατά 50% ανήκει στις θυγατέρες του να εκμεταλλεύεται οικονομικά ένα πρόγραμμα που ο ίδιος διαμόρφωσε και συντήρησε, φιγουράροντας μάλιστα στη λίστα με τα γραφεία με τις περισσότερες πωλήσεις διαβατηρίων; Ακόμα κι αν δεν αποδεικνύεται συμμετοχή στη διαφθορά, υπάρχει κανείς που να μην αντιλαμβάνεται τη συγκεκριμένη πράξη ως μια ξεκάθαρη πράξη σύγκρουσης συμφέροντος; Διαπλοκής;

Θα ανέμενε κάποιος πως ο Πρόεδρος -στη συγκεκριμένη συγκυρία τουλάχιστον- θα ήταν πιο προσεκτικός στις αναφορές του σε πρόσωπα όπως ο Γκάιμπελς. Διότι οι συνειρμοί που μπορεί να δημιουργήσουν δεν ευνοούν την κυβέρνησή του. Ποιος επαναλάμβανε στοιχεία και κατηγορίες που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα μέχρι να τα καταστήσει αληθή, υιοθετώντας τους κανόνες της προπαγάνδας που είναι διαχρονικοί και καλά γνωστοί, όπως υπέδειξε ο Πρόεδρος κατηγορώντας όσους του ασκούν κριτική; Δεν είναι η κυβέρνηση που τα τελευταία 7 χρόνια επικαλέστηκε κάθε επιχείρημα για να πείσει ότι τίποτα μεμπτό δεν υπήρχε όσον αφορά το πρόγραμμα; Προσέδιδε, μάλιστα, σε όποιον εξέφραζε αμφιβολίες ως προς τις πρακτικές, και επιδείκνυε το απαράδεκτό του ο Πρόεδρος να διαμορφώνει πρόγραμμα και σε αυτό να συμμετέχει κερδίζοντας η οικογένειά του, αλλότρια κίνητρα; Δεν είναι ο Πρόεδρος που ακόμα και τον Ιανουάριο του 2019 δήλωνε πως το πρόγραμμά μας είναι από τα πλέον αυστηρά και έκανε λόγο για πόλεμο από τους ξένους και στοχοποίηση της Κύπρου «για τους καλά γνωστούς λόγους»; Δεν είναι ο Πρόεδρος που σημείωνε πως το γραφείο που φέρει το όνομά του ελάχιστες πολιτογραφήσεις είχε κάνει; Δήλωσε ο Πρόεδρος πως η κυβέρνηση δεν αγνόησε την «ύπαρξη κενών και αδυναμιών», αντίθετα αναγνωρίζοντάς τα «τροποποίησε το πρόγραμμα 6 συνολικά φορές μέσα σε χρονικό διάστημα 7 χρόνων». Αν όμως αναγνωρίζονταν οι αδυναμίες, τότε τι άλλο εκτός από ψεύδη και προπαγάνδα ήταν η ρητορική όλο αυτό το διάστημα; Ποιος συνειδητά διαστρέβλωνε την αλήθεια; Και ποιος χειραγωγούσε την κοινή γνώμη;

Η διαφθορά είναι υπαρκτό φαινόμενο, υπέδειξε ο Πρόεδρος, η οποία ταλανίζει την Κυπριακή Δημοκρατία από της εγκαθιδρύσεώς της». «Άλλη (όμως) είναι η δημιουργηθείσα αντίληψη για το μέγεθος της διαφθοράς και άλλες οι πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου», είπε. Και επικαλέστηκε τον αριθμό των καταδικασθέντων για ζητήματα διαφθοράς επί δικής του διακυβέρνησης. Είναι επί δικής του διακυβέρνησης όμως που η Κύπρος βρέθηκε στη μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ. Επί δικής του διακυβέρνησης που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της χώρας. Και είναι επί δικής του διακυβέρνησης που φτάσαμε σήμερα το 10% περίπου των υποθέσεων απάτης και διαφθοράς κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ που έχει ενώπιον της η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να συνδέονται με την Κύπρο. Σε βαθμό που σύμφωνα με την Ευρωπαία γενική εισαγγελέα να χρειάζονται εισαγγελείς οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με εμάς.

«Διερωτώμαι, ποιος αλήθεια μπορεί να αμφισβητήσει πλέον τη στοχευμένη εκστρατεία διαστρέβλωσης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος. Το ίδιο διερωτήθηκε βλέποντας το διάγγελμα του και ο κάθε πολίτης.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.