POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Μήπως αντί κοινού εδάφους ο γ.γ. διαπίστωσε κοινό όραμα;» του Θεόδωρου ΘεοδώρουΗ προετοιμασία της προετοιμασίας συνεχίζεται. Η άτυπη πενταμερής «έφερε» μια νέα άτυπη πενταμερή και βλέπουμε. Ίσως μετά από καμιά δεκαριά άτυπες διασκέψεις να βρεθεί ο δρόμος και για μια επίσημη όπου θα μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση.

Μπορεί για εσωτερική κατανάλωση να δηλώνουνε «υπό τας περιστάσεις ικανοποιημένοι», αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν ό,τι χειρότερο για τη δική μας πλευρά. Ούτε και οι πλέον «κακόπιστοι» κινδυνολόγοι προέβλεψαν κάτι τέτοιο. Μια δεύτερη και αντικειμενική ανάγνωση της συνέντευξης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αυτό καταδεικνύει. Είτε μας αρέσει είτε όχι, χωρίς πλέον να είμαι σίγουρος για το σε ποιους αρέσει και σε ποιους όχι, η διχοτόμηση μπήκε με τον πλέον επίσημο τρόπο στο τραπέζι του διεθνούς παράγοντα.

«Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται». Με στόχο να ικανοποιήσουμε το απορριπτικό μέτωπο δηλώναμε ότι λόγω των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας πάμε μόνο σε άτυπη διάσκεψη και όχι σε επίσημη. Στο τέλος βέβαια η διευθέτηση αυτή βόλεψε μια χαρά την άλλη πλευρά. Με άτυπο αλλά σίγουρα με τον πλέον επίσημο τρόπο, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι, έθεσαν το Taksim του Ραούφ Ντενκτάς στην ατζέντα του Κυπριακού.

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το αποτέλεσμα της Γενεύης είναι ο τελικός λογαριασμός του Κραν Μοντανά. Σίγουρα παραφουσκωμένος με τόκους και πανωτόκια αλλά ας μην ξεχνούμε ότι αυτό είναι το τίμημα τεσσάρων σχεδόν χρόνων παλινωδιών, τακτικισμών και παλινδρομήσεων. Η φουστανέλα δυστυχώς αναδεικνύεται σε εθνικά πανάκριβο και επικίνδυνο πολιτικό σπορ.

Το σημαντικότερο όμως, που δυστυχώς όλοι υστερόβουλα προσπερνούν, είναι το ότι η δική μας πλευρά, έστω και την υστάτη, δεν έπραξε το παραμικρό για να αποδομήσει το επιχείρημα της τουρκικής πλευράς για κυριαρχική ισότητα. Και πάλι απορρίψαμε την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης συνεχίζοντας το ίδιο τροπάρι περί θεμάτων ζωτικής σημασίας και άλλα ακαταλαβίστικα που το μόνο που προσφέρουν είναι τη διεθνή αμφισβήτηση της ειλικρίνειας των θέσεών μας και την ταυτόχρονη «κατανόηση» των απαράδεκτων διχοτομικών τοποθετήσεων των Τούρκων.

Δυστυχώς όμως οι ασυναρτησίες έχουν και συνέχεια. Από τη μια καλωσορίσαμε την επιμονή του γενικού γραμματέα να συνεχίσει τις προσπάθειες και την πρόθεσή του να συγκαλέσει μια νέα άτυπη πενταμερή και από την άλλη δείχνουμε τις προθέσεις μας. «Ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του γενικού γραμματέα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυστηρό ύφος μετά το πέρας της άτυπης πενταμερούς. «Κακομελέτα κι έρχεται». Προμηθείς αυτήν τη φορά. Όχι μόνο καταδικάζουμε τις έκνομες ενέργειες που έλαβαν χώρα στο παρελθόν αλλά και αυτές που θα γίνουν στο μέλλον. Μπορεί να τους «κάναμε το χατίρι» και πήγαμε στην πενταμερή υπό τις απειλές των κανονιοφόρων που τελικά έφυγαν αλλά δεν θα πάμε υπό τις απειλές των κανονιοφόρων που θα έρθουν. Τελεία και παύλα. Μάλιστα, ίσως να μην χρειάζονται ούτε τουρκικές φρεγάτες ούτε γεωτρύπανα. Ένα Μπαρμπαρός μας φτάνει και περισσεύει. Είναι πραγματικά να αναρωτιέσαι αν αντιλαμβανόμαστε το τι λέμε.

Όσο και αν μας πονάει έχει δίκιο ο κατοχικός ηγέτης που μιλά για ιστορική μέρα. Η ιστορία των αγώνων του κυπριακού ελληνισμού τελείωσε στη Γενεύη στις 29 Απριλίου του 2021, συμβολικά την ημέρα της Σταύρωσης του Θεανθρώπου. Όλα τα περί παραθύρου ελπίδας και τα άλλα κουραφέξαλα είναι εκ του πονηρού με στόχο να συνεχίσουν ορισμένοι να κτίζουν πολιτικές καριέρες πάνω στο «πτώμα» της μισής μας πατρίδας. Δυστυχώς για ορισμένους το δαχτυλίδι του 2023 είναι το σημερινό ζητούμενο και υπερέχει όλων των άλλων προτεραιοτήτων.

«Ο στόχος του γενικού γραμματέα είναι αφού πρώτα ακούσει τις ιδέες των πλευρών να προβεί σε διαπιστώσεις κατά πόσο υπάρχει κοινό όραμα, στοιχεία κοινού οράματος και ακολούθως να διερευνήσει κατά πόσο οι πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία που εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα μπορεί να οδηγήσει σε μια διαρκή λύση του προβλήματος». Αν και αυτός ήταν ο αρχικός στόχος, όπως είχε τεθεί από τον εκπρόσωπό Τύπου του ΟΗΕ πριν την άτυπη πενταμερή της Γενεύης, μετά το πέρας της διάσκεψης ο ίδιος ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι κοινό έδαφος δεν διεπιστώθη.

Συνεπώς η μεγάλη απορία είναι γιατί ο γ.γ. δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες, τουλάχιστον δημόσια, θέσεις των δύο πλευρών. Το δε εκπληκτικό είναι η δήλωσή του για τον τετραγωνισμό του κύκλου. «Το να τετραγωνίζεις τον κύκλο είναι αδύνατο στη γεωμετρία αλλά είναι πολύ κοινό στην πολιτική», απάντησε σε ερώτηση για το πώς θα μπορέσει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των μερών.

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν ο σοφός, και από τις 29 Απριλίου, διά στόματος του ΠτΔ, άψογος γενικός γραμματέας, να έχει τέτοια ουτοπική φιλοδοξία για τετραγωνισμό του κύκλου τη στιγμή μάλιστα που δηλώνει ότι δεν διαπίστωσε κοινό έδαφος για συνέχιση επίσημων συνομιλιών για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Δεν είναι τόσο αφελής ώστε να παίρνει τέτοιες επικίνδυνες δεσμεύσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει τη στρατηγική του η οποία θα βασίζεται σε κάτι που γνωρίζει περισσότερο από εμάς και σε κάτι που έχει διαπιστώσει κατά την ενασχόλησή του με το εθνικό μας θέμα. Ας μην ξεχνούμε ότι ο σοφός διπλωμάτης διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στο πηδάλιο του διεθνούς οργανισμού και μια νέα αποτυχία θα ήταν ό,τι χειρότερο για τη φήμη του.

Σίγουρα με την αξίωση των Τούρκων για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών κάθε προοπτική κοινού εδάφους έχει εκμηδενιστεί. Από την άλλη όμως μήπως είναι καιρός να «υποψιαστούμε» ότι ο γ.γ., μετά τις εμπειρίες του στο Κυπριακό, του Ιανουαρίου του 2017 στη Γενεύη και του Ιουλίου του ιδίου έτους στο Κραν Μοντανά, αντί κοινού εδάφους για λύση έχει διαπιστώσει κοινό όραμα ή στοιχεία κοινού οράματος για μη λύση και οριστική διαίρεση;

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.