Φόρμα αναζήτησης

Ισοτιμία στην παρανομία (Του Αντώνη Πολυδώρου)

Μιλώντας στον TVONE ο Κώστας Χατζηπαναγιώτου, διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, με αφορμή τις αντιδράσεις για την ανάπτυξη στις Θαλασσινές Σπηλιές, εξήγησε ότι: «Δεν είναι όλα τα θέματα που αφορούν το Τμήμα Περιβάλλοντος… Η κυριότερη αιτία για την οποία συζητούμε αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών», (που άλλαξε τις ζώνες). Ερωτώμενος αν στις θαλασσινές σπηλιές υπάρχουν φώκιες, απάντησε πως «βεβαίως και υπάρχουν. Όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή… αλλά σ’ ένα εύρος περιοχής μέχρι 1,5- 2 χιλιόμετρα, από μετά τον κόλπο των Κοραλλιών μέχρι τον Άγιο Γεώργιο, όλη η περιοχή χρησιμοποιείται για διακίνηση, τροφοληψία και παραμονή της φώκιας. Όμως, η ανάπτυξη δεν ξεκίνησε τώρα. Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής είναι ήδη κτισμένο και λειτουργεί.»

Πρόκειται για μια ακόμα τοποθέτηση που επιβεβαιώνει σε τι συμπεριφορές, αλλά και αντιλήψεις οδηγεί η ατιμωρησία. Διότι το γεγονός ότι άλλαξαν οι ζώνες δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες του το Τμήμα Περιβάλλοντος. Αν δεν άλλαζαν οι ζώνες, δεν θα τίθετο καν θέμα γνωμάτευσης. Και προφανώς η αλλαγή δεν επέβαλλε στο τμήμα να προχωρήσει σε θετική γνωμάτευση. Κυρίως όμως, επειδή το γεγονός πως η ανάπτυξη δεν περιορίζεται στις Θαλασσινές Σπηλιές, η περισσότερη έχει ήδη γίνει, όπως υπέδειξε- καθιστά την ευθύνη του Τμήματος Περιβάλλοντος σαφώς μεγαλύτερη. Αφού όλη η ανάπτυξη «σ’ ένα εύρος περιοχής μέχρι 1,5-2 χιλιόμετρα, που «χρησιμοποιείται για τροφοληψία και παραμονή της φώκιας», έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του τμήματος που είναι εκεί για να «ανησυχεί» για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Χωρίς μάλιστα τη διενέργεια δέουσας περιβαλλοντικής μελέτης για εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών και κεκτημένου (ακόμα και σε τμήματα που έγιναν μελέτες, τα αποτελέσματα δεν δικαιολογούσαν τη θετική γνωμάτευση), κι ενώ τμήματα και φορείς εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις. Και μόνο το γεγονός πως πρόταξε ως δικαιολογητικό για το συγκεκριμένο έργο (και όσα έχουν εγκριθεί και θα ακολουθήσουν) την προηγούμενη ανάπτυξη, καταδεικνύει και το μέγεθος της ασυδοσίας.

Ασυδοσία που δεν περιορίζεται μόνο στους δημόσιους λειτουργούς (ευθύνη μεγάλη είχε και το Τμήμα Δασών). Επεκτείνεται στο πολιτικό σύστημα και συντηρείται από τα παράθυρα που δημιουργεί. Διότι αν σε κάτι είχε δίκαιο ο Κώστας Χατζηπαναγιώτου, είναι ότι καμιά συζήτηση δεν θα υπήρχε σήμερα αν δεν είχε προηγηθεί η επέκταση της Ζώνης Παραθεριστικής Κατοικίας. Κι όμως, ο τότε υπουργός Χρίστος Πατσαλίδης, που με ατομική πράξη άλλαξε τις ζώνες, δεν έχει την οποιαδήποτε ευθύνη σύμφωνα με το, νόμο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά απουσιάζει παντελώς από τη συζήτηση. Δεν όφειλε, όμως, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, αν μη τι άλλο, να τον καλέσει για να εξηγήσει την τότε απόφασή του; Αν όντως όπως δήλωσε ο ίδιος δεν γνώριζε, και απλά τέθηκε ενώπιόν του η αλλαγή ζωνών και την υπέγραψε, δεν θα έπρεπε να υποδείξει ποιων εισήγηση ήταν 9 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές (και πέντε χρόνια μετά τον καθορισμό των ορίων της περιοχής Natura 2000) η αλλαγή ζωνών; Και στη βάση ποιων δεδομένων την έκανε αποδεκτή; Χωρίς, μάλιστα, αξιολόγηση Δέουσας Μελέτης Εκτίμησης. Δηλαδή ό,τι του παρουσίαζε ο τελευταίος λειτουργός, ως υπουργός το υπέγραφε;

Ενδεικτική της αντίληψης του πολιτικού σώματος για τι είναι αποδεκτό και πώς αντιλαμβάνεται την ευθύνη του, ήταν η παρέμβαση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Γιώργου Κάρουλα, ο οποίος διερωτήθηκε: «Από το 2008 έχουν αλλάξει οι πολεοδομικές ζώνες. Χωρίς να γίνει στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Άρα θα είμαστε επιλεκτικοί; Τα άλλα ερχόμαστε να τα αφήσουμε να περάσουν στο ντούκου, εδώ κάνουμε ολόκληρο ζήτημα; Κατά το δοκούν, δεχόμαστε ή όχι; Η ουσία είναι να ψάξουμε τη χρυσή τομή.» Τι είπε; Eπειδή κάποιοι παρανόμησαν με την συνδρομή όλου του δημόσιου/πολιτικού μηχανισμού στο παρελθόν, θα πρέπει σήμερα να συνεχίσουμε να παρανομούμε. Ώστε το δικαίωμα στην παρανομία να ισχύει για όλους.

Η υπόθεση των Θαλασσινών Σπηλιών (κυρίως όμως η αντίδραση όλων από τη στιγμή που αυτή έγινε κομμάτι του δημόσιου διαλόγου) αποτελεί ωδή στη διαπλοκή και ατιμωρησία. Άλλαξαν τις ζώνες μυστικά χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες. Χωρίς τη διενέργεια Δέουσας Μελέτης. Χωρίς να τηρηθούν οι αποστάσεις. Σε μια προστατευμένη περιοχή. Ενάντια όχι μόνο στις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά στην περιβαλλοντική στρατηγική του ίδιου του κράτους. Όλοι παραδέχονται πως όλα έγιναν με μη νόμιμες διαδικασίες, αλλά κανείς δεν έχει ευθύνη. Ούτε αυτοί που άλλαξαν τις ζώνες, ούτε όσοι δεν προχώρησαν σε ανάκληση πολεοδομικών αποφάσεων που χαρακτηρίζονται καταστροφικές. Ούτε η κυβέρνηση που σήμερα διερευνά την κατάσταση αλλά ανανέωσε την άδεια με θετικούς όρους για τον επιχειρηματία. Ούτε οι Οικολόγοι που τώρα φωνάζουν, αλλά εξέλεξαν την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και τον ξαναστήριξαν 9 μέρες μετά που άλλαξε τις ζώνες.

Είναι δυνατόν, όμως, όταν όλοι αποδέχονται πως όλα έγιναν αγνοώντας νόμους να μην υπάρχουν ευθύνες; Ενώ όλοι παραδέχονται πως ακολουθήθηκαν περίεργες (τουλάχιστον) διαδικασίες να ψάχνουμε τη χρυσή τομή; Σ’ αυτό το κανονικό κράτος, που γίνεται ακόμα πιο κανονικό, όπως υπέδειξε ο Νίκος  Νουρής, αφού προχωρά σε νέες προσλήψεις για να καλύψει τις προαγωγές που έγιναν προεκλογικά.  Όπου το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν λειτουργεί ως ελεγκτής, αλλά ως οργανισμός νομιμοποίησης της παρανομίας, δημόσια τμήματα παραβιάζουν τον ίδιο τους το ρόλο, χωρίς καμιά επίπτωση, υπουργοί αλλάζουν με μια υπογραφή ζώνες, αλλά δεν έχουν καμιά ευθύνη για την υπογραφή τους και πολιτικοί φωνάζουν για την αυθαίρετη αλλαγή ζωνών, αλλά δεν κάνουν τίποτε για να αλλάξουν τις διαδικασίες, οτιδήποτε είναι δυνατόν.

Ακόμα και σ’ ένα τέτοιο κράτος, όμως, η ισοτιμία στην παρανομία δεν μπορεί να αποτελεί απαίτηση. Και αυτό οι βουλευτές, που είναι εκεί με ευθύνη να προστατεύουν τον νόμο, όφειλαν τουλάχιστον να το αντιλαμβάνονται.

antopoly@cytanet.com.cy

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.