POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Νέα οικονομία και νέα πρόσωπα


polemitis

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η προσπάθεια προσέλκυσης ουσιαστικών και βιώσιμων επενδύσεων στην Κύπρο, όσο και αν δεν το παραδεχόμαστε, είναι η φήμη μας και η διαχείρισή της, διεθνώς. Από τον τρόπο που μεταχειριστήκαμε πριν αρκετές δεκαετίες την= σημαία μας στη ναυτιλία, ακολούθως τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας, την τραπεζική μας αγορά, και στη συνέχεια το διαβόητο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, η Κύπρος «κατάφερνε» να πληρώνει δυσανάλογα μεγαλύτερο κόστος σε «φήμη και πελατεία» από όσα χρήματα κατάφερνε να φέρει στο νησί. Αυτό οφειλόταν κυρίως στο ότι σχεδόν πάντοτε δημιουργούσε «φιλίες με τους λάθους ανθρώπους». Δηλαδή, οι πελάτες που προσελκύαμε δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι.

Κινούμενοι οπορτουνιστικά, και σε πολύ μεγάλο βαθμό δουλοπρεπώς, δίναμε την εντύπωση στους κάθε λογής διεφθαρμένους, οπουδήποτε και αν προέρχονταν και οποιασδήποτε προέλευσης και αν ήταν τα χρήματά τους, ότι ο πήχης της ηθικής μας είναι όχι μόνο χαμηλός, αλλά ανύπαρκτος και ότι είμαστε οσφυοκάμπτες, έτοιμοι να κάνουμε «εκπτώσεις» σε θεσμούς για το σωστό αντίτιμο. Και αυτό είχε κάποιο αποτέλεσμα για λίγο και για λίγους, αλλά για κανένα για πολύ και πάντα κατέληγε σε συνολικό και καθολικό οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο. Αυτό το αδιέξοδο είναι που, ακολούθως, μονοπωλούσε τα πρωτοσέλιδα όχι μόνο των εγχώριων ΜΜΕ αλλά και των διεθνών, και κυρίως εκείνων που «μετρούν» στους κύκλους όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις στις σημαντικές πρωτεύουσες του κόσμου. Αντίστοιχα, μονοπωλούσαν τις συζητήσεις των ξένων εδώ και αλλού, που κατέληγαν σχεδόν πάντα στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος δεν είναι και πολύ «ευυπόληπτος» επιχειρηματικός προορισμός… για να το πούμε εύσχημα. Και για ένα εξαιρετικά μικρό και με ανύπαρκτο οικονομικό και πολιτικό βάθος μέρος όπως η Κύπρος, που δεν έχει να επιδείξει και πολλά-πολλά αξιόλογα επιτεύγματα σε οποιοδήποτε μετρήσιμο για τη διεθνή σκηνή τομέα, η εικόνα και η φήμη της κατέληγε να μονοπωληθεί και ουσιαστικά να «απαχθεί» από αυτές τις συμπεριφορές που πάνα την ταλαιπωρούσαν.

Αλλά η αναφορά στην Κύπρο συνολικά ήταν και είναι σε μεγάλο βαθμό άδικη, αφού και σωστοί επιχειρηματίες υπάρχουν και σωστοί επιχειρηματικοί σύμβουλοι και σωστοί πολιτικοί. Αντίστοιχα, και πολύ μεγάλη πρόοδος έγινε στο εποπτικό πλαίσιο ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας και σωστή εργασία επιτελέστηκε προς επίρρωση τούτου από όλους, δικούς μας και ξένους. Όμως, παρά την πρόοδο, οι περισσότεροι από αυτούς που ήταν και είναι σωστοί επαγγελματίες, πολιτικοί, γραφειοκράτες δεν κατόρθωσαν ή δεν αφέθηκαν να υψώσουν ανάστημα και να αρθρώσουν τον κατάλληλο λόγο στον βαθμό που θα απέτρεπε την ποδηγέτηση της φήμης του τόπου μας από μια παρέα οπορτουνιστών, που ποσώς ενδιαφέρονται για οτιδήποτε άλλο πέρα από την τσέπη τους. Μιας παρέας άσπονδων φίλων που δεν τους απασχόλησε αν στους διεθνείς κύκλους όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και κυβερνήσεων του κόσμου, τα σχόλια γύρω από το όνομα και τα γραφεία τους παροχής διοικητικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών ήταν και συνεχίζουν να είναι από απαξιωτικά μέχρι κοροϊδευτικά… και ας κόπτονταν και ας κόπτονται ακόμα, οι τελευταίοι εδώ… στο χωριό… για την επιφάνεια και την επιρροή τους.

Γι’ αυτό, είναι καιρός όλοι αυτοί, και ξέρουν ποιοι είναι, να αποσυρθούν εθελοντικά. Να αποσυρθούν ήσυχα στην αφάνεια, επειδή αρκετή ζημιά προκάλεσαν στον τόπο αλλά και στη νέα γενιά των παραγωγικών ανθρώπων, και σίγουρα δεν είναι πρέπον να προκαλέσουν το ίδιο και στους νεότερους που προσπαθούν να αναπτύξουν νέους και καινοτόμους τομείς επιχειρηματικής δράσης. Καλύτερα, για όλους μας, να μείνουν μακριά από τη νέα οικονομία. Καλύτερα, για όλους μας, να μην ασχοληθούν με την καινοτομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το εξωστρεφές επιχειρείν, την οικονομία της γνώσης. Είναι τόσο τσαλακωμένη η εικόνα τους διεθνώς που και μόνο η αναφορά των ονομάτων και ιδιοτήτων τους, προκαλεί αποστροφή και θυμηδία και επιφέρει τεράστιο βάρος σε όσους προσπαθούν να προωθήσουν μια νέα εικόνα και μια νέα ουσία γύρω από το κυπριακό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ειδικά όταν πλέον αυτή η νέα προσπάθεια δεν αφορά τις γνωστές «δουλειές» στις οποίες ενεπλάκησαν όλοι αυτοί οι προηγούμενοι «παίχτες» των τελευταίων δεκαετιών. Οι γνώσεις και εμπειρίες των τελευταίων, το αρνητικά επηρεασμένο ηθικό τους έρεισμα, αλλά και οι γνωριμίες τους με τους λάθους ανθρώπους σε σκιώδεις περιβάλλοντα, δεν μας είναι χρήσιμα σε αυτό που θα απαιτηθεί να γίνει στην Κύπρο του σήμερα και του αύριο.

Και ούτε εντυπωσιάζουν τους μελλοντικούς δυνητικούς μας συνεργάτες οι πρότερες επαγγελματικές ή ακόμα και πολιτικές τους ιδιότητες. Για τον λόγο αυτό, ας αποσυρθούν τώρα, αφού όσα έπιασαν στα χέρια τους τα στιγμάτισαν αρνητικά, με αποτέλεσμα τώρα να τρέχουμε, κυριολεκτικά, να εξηγήσουμε δεξιά και αριστερά, στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αμερική και στη Μέση Ανατολή ότι δεν είμαστε όλοι απατεώνες.

Και δεν θα τα καταφέρουμε όσο όλοι αυτοί που ενεπλάκησαν με τον τομέα των υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, οι ίδιοι ή οι κλώνοι τους, να βρίσκονται στο προσκήνιο. Ας μας αφήσουν, επιτέλους, να κάνουμε τη δουλειά που χρειάζεται να γίνει…

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.