Φόρμα αναζήτησης

Μπορούν και χειρότερα (Του Αντώνη Πολυδώρου)

Στην προεκλογική του 1988 το ΑΚΕΛ κατέβαζε για πρώτη φορά δικό του ανεξάρτητο υποψήφιο, τον Γιώργο Βασιλείου, οδηγώντας τον Γλαύκο Κληρίδη να παραιτηθεί από την προεδρία του ΔΗΣΥ για να απευθυνθεί και αυτός στον ψηφοφόρο ως ανεξάρτητος. Ήταν η πρώτη φορά που η κομματική ιδιότητα του υποψήφιου Προέδρου γινόταν κεντρικό θέμα σε μια εκλογική μάχη. Δέκα χρόνια μετά, ο Κληρίδης πήγαινε ένα βήμα παρακάτω διορίζοντας υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, σε μια ξεκάθαρη κίνηση εντυπωσιασμού. Έκτοτε δεν υπήρξε απομάκρυνση υπουργού Εσωτερικών προεκλογικά. Η παραίτηση όμως του εκλεγόμενου Προέδρου από την ηγεσία του κόμματος, με την οποία ως διά μαγείας καθίστατο ανεξάρτητος, αποτέλεσε συνήθη πρακτική. Όπως συνηθη πρακτική αποτελούσαν και οι συζητήσεις για το αν θα έπρεπε στελέχη της κυβέρνησης να συμμετέχουν στον προεκλογικό. H παραίτηση από το κόμμα ήταν μήνυμα ότι ο Πρόεδρος θα λειτουργήσει ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, και η αποχή από τον προεκλογικό απόδειξη της αμεροληψίας της κυβέρνησης. Ήταν μια ανούσια (αν όχι γελοία) πρακτική, αφού δεν διασφάλιζε με οποιοδήποτε τρόπο την ανεξαρτησία του θεσμού, ή την ισότητα των υποψηφίων, από τη στιγμή μάλιστα που η πολιτική μας κουλτούρα επέτρεπε στον εκάστοτε Πρόεδρο με τις προεκλογικές ενέργειες του να αντλεί ψήφους. Την ίδια όμως στιγμή ήταν και ανώδυνη.

Με την απαίτηση από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για παραίτηση του Κωνσταντίνου Πετρίδη, λόγω της παρουσίας του στο συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ, και διορισμό υπηρεσιακού υπουργού, τέθηκε για πρώτη φορά με τρόπο ξεκάθαρο από κόμματα και υποψήφιους θέμα αδιάβλητου των εκλογών. Ο Σταύρος Μαλάς με ανακοίνωσή του, αφού εξέφρασε την άποψη πως η παρουσία του «πολιτικού προϊσταμένου της εκλογικής διαδικασίας» στο συνέδριο δείχνει πως «ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν πλέον», ζήτησε παραίτηση του υπουργού ώστε «να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας». Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, χαρακτήρισε πρωτοφανή τα ήθη που εισήγαγε η κυβέρνηση, ενώ το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου κάλεσε τον Πρόεδρο να διορίσει υπηρεσιακό υπουργό, «σε διαφορετική περίπτωση καθίσταται υπόλογος για την υπονόμευση των θεσμών και διαδικασιών του κράτους».

Κάποιος θα μπορούσε να προτάξει σειρά επιχειρημάτων για να αναδείξει το παράδοξο της αντίδρασης. Να διερωτηθεί γιατί ΑΚΕΛ και Μαλάς δεν ζήτησαν παραίτηση της Μαύρου πριν μία πενταετία; Πώς επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας η παρουσία ενός πολιτικά διορισμένου προσώπου μπροστά σ’ ένα κομματικό ακροατήριο; Κι αν απαιτούμε παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και διορισμό υπηρεσιακού υπουργού, γιατί το ίδιο δεν απαιτούμε να ισχύει και για τον Πρόεδρο; Ποιος είναι σε καλύτερη θέση να επηρεάσει, θέτοντας σε κίνδυνο το αδιάβλητο των εκλογών; Ο όποιος υπουργός ή ο Πρόεδρος; Η συζήτηση όμως για το αν θα πρέπει μια κυβέρνηση να συμμετέχει ή να απέχει από τον προεκλογικό για να επιβεβαιώνει την ανεξαρτησία της δεν προσφέρει τίποτε, πέραν του να επιβεβαιώνει τα επίπεδα υποκρισίας στα οποία κινείται το πολιτικό σύστημα. Διότι, αν ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ ήθελαν όντως να διασφαλίσουν ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα διατηρεί πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, το πρώτο που θα είχαν κάνει θα ήταν να θέσουν θέμα ελέγχου των προεκλογικών δαπανών του κράτους ώστε να μην διεξάγει ο εκάστοτε Πρόεδρος προεκλογική με τα δημόσια ταμεία. Υπάρχει π.χ. κανείς που αμφισβητεί ότι τα έργα και εξαγγελίες που έγιναν το τελευταίο διάστημα δεν είχαν ως επίκεντρο τις εκλογές ή ως αποτέλεσμα την άντληση ψήφων; Δεν το κάνουν, γιατί το ίδιο πράττουν και οι ίδιοι στη Βουλή. Θα είχαν επικεντρωθεί στο πώς διασφαλίζουν την αμεροληψία του Προέδρου, η οποία, δεν επιτυγχάνεται με την παραίτησή του από το κόμμα ή την αποχή της κυβέρνησης από τον προεκλογικό. Επιτυγχάνεται με μηχανισμούς που ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία. Καμιά κυβέρνηση δεν είναι ανεξάρτητη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες. Ούτε αυτό έκαναν.

Κυρίως όμως αυτή η αντίδραση δείχνει τα όρια πολιτικής ηθικής των επιτελείων. Ενώπιον ποιων πρωτοφανών ηθών (όπως είπε ο κ.Γεωργίου) βρίσκεται σήμερα η χώρα, αν πέραν των πολιτικών της κυβέρνησης, αμφισβητείται πλέον η λειτουργία της δημοκρατίας. Τα οποία, στο γενικότερο κλίμα υπερβολής, ξεκάθαρα πλέον καθιστούν μια γελοία πρακτική σε πραγματικά επικίνδυνη. Αν το ίδιο το σύστημα δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του, πώς μπορεί να ζητά από τον κόσμο να το εμπιστευτεί; Κυρίως όμως, τι προοπτικές δημιουργεί για αποδοχή από μέρους της κοινωνίας του όποιου αποτελέσματος μετεκλογικά;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η χώρα βιώνει μία από τις χειρότερες προεκλογικές της ιστορίας της. Καθημερινά κάθε νέα «αποκάλυψη», που, ανεξαρτήτως από ποια σκοπιά τη δει κανείς, αγγίζει νέα βάθη. Διότι, είτε έγινε προσπάθεια εξαγοράς της υποψηφιότητας Λιλλήκα είτε ψεύδεται για να κτυπήσει με αθέμιτο τρόπο ανθυποψήφιο του, είτε το σπασμένο καθρεφτάκι του Άθου Αντωνιάδη ήταν πράξη με πολιτικά κίνητρα, είτε συνειδητά αναδείχθηκε ως τέτοια για να συσπειρώσει ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος γύρω από την υποψηφιότητα Νικόλα (προτάσσοντας μάλιστα ως διακύβευμα την υπεράσπιση της δημοκρατίας), όλες αποτελούν πρωτόγνωρες ενέργειες, ακόμα και για τη δική μας δημοκρατία. Η τελευταία όμως αντίδραση δεν επιβεβαιώνει απλά το επίπεδο των υποψηφίων, του πολιτικού πολιτισμού μας ή τις προοπτικές μας. Αμφισβητεί την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα. Από αυτούς που είναι εκεί για να τη διασφαλίζουν. Για άντληση λίγων ψήφων, με στόχο την κομματική συσπείρωση. Χωρίς μάλιστα να αισθάνονται την ανάγκη να βασίσουν αυτή τους την αμφισβήτηση πουθενά. Δείχνει τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους. Πόσο επικίνδυνοι έχουν καταστεί για τη χώρα… «Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν πλέον». Και καθημερινά επιβεβαιώνουν ότι μπορούν και χειρότερα.

antopoly@cytanet.com.cy