POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Κυβέρνηση και Βουλή έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους» του Αντώνη ΠολυδώρουΜετά την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, καταψήφιση του προϋπολογισμού, οι Οικολόγοι σε ανακοίνωσή τους υπέδειξαν πως «η μη ψήφιση του προϋπολογισμού είναι καθρέφτης της πολιτικής της κυβέρνησης», και σημείωσαν πως «θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί». Θα ήταν πιο ειλικρινείς εάν έλεγαν πως η συγκεκριμένη απόφαση ήταν ο καθρέφτης ολόκληρου του κομματικού συστήματος. Που αμφισβητεί με τρόπο ξεκάθαρο την ικανότητά του να ανταποκριθεί στο έργο του και καθημερινά πλέον επιβεβαιώνει πως έχει προ πολλού ολοκληρώσει τον κύκλο του. Η καταψήφιση του προϋπολογισμού με τον τρόπο που έγινε- με βουλευτές για ώρες να συζητούν για τροπολογίες σε έναν προϋπολογισμό τον οποίο είχαν προαποφασίσει ότι θα καταψηφίσουν, τα επιχειρήματα που αναδείχθηκαν στις συγκεκριμένες συνθήκες- απλά το επιβεβαίωσε.

Κατ’ αρχάς, κάποιος πρέπει να υποδείξει τo αυτονόητο: Δεν είναι αναγκασμένα να κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίζουν τον προϋπολογισμό. Αν ήταν έτσι, δεν θα χρειαζόταν η έγκριση της Βουλής. Προφανώς και οι συνθήκες είναι κρίσιμες. Η Βουλή, όμως, δεν είναι διαχειριστική επιτροπή. Ο ρόλος της είναι να κρίνει και να ελέγχει. Και, ναι, είχε κάθε δικαίωμα να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό ακόμα και για λόγους ξένους ως προς τη φιλοσοφία του (όπως κατηγόρησε το ΔΗΚΟ ο Νίκος Αναστασιάδης), εφόσον θεωρούσε ότι έτσι θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτικές που θεωρεί επιβλαβείς για τη χώρα και να λειτουργήσει με τρόπο που να εξυπηρετεί το κοινό καλό. Από την άλλη, όταν ένα κόμμα απορρίπτει τον προϋπολογισμό βάζοντας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές τη χώρα (όσο τη βάζει, επειδή υπήρξαν και υπερβολές) σε περιπέτειες, θα πρέπει, αν μην τι άλλο, οι λόγοι που προτάσσει να είναι πειστικοί. Δεν μπορεί αυτό το πολιτικό δυναμικό- με πρωτοστάτη το ΔΗΚΟ- να επικαλείται τη διαφάνεια και να εντάσσει την καταψήφιση του προϋπολογισμού σ’ έναν αγώνα κατά της διαφθοράς. Ούτε να θέτει ως προϋπόθεση για να επέλθει η κάθαρση στη χώρα την ανάγκη να δοθούν οι φάκελοι στον γενικό ελεγκτή, με τον τρόπο μάλιστα που το πράττει. Διότι τότε η όλη διαδικασία απαξιώνεται και γελοιοποιείται.

Αν ενέκρινε τον προϋπολογισμό, θα ήταν σαν εγκρίνει την κυβέρνηση της διαφθοράς, είπε το ΔΗΚΟ. Από πότε όμως έγκριση του προϋπολογισμό είναι έγκριση συνολικά της κυβέρνησης; Η διαφθορά είναι σημερινό φαινόμενο; Τα προηγούμενα χρόνια που το ΔΗΚΟ ενέκρινε τον προϋπολογισμό, η υφιστάμενη κυβέρνηση ήταν αδιάφθορη; Εφόσον στο κόμμα αισθάνονται τόσο έντονα για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, γιατί δεν το αμφισβήτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα; Γιατί, κι ενώ ευρωπαϊκοί θεσμοί και οργανισμοί κατά της διαφθοράς το είχαν βάλει στο στόχαστρο και πίεζαν για αυστηροποίηση των κριτηρίων, μαζί με την κυβέρνηση περνούσαν αλλαγές που όχι μόνο δεν το αυστηροποιούσαν αλλά το καθιστούσαν ακόμα πιο ευάλωτο σε καταχρήσεις; Ποιο είναι εκείνο το σημείο που κατέστησε την ανάγκη για διαφάνεια τόσο σημαντική, ενώ δεν ήταν μέχρι σήμερα; Από τη στιγμή μάλιστα που το βίντεο- που αποτέλεσε την αφορμή για τις αντιδράσεις- και τα όσα ακολούθησαν δεν στοιχειοθέτησαν τη διαφθορά της κυβέρνησης συγκεκριμένα, αλλά την εκμετάλλευση του προγράμματος από το σύνολο σχεδόν του συστήματος; Κάτι που οδήγησε τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου να πει στη Βουλή ότι ανέμενε περισσότερες αντιδράσεις μέχρι που είδε τη λίστα των γραφείων με τις πολιτογραφήσεις. Και γιατί τέτοια εμμονή για έλεγχο από τον γενικό ελεγκτή; Του οποίου ο ρόλος, εκ του Συντάγματος, είναι ασαφής και περιορισμένος; Γιατί π.χ. ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν επιχείρησε να προχωρήσει σε έλεγχο εντός της Βουλής με διορισμό επιτροπών ή να επιτύχει νομοθετικές αλλαγές που θα αύξαναν τις δυνατότητες της Βουλής να ασκήσει έλεγχο; Πότε και πώς ο γενικός ελεγκτής κατέστη ο μόνος άνθρωπος στη χώρα που μπορεί να επιφέρει την κάθαρση;

Σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση έχει απολέσει σχεδόν κάθε έρεισμα στην κοινωνία, φιγούρες όπως αυτή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι φυσιολογικό να ηρωοποιούνται. Και βουλευτές όπως ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η Άννα Θεολόγου να αναδεικνύονται ως οι φωνές της Βουλής και της κοινωνίας. Το επιχείρημα «γιατί δεν δίνουν τους φακέλους, τι έχουν να κρύψουν;» μπορεί να ακούγεται αφελές. Εκλαμβάνεται όμως από την πλειοψηφία ως πειστικό όταν οι αποκαλύψεις και η όλη εικόνα της κυβέρνησης- η ρητορική, ο τρόπος που τοποθετείται στις διάφορες επικρίσεις, η συνεχής προσπάθεια συσκότισης- παραπέμπει σε εικόνα μιας κυβέρνησης που δείχνει ότι όντως έχει να κρύψει πολλά. Όποιος όμως θεωρεί ότι η διαφθορά, όλη αυτή η παρακμή, θα εξαφανιστούν δίδοντας τους φακέλους στον γενικό ελεγκτή, απορρίπτοντας τον προϋπολογισμό ή ακόμα εξαναγκάζοντας αυτή την κυβέρνηση σε παραίτηση, προφανώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση, ακόμα όμως κι αν αυτή φύγει, αυτό δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος της διαφθοράς. Διότι αυτή η κυβέρνηση είναι το σύμπτωμα ακριβώς αυτού του πολιτικού συστήματος. Το οποίο στην πλειοψηφία του αποτελείται από πολιτικούς διεφθαρμένους, διαπλεκόμενους, ανίκανους και λαϊκιστές. Που έχει μετατρέψει τη Βουλή σε βήμα παραγωγής διαφθοράς και λαϊκισμού. Που ζητά διαφάνεια, αλλά κάνει τα πάντα μπας και δει το φως της δημοσιότητας η λίστα Γιωρκάτζη. Που έχει απλώσει τα πλοκάμια του παντού και διαπληκτίζεται για το ποιος, ανεξάρτητος κατά τα άλλα θεσμός, θα επικρατήσει. Και που δείχνει πανέτοιμο να οδηγήσει τη χώρα στον γκρεμό για να ανέλθει ή να διατηρηθεί στην εξουσία. Την οποία θα χρησιμοποιήσει ως όχημα για να συνεχίσει να διαπλέκεται και για αθέμιτο πλουτισμό.

Και επειδή πλέον όλοι φαντάζουν το ίδιο. Κι επειδή όπως έγραψε ο Μιχάλης Σοφοκλέους αυτό «δεν το αξίζει η χώρα». Και επειδή όπως είπε ο Νίκος Τορναρίτης «όλοι μαζί αλλάζουμε ή όλοι μαζί βουλιάζουμε». Και επειδή οι ίδιοι φαίνεται πως προτιμούν να βουλιάξουν- μαζί και τη χώρα- παρά να αλλάξουν, ο κόσμος θα πρέπει να τους αλλάξει. Αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που του αναλογεί. Αν όχι εμείς, τότε ποιος; Αν ούτε τώρα, τότε πότε;

 

antopoly@cytanet.com.cy

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.