Φόρμα αναζήτησης

Ποιος φοβάται τη διαπλοκή; (Του Α. Πολυδώρου)

Είναι λες και αυτή η χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο. Εκεί που λες πιάσαμε πάτο, βρίσκουμε τρόπο να ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Mόνο τις τελευταίες τρεις βδομάδες, κυβέρνηση και Βουλή προχώρησαν σε νέες προσλήψεις και προαγωγές στο Υπουργείο Γεωργίας, προσλήψεις και προαγωγές (με υπόσχεση για επιπλέον το φθινόπωρο) στην ΑΗΚ, στην οποία το 2015 δώσαμε σημαντικές αποζημιώσεις σε προσωπικό για να αποχωρήσει εθελούσια. Με απόφαση της κυβέρνησης επιχορηγήσαμε τα ταμεία προνοίας με επιπλέον 166 εκατομμύρια, με το ΑΚΕΛ να ζητά πλήρη κάλυψη, τη στιγμή που μη θεσμικοί επενδυτές παραμένουν κουρεμένοι. Είχαμε την απόφαση για αποπληρωμή από τα κρατικά ταμεία μη εξυπηρετούμενων δανείων δήμων (πολλών με μνημονιακή δέσμευση να κλείσουν) ύψους 185,3 εκατομμυρίων, χωρίς να τίθεται οποιαδήποτε προϋπόθεση ή να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπογράψαμε συμφωνία για επαναφορά της ΑΤΑ από το 2018. Ανακοινώσαμε σχέδιο οικονομικής στήριξης του έντυπου Τύπου.

Το ίδιο διάστημα μειώσαμε τα σχέδια ανέργων, καταργήσαμε τη μονάδα αποκρατικοποιήσεων, αφού καταλήξαμε προφανώς ότι η οικονομία μας μπορεί και χωρίς αποκρατικοποιήσεις, ενώ το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, που αποτελούσε σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ μια από τις κύριες στρεβλώσεις της οικονομίας μας, έπαψε να αποτελεί πρόβλημα, εξ ου και το αυξήσαμε. Δημιουργώντας την πεποίθηση ότι αυτή η χώρα, ανεξαρτήτως συνθηκών, δεν μπορεί να γυρίσει σελίδα.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της «επαναφοράς», και ενώ η χώρα βίωνε πρωτόγνωρα βίαιες καταστάσεις, κατέστη ξεκάθαρη η απροθυμία του πολιτικού συστήματος η μεγάλη δημοσιονομική αναπροσαρμογή να συνοδευτεί από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία. Να τερματίσει τις ανισορροπίες, τις αδικίες, να βάλει στο περιθώριο τη διαπλοκή. Ο θεσμικός εκσυγχρονισμός αποδείχθηκε δυσανάλογα πολύς μπροστά στα μεγάλα συντεχνιακά και πολιτικά συμφέροντα. Το ίδιο και ο εκσυγχρονισμός της παιδείας και της δημόσιας υπηρεσίας. Δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, με μια κυβέρνηση που συνεχίζει να λειτουργεί ως εκπρόσωπος των μεγάλων συμφερόντων και να εκλογικεύει την αθλιότητα της ΠΑΣΥΔΥ ως κοινωνική πολιτική. Και μια αντιπολίτευση που αγωνίζεται λυσσαλέα να νεκραναστήσει το μοντέλο της χρεωκοπίας.

 

Κάποιος όμως δεν μπορεί παρά να μένει άναυδος βλέποντας τον Πρόεδρο, μετά τα όσα προηγήθηκαν, να διεξάγει για μια ακόμα φορά προεκλογική εκμεταλλευόμενος τα κρατικά ταμεία. Με τέτοια άνεση -λες και το 2103 δεν συνέβη ποτέ- να χαρίζει δημόσιο πλούτο δεξιά κι αριστερά ωσάν να του ανήκει. Και να ετοιμάζεται να φορτώσει εκ νέου στον ιδιωτικό τομέα, που όλο το προηγούμενο διάστημα επιφορτίστηκε με το βάρος της «επαναφοράς της οικονομίας», επιπλέον κονδύλια ώστε ο δημόσιος όχι μόνο να επανακτήσει εκείνα τα ελάχιστα (από τα τεράστια) προνόμια που έχασε, αλλά και να τα αυξήσει.

 

Όπως δεν μπορεί παρά να εκπλήσσεται βλέποντας τον μέσο πολίτη ακόμα και σήμερα, έχοντας μπροστά του τα αποτελέσματα μιας καταστροφικής πορείας, να μην προβληματίζεται για τη διαπλοκή. Να ωρύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το αν οι Τ/Κ θα λαμβάνουν από τα έσοδα του φυσικού αερίου 5 ή 6%, να αναφέρεται σε μοντέλα εκμετάλλευσής του και να έχει πεισθεί ότι τα δισεκατομμύρια που φερόμαστε να κερδίζουμε καθημερινά θα μας σώσουν. Αγνοώντας το προφανές. Ότι σε μια κοινωνία από την οποία απουσιάζουν οι δημοκρατικές δομές και η διαφάνεια, όπου το πολιτικό σύστημα δεν κρατά καν τα προσχήματα και ο κόσμος αδυνατεί να το ελέγξει, κι αν ακόμα υπάρχει τόσο φυσικό αέριο όσο κάποιοι διατείνονται, ακόμα κι αν η Τουρκία το επιτρέψει, τα έσοδα δεν θα αφεθούν να πάνε σε μια παιδεία με στόχο τον αυριανό πολίτη και υπηρεσίες που θα στηρίζουν την ανάπτυξη. Ούτε θα πάνε βέβαια στους λογαριασμούς του. Θα πάνε στα ίδιους λογαριασμούς στους οποίους κατέληξε η επένδυση της cyta στη Δρομολαξιά. Σε επιπλέον χρηματοδοτήσεις στα ίδια κόμματα (που παίρνουν εισφορές εκατομμυρίων) για να συνεχίσουν το αλισβερίσι. Για πρόσληψη κι άλλων κομματικών έμμισθων ώστε να διασφαλίζουν συνέχιση του ίδιου συστήματος, στους ίδιους εκείνους μεγαλοεπιχειρηματίες και developers που δίνουν τις «εισφορές», για «ενίσχυση» της Εθνικής Φρουράς με νέες πυραυλακάτους -όχι 2, αλλά 20, γιατί όχι και διαστημόπλοια, σε περισσότερες αστυνομικές φρουρές και λιμουζίνες, για πρόσληψη στο Δημόσιο περισσοτέρων κομματικών στρατιών, διατήρηση οργανισμών (χωρίς κανένα λόγο ύπαρξης), με μισθούς και συντάξεις μεγαλύτερες απ’ ό,τι τα έσοδά τους. Στη δημιουργία καινούργιων.

 

Η διαπλοκή, αυτό το αλισβερίσι μεταξύ πολιτικών – δημόσιων και κομματικών υπαλλήλων, τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών, που χρόνια τώρα κρατά τη χώρα στο τέλμα, η οποία αποτελεί τον κύριο λόγο που η χώρα κατέρρευσε και τον σημαντικότερο που σήμερα δεν μπορεί να βρει τα πόδια της, δεν θα εξαφανιστεί εφόσον αυξηθούν τα έσοδα. Αντίθετα, τυχόν ανεύρεση φυσικού πλούτου θα τη μεγεθύνει. Αν σήμερα, με περιορισμένους πόρους, υπάρχει τέτοια κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου, είναι δυνατόν κάποιος να αναμένει ότι αυτό θα αλλάξει όταν το διακύβευμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο;

 

Όταν η χώρα έφτασε στη χρεωκοπία και οι αποκαλύψεις σκανδάλων διαδέχονταν η μια την άλλη, οδηγώντας και σε καταδίκη κάποιων πολιτικών (που σήμερα ανάγουν εαυτούς σε πολιτικούς κρατούμενους), είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως η κρίση ίσως λειτουργούσε καθαρτικά. Θυμάμαι τότε φίλους να εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ξεκάθαρη αποτυχία του συστήματος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποκάλυψη του μεγέθους της διαφθοράς και διαπλοκής, επιτρέποντας στη χώρα να μπει σε πορεία λογικής. Δυστυχώς όλο το διάστημα που ακολούθησε -με αποκορύφωμα τον τελευταίο χρόνο- η όλη διαχείριση αποτέλεσε απόδειξη της επικράτησης της διαπλοκής. Ήταν η επιβεβαίωση της ξεκάθαρης νίκης της. Μαζί, και της δική μας ξεκάθαρης ήττας.

 

antopoly@cytanet.com.cy

 

 

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.