Φόρμα αναζήτησης

Μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη

Πρόσφατα, η Κύπρος και η Ελλάδα προχώρησαν σε πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν στόχο τη δημιουργία συνθηκών προώθησης της ανάπτυξης. Από τη μια, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο υπό τον τίτλο του αναπτυξιακού νόμου, ενώ στην Κύπρο κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση του Υφυπουργείου Καινοτομίας (ζητήματα ψηφιοποίησης και καινοτομίας υπάρχουν και στο πολυνομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης), ενώ προωθείται και το νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τις διαδικασίες που αφορούν τις αδειοδοτήσεις έργων.

Το θετικό και των δύο κυβερνήσεων είναι ότι αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Η γραφειοκρατία και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες βραχυκυκλώνουν τα επιχειρηματικά και επενδυτικά πλάνα και επηρεάζουν με τον πλέον αρνητικό τρόπο την ανταγωνιστικότητα των χωρών.

Σημαντικές επενδύσεις συνδέονται με τον τομέα των ακινήτων και την αδειοδότηση ανέγερσης τέτοιων έργων. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που σημαντικό μέρος των πρωτοβουλιών αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα. Το νομοσχέδιο στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει διατάξεις που αφορούν ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες περιορισμούς δόμησης της περιοχής για λόγους υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος, εφόσον κρίνεται απαραίτητο για την πραγματοποίηση της επένδυσης. Κάτι παρόμοιο έχουμε ήδη στην Κύπρο με τα πολεοδομικά κίνητρα τα οποία έχουν δοθεί και οδήγησαν στην ανάπτυξη ψηλών κτηρίων και στην προσθήκη (ή ανακαίνιση) ορόφων στις τουριστικές μονάδες.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα προωθείται το εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών, το οποίο θα είναι το κεντρικό κυβερνητικό όργανο συντονισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων και απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών, ώστε να μειωθεί το διοικητικό βάρος προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση.

Κάτι παρόμοιο φαίνεται να προωθείται από τον επενδυτικό νόμο της Κύπρου (νέα απόπειρα μετά την εξαγγελία one stop shop για τους επενδυτές κ.λπ.). Συγκεκριμένες επενδύσεις που αναμένεται να ενισχύσουν την πορεία ανάπτυξης της χώρας (με βάση κριτήρια) θα εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα ταχείας αδειοδότησης. Θα πρέπει να διασφαλιστεί φυσικά ότι ταχεία δεν σημαίνει και «χαλαρή» αδειοδότηση και φυσικά ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν ίση μεταχείριση.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις με βάση τον επενδυτικό νόμο, οι έλεγχοι για την αξιοποίηση των κεφαλαίων και η πορεία υλοποίησης των εγκεκριμένων επενδύσεων θα γίνονται από εξωτερικούς ελεγκτές. Σημειώνεται ότι και στην Κύπρο απλές αδειοδοτήσεις θα μπορούσαν να ελέγχονται από αδειοδοτημένους επαγγελματίες αρχιτέκτονες ή πολιτικούς μηχανικούς. Φυσικά στην Κύπρο θα πρέπει να απλουστευθούν οι ίδιες οι διαδικασίες, εφόσον είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί σε κάποιον γιατί πρέπει να υπάρχει και πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής.

Η δημιουργία μιας ευέλικτης και αποδοτικής κρατικής μηχανής ενισχύει το επιχειρηματικό περιβάλλον και την ποιότητα των υπηρεσιών που προφέρονται προς τους πολίτες. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που θα πρέπει να προωθηθούν τα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού και της υιοθέτησης απλών και σύντομων διαδικασιών, με την ενίσχυση ταυτόχρονα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Οι επιχειρηματίες και γενικά οι επενδυτές, πέρα από το σταθερό φορολογικό και νομικό πλαίσιο, αξιολογούν και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται. Σε κανέναν δεν θα άρεσε να υποστεί διοικητικό κόστος και μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις του, λόγω των προβλημάτων που ενδεχομένως να παρουσιάζουν οι κρατικές υπηρεσίες.

Σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια είναι η αφομοίωση των οποιωνδήποτε αλλαγών από την κοινωνία και τους πολίτες, ώστε να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις. Πέραν της τοπικής κοινωνίας, η δημιουργία ενός ευέλικτου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών αναμένεται να προσελκύσει ξένους επιχειρηματίες, οι οποίοι είτε θέλουν να δραστηριοποιηθούν μέσω Κύπρου ή να δημιουργήσουν την έδρα τους στη χώρα.

Είναι σημαντικό να υπάρξει μακροχρόνιος σχεδιασμός, λεπτομερής για κάθε τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των παραγωγικών μονάδων του τόπου και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας. Αυτό απαιτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και στη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, πέρα από τις αλλαγές για καλύτερη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και μείωση του κόστους λειτουργίας της.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.