Φόρμα αναζήτησης

Το μεγάλο κόστος της διαπλοκής

 

Του Αντώνη Πολυδώρου*

Σε συνέντευξή του το 2015, ο Ανδρέας Σοφοκλέους, αναφερόμενος στη στήριξη που προσέφερε στην υποψηφιότητα Δημήτρη Χριστόφια το 2008 (με αφορμή και τις αποκαλύψεις για τη χρηματοδότηση κομμάτων από τη Focus), εξήγησε πως όταν είναι εκλογές δίνει σε όλους «για να έχουν όλοι τις ίδιες πιθανότητες». Χωρίς βέβαια να αιτιολογήσει για ποιον λόγο θέλει όλοι να έχουν τις ίδιες πιθανότητες. Πώς μπορεί κάποιος να χρηματοδοτεί υποψηφίους και ιδέες με τις οποίες είναι αντίθετος. Άλλωστε ο λόγος ήταν προφανής. Αυτό που εξέπληξε ήταν η σπουδή του να αναδείξει αυτήν την περίεργη σχέση μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών, χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί.

Αυτήν τη σχέση ήρθε να επιβεβαιώσει μια φωτογραφία που κοινοποίησε η κίνηση Save Akamas, στην οποία απεικονίζεται η «νομότυπη» ανέγερση κτηρίων ακριβώς πάνω στις θαλασσινές σπηλιές Πέγειας. Για το συγκεκριμένο τεμάχιο -το οποίο βρίσκεται στη ζώνη της παραλίας- το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει πως εφάπτεται της χερσαίας ζώνης υψηλής προστασίας της φύσης και χωροθετείται εντός δύο περιοχών του δικτύου Natura 2000. Ακόμα πιο επιβεβαιωτική των ορίων της διαπλοκής στη χώρα, όμως, είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Το συγκεκριμένο τεμάχιο εντάχθηκε με ατομική διοικητική πράξη του τότε υπουργού Εσωτερικών Χρίστου Πατσαλίδη στην παραθεριστική ζώνη στις 8/2/2008, εννέα μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, αποκτώντας αξία εκατομμυρίων. Και ενώ η περιοχή ήδη ετύγχανε προστασίας λόγω του ότι στις σπηλιές βρίσκει καταφύγιο και αναπαράγεται η μεσογειακή φώκια Monachus monachus. Η χορήγηση, δε, της άδειας δόθηκε χωρίς να εκπονηθεί δέουσα μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΚΔ και του περιβαλλοντικού κεκτημένου της ΕΕ, και ενώ αυτό είχε ζητηθεί από το Τμήμα Αλιείας. Πριν βέβαια υπήρξε αγορά μεγάλων εκτάσεων από τον επιχειρηματία ανάπτυξης γης σε πολύ χαμηλές τιμές.

Πρόκειται για συνήθη πρακτική: επιφανείς επιχειρηματίες να αγοράζουν τεμάχια που δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε πολύ χαμηλές τιμές, και στη συνέχεια αξιοποιώντας τις προσβάσεις τους σε κυβερνήσεις και κρατικούς φορείς να πετυχαίνουν σε μια νύκτα αλλαγή των ζωνών, εκτοξεύοντας την αξία τους. Όπως συνήθη πρακτική αποτελεί η χορήγηση περιβαλλοντικής έγκρισης χωρίς να εκπονηθεί μελέτη για περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Και ενδεχόμενες παράνομες ενέργειες επιχειρηματιών να νομιμοποιούνται εκ των υστέρων με παραχώρηση πολιτικής αμνηστίας.

Η συστημική ανεπαρκής εφαρμογή του περιβαλλοντικού κεκτημένου αναγνωρίστηκε από τη γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ, έστω κι αν δεν αναγνωρίζεται από εμάς, που συνεχίζουμε να μην υπογράφουμε το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης για την αειφόρο διαχείριση των παράκτιων ζωνών (με τις αποφάσεις να καθιστούν τους λόγους προφανείς). Είναι, δε, βέβαιο ότι θα δεχθούμε κυρώσεις. Κυρώσεις τις οποίες δεν θα υποστεί ο επιχειρηματίας, ο οποίος θα δει από τη συγκεκριμένη πράξη εκατομμύρια να εισρέουν στους λογαριασμούς του, υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών ή πολιτικοί προϊστάμενοι και κυβερνήσεις, αυτοί που επέτρεψαν τα κτίσματα στις θαλασσινές σπηλιές ή αυτά που κατέστρεψαν το Λατσί και παλαιότερα τη Λεμεσό, αλλά ο πολίτης. Ο οποίος πέρα από την οικολογική καταστροφή θα κληθεί να πληρώσει και για τις παραβάσεις.

Το γεγονός ότι απ’ όλους προτάσσεται η νομιμότητα της απόφασης το μόνο που αποδεικνύει είναι πόσο σχετική είναι αυτή σ’ ένα κράτος που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη διαπλοκή. Όταν στην εξόφθαλμη καταστροφή του περιβάλλοντος που ξεκίνησε με την αλλαγή ζωνών το 1975 (παρά τις εντάσεις του ΕΤΕΚ) και επιβεβαιώθηκε το 1995, 2005 και 2008 έχουν συναινέσει όλοι οι φορείς που υποτίθεται βρίσκονται εκεί για να προστατεύουν το περιβάλλον και το κοινό συμφέρον από ενέργειες που το αμφισβητούν. Αλλά και πόσο εκτεταμένη είναι. Με επιχειρηματίες που στηρίζουν οικονομικά υποψηφίους και στη συνέχεια παίρνουν τις αποφάσεις που θέλουν. Γι’ αυτό άλλωστε εκλέγονται. Και κρατικούς λειτουργούς που κάνουν απροκάλυπτα εξυπηρετήσεις και με την αφυπηρέτησή τους βολεύονται στις δουλειές αυτών που εξυπηρετούσαν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών διέταξε πλήρη διερεύνηση της ανάπτυξης στις σπηλιές, τη στιγμή που έχει κατατεθεί (και ήδη εκδοθεί θετική έκθεση από τις αρχές) αίτηση από τον ίδιο επιχειρηματία για οικοδόμηση 44 επαύλεων και οκταώροφου ξενοδοχείου. Χωρίς πάλι μελέτη επιπτώσεων. Το θέμα, όμως, δεν είναι η διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην ένταξη της περιοχής σε ζώνη ανάπτυξης. Γνωρίζουν και τι έγινε και τι θα ξαναγίνει. Χρόνια τώρα οι νόμοι είναι έτσι φτιαγμένοι από τους ίδιους για να μπορούν να προάγουν την ασυδοσία, να εξυπηρετούν το σύστημα. Υπουργοί με μία υπογραφή να αλλάζουν τις ζώνες, αρμόδιοι φορείς να παίρνουν αποφάσεις χωρίς κανένα κόστος. Κυβερνήσεις / κόμματα και επιχειρηματίες να συνεχίζουν το αλισβερίσι. Όπως και οι έρευνες.

Το θέμα είναι τι μπορεί να αναμένει ο πολίτης; Όταν τόσο αυθαίρετα πολιτικοί αλλάζουν ζώνες και δημόσιοι λειτουργοί αναίμακτα τις εγκρίνουν, όταν το τι είναι θεμιτό, τι ηθικό, ακόμα και νόμιμο, στο τέλος της ημέρας αυτοί το καθορίζουν; Τι μπορεί να αναμένει εφόσον προχωρήσει η εξόρυξη φυσικών πόρων; Υπάρχει κανείς που θεωρεί πως αυτό θα γίνει με διαφάνεια; Ότι θα προχωρήσει με στόχο το κοινό συμφέρον; Με σεβασμό στο περιβάλλον; Χωρίς να αφήσει πίσω μια ανυπολόγιστη καταστροφή;

Όταν πλέον το μέγεθος της διαπλοκής αμφισβητεί με τέτοια ένταση και συνέπεια το κοινό καλό, είναι η στιγμή που ο πολίτης πρέπει να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η ατέρμονη διαπλοκή δεν αγγίζει απλώς τα επίπεδα της Δημοκρατίας μας. Δεν αμφισβητεί απλώς το ευρύτερο καλό. Δείχνει πλέον μετρήσιμα και το ξεκάθαρο κόστος της. Αποτέλεσμά της ήταν η οικονομική καταστροφή. Αποτέλεσμά της είναι και αυτή η διάλυση με τρόπο πρακτικό και άμεσο της ίδιας της χώρας. Η οποία θα συνεχίσει όσο αυτή η διαπλοκή συντηρείται.

Οι σπηλιές είναι γι’ αυτούς άλλωστε απλώς μια παράπλευρη απώλεια. Το ίδιο και η χώρα.

 

*antopoly@cytanet.com.cy

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.