Φόρμα αναζήτησης

Πολιτισμός –και ευθιξία– κολοκασόφυλλου

Τέλος καλό, όλα καλά, λέει η παροιμία. Είναι φυσικά και η άλλη, αυτή που λέει πως κάθε εμπόδιο είναι για καλό. Δεν ξέρω ποια ταιριάζει καλύτερα εδώ. Νομίζω η δεύτερη.

Διότι, σίγουρα, είναι καλύτερα να ανέβει το «Cock» στη Δερύνεια εκεί όπου ο ίδιος ο δήμος το προσκάλεσε, ομόφωνα (μετά από πρωτοβουλία της ομάδας του ΑΚΕΛ) παρά να ανέβει στο ακροδεξιό Κολοκασιστάν της Σωτήρας με τις φοβερές εκείνες –επιλεκτικές– ευαισθησίες των μουλάδων του και του δημοτικού του συμβουλίου.

Υπάρχoυν όμως και πρόσθετα θέματα. Με χαρά άκουσα ότι ο ΘΟΚ ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσει όλα τα νόμιμά του δικαιώματα για την ακύρωση της παράστασης. Και αυτό ακριβώς επιβάλλεται να κάνει. Πρέπει να κινηθεί νομικά.

Βλέπετε, το Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας, η έδρα των χειμερινών παραστάσεων του ΘΟΚ στην επαρχία Αμμοχώστου, ανεγέρθηκε με κρατική δαπάνη, σε πολύ μεγάλο ποσοστό μάλιστα. Προσέξτε: ΚΡΑΤΙΚΗ δαπάνη. Με τους φόρους μας.

Δεν το πλήρωσαν ούτε οι μουλλάδες της Σωτήρας που υποκίνησαν αυτή την ιστορία, ούτε και οι καταγέλαστοι του δημοτικού συμβουλίου της οι οποίοι είχαν και το απύθμενο θράσος στην ανακοίνωσή τους, αντί να αναλάβουν την ευθύνη για την πράξη σκοταδισμού που διέπραξαν, να κατηγορήσουν τις γειτονικές κοινότητες. Ω ναι!…

«Πληροφορηθήκαμε ότι αριθμός ατόμων που αντιδρούν με τη θεατρική παράσταση ή τα μηνύματα αυτής και τα οποία να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους προέρχονται από κοινότητες εκτός της Σωτήρας, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολος ο έλεγχός τους, θα παρευρεθούν έξω από το Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας για να διαμαρτυρηθούν».

Με άλλα λόγια, την ώρα που παπάδες τους μιλούσαν στα σάιτ και σκίζονταν για την παράσταση λέγοντας πως «ο πολιτισμός και τα ήθη της Σωτήρας» δεν την επιτρέπουν, την ώρα που οι ίδιοι πίεζαν για την ακύρωσή της με χίλια δυο διαβήματα και σοφίσματα, ήταν από τους… «εκτός Σωτήρας» οι αντιδράσεις. Διότι οι Σωτηρκάτες είναι προχώ!

Έχασαν και την αίσθηση της ντροπής συν τοις άλλοις. Και τι σημαίνει θα διαμαρτύρονταν; Απαγορεύεται; Δεν ζούμε ακόμη στις μέρες του Επταημέρου και την επέκτασιν της Εθνοσωτηρίου εδώ όταν δεν επετρέποντο αι διαμαρτυρίαι εναντίον της «Κυβερνήσεως», αν και στη Σωτήρα τις νοσταλγούν ουκ ολίγοι, είναι γνωστό. Φαίνεται κιόλας.

Η Αστυνομία ήταν πανέτοιμη να πάει εκεί για να τηρήσει τον νόμο και την τάξη, εάν κάποιος παρεκτρεπόταν. Απλά τα πράγματα. Πού θα ήταν το πρόβλημα;

Να σας πω πού θα ήταν. Πρώτον, έβγαζαν όλοι εξανθήματα επί μία εβδομάδα και ζητούσαν να μην ανέβει (μια θεατρική παράσταση…) θεωρώντας ότι είχαν δικαίωμα να το κάνουν, δεύτερον, οι μουλλάδες τους ακόμα πιο ελλειμματικοί νομίζουν (και δεν τους αδικώ…) ότι αυτοί διοικούν το κράτος και, τρίτον, εάν πήγαιναν εκεί όντως, δεν θα μπορούσαν πλέον να έλεγαν (χωρίς ίχνος ντροπής…) ότι το θέμα ήταν από τους «εκτός Σωτήρας» (sic!).

Πώς να το πουν κιόλας αφού την επομένη της απόφασης, ο ίδιος ο Δήμαρχος Σωτήρας ομολογούσε πως ήταν κάποια μεμονωμένα άτομα μέσα στην κοινότητα. 

Πιστεύω, λοιπόν, πως ο ΘΟΚ για λόγους αξιοπρέπειας και διαφύλαξης του κύρους και της σοβαρότητάς του, μετά από τη λογοκρισία και το πρώτο ετσιθελικό κατέβασμα θεατρικής παράστασης σε ελληνόφωνο χώρο μετά από την πτώση της χούντας, θα πρέπει να μεταφέρει την έδρα του από τη Σωτήρα και μάλιστα άμεσα και οριστικά.

Διότι εάν δεν υπάρξει άμεση και σκληρή αντίδραση από κάποιον επιτέλους, αύριο θα είναι μια άλλη παράσταση το θύμα. Μια εκδήλωση, ένα βιβλίο, μια δημοσίευση. Το ζήτημα που εγείρεται δεν αφορά μόνο την παράσταση, είναι πολύ πιο ευρύ.

Και δεδομένου του ποιος είναι ο αρμόδιος για τον πολιτισμό υπουργός, δεν περιμένω κάτι από δικής του πλευράς. Το δε σχόλιό του, με το οποίο εξέφρασε «λύπη» για την απόφαση του δ.σ. Σωτήρας με την αναφορά «δεν δικαιολογούνται τέτοιες προσεγγίσεις σε μια ανοικτή, ανεκτική και δημοκρατική κοινωνία», ήταν τραγικό.

Ο κ. Καδής είχε υποχρέωση να παρέμβει ως το αρμόδιο για τον πολιτισμό πολιτικό πρόσωπο ΠΡΙΝ ληφθεί η απόφαση, αντί να επιλέξει, όπως έπραξε, να σιωπήσει βολικά για μέρες ολόκληρες.

Οι δε νουθεσίες για μια «ανοικτή, ανεκτική και δημοκρατική κοινωνία», ειδικά όταν τίποτα από όλα αυτά δεν είμαστε κιόλας, είναι επικοινωνιακά μασκαραλίκια, κ. υπουργέ. Τίποτα άλλο. Με ξένα κόλλυβα την κάνατε την κηδεία της παράστασης και της ελευθερίας της έκφρασης.

Και την ώρα της θυσίας, τις μέρες της θυσίας, στεκόσασταν και βλέπατε, όπως όλοι οι άλλοι. Κάνοντας ότι δεν βλέπατε, κιόλας.

Υστερόγραφο: Την ώρα που εμείς εδώ στην Κύπρο τα συζητούσαμε αυτά και εμείς σε κάποια ΜΜΕ, σβήναμε βωμολοχίες και σχόλια μίσους κάτω από ειδήσεις μας για το θέμα στην Αυστραλία συνέβαινε αυτό. Κάντε ένα κλικ στο πιο κάτω βίντεο του BBC. Αξίζει τον κόπο. Μακριά (και) η Αυστραλία από όλες τις απόψεις. Όπως και το κομμάτι του πλανήτη που πάει μπροστά.