POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Μερικές μετεκλογικές σκέψεις» του Αχιλλέα Δημητριάδη 

Συνήθως οι εκλογές αποτελούν μια ευκαιρία για αναστοχασμό. Πού πάμε; Πώς θέλουμε να προχωρήσουμε; Πού θα φτάσουμε;

Νομίζω κοινή είναι η διαπίστωση ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς έχει κλονιστεί και μειώνεται. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Δυστυχώς η αποχή του 34% είναι ψηλή και η άνοδος του ΕΛΑΜ πολύ ανησυχητική.

Πρέπει να αντιληφθούμε τους λόγους της αποχής αυτής και να λάβουμε υπόψη τον αριθμό αυτών που δεν έχουν καν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Θα μπορούσε μήπως να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και η εγγραφή στους καταλόγους να γίνεται αυτόματα; Χωρίς δηλαδή την ανάγκη συγκεκριμένης αίτησης;

Δεδομένου μάλιστα του μεγάλου αριθμού Κυπρίων στο εξωτερικό θα μπορούσε να εισαχθεί ο θεσμός της επιστολικής ψήφου; Είναι πιστεύω λάθος οι άνθρωποι αυτοί να στερούνται το δικαίωμα ψήφου και έτσι η μη-αντιπροσώπευση να μεγαλώνει. Θυμίζω ότι στην πραγματικότητα περίπου 15% των ατόμων που ψήφισαν κόμματα που δεν ανέδειξαν βουλευτή στην ουσία δεν εκπροσωπούνται.

Η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος είναι πολύ ανησυχητική και πρέπει να μελετηθεί διότι φαίνεται ότι η απήχηση είναι στους νεαρότερους που από μόνο του είναι ακόμη χειρότερο.

Ακούω επίσης και τις συζητήσεις για γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής και παρατηρώ μια πτώση της τάξης του 33% στον αριθμό των βουλευτριών από 12 σε 8.

Αυτή η υπό εκπροσώπηση είναι ένα δομικό θέμα που στερεί δυνάμεις. Δυστυχώς, αντικατοπτρίζει το γενικότερο πρόβλημα της μη-ύπαρξης ισοτιμίας των δύο φύλων στην κοινωνία μας, πράγμα που θα πρέπει να αλλάξει.

Μήπως ένας τρόπος για να αρχίσει η εξισορρόπηση είναι αυτή τη φορά, με συναινετικές διαδικασίες να υπάρξει μια θετική διάκριση υπέρ γυναικών υποψηφίων;

Ενδεχόμενα αυτό να είναι και μια αρχή για συναινετικές λύσεις. Καιρός είναι να αντικαταστήσουμε την αντιπαράθεση με την συνεννόηση, έτσι ώστε να αρχίσει και μια εκπαίδευση σ’ αυτή τη διαδικασία για το ευρύτερο καλό του τόπου.

Νομίζω το σοβαρότερο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα Βουλή είναι αυτό της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που δεν έχει δει τα χάλια μας. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις και να γίνουν τομές.

(α)  Αξιόπιστο πόθεν έσχες. Η λευκή βίβλος του Πισσαρίδη και Παναγιωτίδη που κατατέθηκαν προεκλογικά και δεν έτυχε αξιοποίησης είναι ακόμη πιο επίκαιρη.

(β)  Οι συστάσεις της GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι εκεί και απαιτούν αποφάσεις.

(γ)    Κανονισμοί πρέπει να θεσπιστούν για να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν σημαντικά την σύγκρουση συμφέροντος και την διαπλοκή.

Κατά την άποψή μου, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση επιβάλλεται να μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας. Πάνω απ’ όλα να λέμε καθαρά ποια είναι η πολιτική μας και πού θέλουμε να πάμε μέχρι το 2026. Υπογραμμίζω ότι οι επιδόσεις της τελευταίας πενταετίας ήταν απογοητευτικές. Και αυτό φαίνεται από τις μεταρρυθμίσεις που δεν κάναμε.

Χρειάζεται σοβαρή στροφή για να επιτύχουμε τους υψηλούς στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών μας. Αυτή προϋποθέτει την αξιοποίηση των ευκαιριών που μας δίνει η ΕΕ και τη δραστήρια συμμετοχή μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Κωδικοποιώ» μερικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις γνώσεις που αποκτήσαμε μέσα από τις βουλευτικές εκλογές:

Να μην σκεπάζουμε τα προβλήματα,

να μιλούμε για τη διαφθορά και την ανάγκη για να πάμε σε ένα τίμιο κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη και την κοινωνία,

να μιλούμε για το άλυτο κυπριακό και να επιζητούμε μια Κύπρο ενωμένη,

να υπογραμμίζουμε την ανάγκη για σύμπλευση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα,

να είμαστε ενεργό κράτος μέλος, πολυθεματικό, να βρούμε τη θέση μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια,

να στηρίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη ανάπτυξη, την ανθεκτική οικονομία, όχι την οικονομία της άπραχτής.

Μεγάλος αριθμός πολιτών ψάχνει απαντήσεις, γιατί βλέπει ότι τα πράγματα χειροτερεύουν. Οι μεγάλες προκλήσεις ζητούν καθαρές απαντήσεις. Όχι συνθήματα, όχι διακηρύξεις που σβήνουν την επομένη.

H Κύπρος σήμερα ταλανίζεται από σκάνδαλα και διαφθορά. Το Κυπριακό διολισθαίνει στη διχοτόμηση. Το κράτος δικαίου σημειώνει οπισθοδρόμηση. Η επίτευξη των στόχων μας περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, η οποία μας απαλλάσσει από την τουρκική κατοχή και τις συνέπειες της, δίνοντας βέβαιες προοπτικές ανάπτυξης σε περιβάλλον σταθερότητας που εγγυάται η συμμετοχή μας στην ΕΕ.

Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε από τώρα τη στρατηγική που θα μας καταστήσει σύγχρονο κράτος, ευθυγραμμισμένο με τα πιο υψηλά επίπεδα ανάπτυξης της ΕΕ στους τομείς της ευημερίας, της ασφάλεια, της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης είναι δικηγόρος.

7 Ιουνίου 2021

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.