Φόρμα αναζήτησης

Ο ενθουσιασμός Νίκου και Κώστα και το Ανώτατο

Ενθουσιάστηκε την Παρασκευή το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την απόφαση της ολομέλειας των δικαστών να μην επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίο για τους μισθούς στο Δημόσιο.  Μίλησε για την «ανεξαρτησία , την  αξιοπιστία , το ακέραιο και υψηλό επίπεδο της Δικαστικής εξουσίας» ενώ ακόμη πιο ενθουσιασμένος  για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια στη Προεδρία του κράτους συγχάρηκε και τον Γενικό Εισαγγελέα για τον «άψογο χειρισμό της υπόθεσης»

Δυο μόνο μικρές υπενθυμίσεις στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος δεν συγκρατεί τον ενθουσιασμό του. Η πρώτη αφορά την απόφαση των ιδίων των Δικαστών να μην κάνουν αποδεκτές  τις μειώσεις της δικής τους μισθοδοσίας ακριβώς τότε στη μεγάλη οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο εκείνων των αποφάσεων ουδείς μπορεί να αγνοήσει και την απόφαση να μην ενοχλήσουν τους  συνταξιούχους με τις πολλές συντάξεις. Πού ήταν τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σχολίασε έστω μία εκ των δύο αποφάσεων των Δικαστών;  Η δεύτερη αφορά την ίδια την γενική εισαγγελία και των επικεφαλής της. Χάθηκαν  από τα χέρια αυτής της υπηρεσίας όλες οι υποθέσεις με τα οικονομικά σκάνδαλα κυρίως των τραπεζών. Δεν ακούσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφράσει το θυμό του ή την αγανάκτηση του για την αποτυχία της νομικής υπηρεσίας να υπερασπιστεί το περί δικαίου αίσθημα των συμπατριωτών μας στην μεγάλη εκείνη οικονομική κομπίνα με την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Τότε δεν υπήρχαν άψογοι χειρισμοί αλλά «κακοί χειρισμοί» όπως τότε απουσίασε προκλητικά από το λεξιλόγιο του Προέδρου η πρωτοφανής «αναξιοπιστία» της Δικαστικής Εξουσίας που  ευλογεί τα γένια της. Ωστόσο το πλέον ανησυχητικό είναι η σπουδή της πρώτη εξουσίας να συγχαρεί το θεσμό της τρίτης εξουσίας σε υπερθετικό  βαθμό , προκλητικό και  επικίνδυνο συνάμα.

Τι λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ή μήπως οι μικρές και μεγάλες «συνομωσίες» καλύπτουν όλες τις εξουσίες όλους του θεσμούς , «συνομωσίες» μεγαλύτερης ή μικρότερης εμβέλειας;  Αυτά για την ξαφνική αγάπη του Νίκου Αναστασιάδη στις κινητήριες δυνάμεις της «δικαιοσύνης και το ανεξάρτητο των  θεσμών»

Πολλαπλές αναγνώσεις

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους μισθούς στο δημόσιο έχει πολλαπλές  αναγνώσεις. Δεν μπορούσε να ήταν μια μονοσήμαντη απόφαση. Α) θα πρέπει  να λάβουμε υπόψη  ότι αυτή η απόφαση δημιούργησε στοιχεία ανακούφισης στα δημόσια οικονομικά σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Αυτό είναι αναντίλεκτο.   Η  αντίθετη απόφαση των δικαστών θα δημιουργούσε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου το κράτος θα έπρεπε να υλοποιούσε  το αποτέλεσμα μιας πρωτόδικης απόφασης.

Β) Ανεξάρτητα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου,η εκτελεστική εξουσία έχει συγκατανεύσει να μηδενίσει τις αποκοπές του ΄11 και ’13 με την επιστροφή τους ως τα τέλη το 2023. Αυτό έγινε σε μια προσπάθεια του κράτους να αποφύγει τις συνδικαλιστικές εμμονές της ηγεσίας των κυβερνητικών να διεκδικήσουν εδώ και τώρα την επιστροφή των αποκοπών.

Γ) Η  απόρριψη της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου  σε μια περίοδο πλήρους  αλλαγής  του οικονομικού κλίματος προς το χειρότερο, θα αναγκάσει την εκτελεστική εξουσία να αμφισβητήσει κυρίως τα χρονικά  όρια εντός των οποίων υπό κανονικές συνθήκες θα μηδένιζε τις αποκοπές.

Δ) Η απόφαση των δικαστών  αλλάζει πλήρως και αναδομεί τις εργασιακές σχέσεις. «Δεδομένου ότι είναι απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας  του Ανωτάτου Δικαστηρίου δημιουργεί ένα προηγούμενο έτσι ώστε σε παρόμοιες περιστάσεις το κράτος να μπορεί να ενεργήσει κάτω από τις ίδιες συνθήκες νόμιμα  και πλήρως συνταγματικά» δήλωσε ο Κώστας Κληρίδης λίγο μετά την απόφαση.

Ε) Αν και τυπικά η απόφαση αυτή φαίνεται να αγγίζει μόνο το κυβερνητικό μηχανισμό ωστόσο ενδυναμώνει τις  αντι-εργασιακές πρακτικές στον ιδιωτικό τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται. Και αυτό παρά το γεγονός πως  στον ιδιωτικό τομέα έχει παντελώς εκλείψει η πιθανότητα όχι επαναφοράς κουρεμένων εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων  αλλά και προστασίας αυτών που ακόμα βρίσκονται σε ισχύ.

Η  αγωνία για την επόμενη μέρα με την σημερινή πρωτόγνωρη καθολική οικονομική κρίση  δεν είναι νοητό να  εργαλειοποιηθεί με στόχο να πληγούν εκ νέου οι πλέον αδύνατοι σε αυτή την κρίση.

Αυτό ας το προσέξουν κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα οι οποίοι απέδειξαν με την στάση τους στην πρώτη περίοδο της παρούσας κρίσης ότι ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες συνεχίζουν να  κρατούν σε εγρήγορση την μοναδική  πρακτική άσκησης τη εξουσίας  τους που είναι η κυριαρχία της επικοινωνίας. Γιατί η κοινωνία τώρα κάνει υπομονή αλλά αργότερα θα μιλήσει.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.