Φόρμα αναζήτησης

Ώστε θα καταγγείλουμε αυτόν τον Χασάν; Ως τι ακριβώς;

Μα δεν είμαστε… υπέροχοι;

Η κυβέρνηση, λέει, θα αποταθεί στον ΟΗΕ και στον Ερυθρό Σταυρό ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας για τον 84χρονο Τουρκοκύπριο Χασάν κάτι ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε είχε υποστηρίξει ότι εκτελούσε Ελληνοκύπριους με συνοπτικές διαδικασίες το 1974.

Υπέροχοι είμαστε, κατ’ αρχάς, διότι η συνέντευξη είχε δοθεί πριν από έναν ολόκληρο χρόνο, είχε λάβει μια κάποια δημοσιότητα, αλλά κανείς δεν είχε ασχοληθεί από πλευράς πολιτείας για να κάνει το παραμικρό.

Δεν ξέρουμε εάν ο τύπος λέει αλήθεια ή εάν ο Χασάνης είναι ακόμα ένας λαφαζάνης, όπως διάφοροι που εμφανίστηκαν κατά καιρούς και έλεγαν κομπάζοντας διάφορα, τα οποία ίσχυαν μεν ως γεγονότα, όπως και εδώ οι δολοφονίες στη Μεσαορία, απλά οι ίδιοι δεν είχαν σχέση με αυτά.

Άλλωστε η κυβέρνηση αυτό επιδιώκει να διαφανεί σε πρώτο στάδιο προτού να προχωρήσει στο δεύτερο -την καταγγελία για εγκλήματα πολέμου- το οποίο είναι άλλωστε και το… πρόβλημά της. Και «μας».

Διότι ένα σοβαρό κράτος το οποίο διατείνεται ότι είναι και κράτος δικαίου έχει, αν μη τι άλλο, την υποχρέωση να διερευνά και να καταγγέλλει όλες τις περιπτώσεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και όχι μόνο εκείνες που έγιναν εις βάρος της μεγάλης κοινότητας των υπηκόων του.

Βλέπετε, περιπτώσεις σαν τον 84χρονο Τουρκοκύπριο υπάρχουν πολλές και στη δική μας πλευρά. Απλώς κάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε. Και μάλιστα εμείς ξέρουμε ότι όντως αυτοί τα διέπραξαν αυτά τα φοβερά εγκλήματα όχι μόνο από τέτοιους κομπασμούς τους -όπως και τη σύμπραξη και ανάλογους κομπασμούς συγχωριανών τους- αλλά και επειδή όντας η κρατική αρχή τότε ξέραμε πολύ καλά πού και πώς έγινε τι.

Τόσο για τις εκτελέσεις ολόκληρων οικογενειών Τ/Κ το 1963-64 με παιδιά ακόμα και τριών ετών και υπερήλικες (σ. σ. δείτε τη λίστα του ΥΠΕΞ για τους αγνοούμενους Τ/Κ της περιόδου και τις ηλικίες τους και θα καταλάβετε), εκτελέσεις που δεν έγιναν καν σε εμπόλεμη περίοδο…

… όσο και το 1974 και την εκτέλεση 84 Τουρκοκυπρίων ανάμεσά τους και αγόρια 13 χρονών και άνω στην Τόχνη και βέβαια τη σφαγή 89 Τ/Κ άλλων αμάχων στη Μάραθα και τον Σανταλάρη και 37 αμάχων πάντα στην Αλόη οι οποίες έγιναν –όλες- στις 14 Αυγούστου του 1974.

Ειδικά τα εγκλήματα στα τρία τελευταία χωριά ήταν απίστευτα αφού οι κάτοικοι κρατούνταν όμηροι για έναν περίπου μήνα και είχαν υποστεί όχι μόνο βασανισμούς αλλά και μαζικούς βιασμούς. Ακόμα και τα ανήλικα κορίτσια βιάζονταν συστηματικά από τα… παλικάρια τα «δικά μας» και τους Έλληνες χουντικούς «αδελφούς».

Προκειμένου να μην υπάρξουν μαρτυρίες, οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν και τα πτώματά τους πετάχτηκαν στον σκουπιδότοπο και έγινε προσπάθεια να καούν. Δεν πρόλαβαν όμως να τα κάψουν και έτσι τα βρήκαν οι Τουρκοκύπριοι όταν έφυγαν οι «δικοί μας».

Μια βδομάδα μετά, σημειώθηκαν παρόμοιες σφαγές, Ε/Κ αυτή τη φορά, στην κοντινή Άσσια αλλά και τη Βώνη και το Παλαίκυθρο. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο χρόνος και ο τρόπος που έγινε η σφαγή στην Άσσια αλλά και οι εκτελέσεις στη γύρω περιοχή παραπέμπουν σε πράξη εκδίκησης από τους Τ/Κ, οι οποίοι προέρχονταν άλλωστε από την περιοχή αυτή.

Κανείς όμως δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Ούτε αυτό ούτε κάτι άλλο, πέρα από το ότι οι μαζικές σφαγές αμάχων από Ε/Κ προηγήθηκαν και είχαν και τα τριπλάσια θύματα σε αριθμό – κάτι που φυσικά έχει να κάνει μόνο με την ιστορική καταγραφή.

Συνεπώς, ένα κράτος το οποίο θέλει να θεωρείται σοβαρό, όταν, έστω και έναν ολόκληρο χρόνο μετά αποφασίζει να κυνηγήσει έναν Χασάν ο οποίος λέει πως σκότωνε Ελληνοκύπριους στη Μεσαορία και το… έκανε τέχνη, οφείλει να πει τι έχει κάνει και τι προτίθεται να κάνει και για τους Ε/Κ ανάλογους και, εάν δεν προτίθεται να κάνει κάτι, να εξηγήσει το γιατί. Διεθνώς. Εκεί όπου καταγγέλλει και το άλλο.

Και δημόσια. Για να ξέρουμε όλοι. Διότι τα εγκλήματα πολέμου είναι απλά… εγκλήματα πολέμου. Τα θύματα είναι θύματα και οι δράστες εγκληματίες.

Ένα κράτος το οποίο γνωρίζει πως οι «δικοί του» -διότι πλέον αυτούς μόνο εκπροσωπεί, είτε μας αρέσει είτε όχι- όχι μόνο τα έκαναν και δεν τιμωρήθηκαν, αλλά όπως πολύ σωστά επεσήμανε και ένας φίλος τις προάλλες σε ένα σχόλιό του, ένας από τους δράστες -πολιτικά εκτεθειμένος κιόλας- σερβίρει μεζέδες στο μαγαζί του παραλιακά και εξιστορεί τις πράξεις του…

… ένα τέτοιο κράτος, λοιπόν, δεν θα βρει ευήκοον ους στις καταγγελίες του. Διότι κάθε νοήμων άνθρωπος, θα το θεωρήσει αναξιόπιστο, μεροληπτικό και απρόθυμο να τιμήσει το διεθνές δίκαιο το οποίο επικαλείται σε σχέση με τους αμάχους και τα εγκλήματα πολέμου.

Και ποιος θα τον αδικήσει;

Πόσω μάλλον, όταν τολμηροί συνάδελφοι, εδώ και απέναντι -ο Παράσχος, η Σεβγκιούλ, ο Σενέρ- έγραψαν ονόματα δραστών σε άρθρα τους, ερευνώντας αυτές τις σφαγές. Χωρίς κανείς ποτέ να ασχοληθεί.

O Παράσχος είχε κάνει ειδική αναφορά στην σφαγή στα τρία χωριά βάζοντας τα αρχικά των δραστών, με την υποσημείωση πως η Αστυνομία μπορεί να αποταθεί κοντά του εάν θέλει τα πλήρη ονόματα. Δεν επικοινώνησε ποτέ κανείς.

Να δοκιμάσω και εγώ, να δείτε ότι τίποτα δεν θα γίνει; Π.Ζ. τώρα εκπαιδευτικός, Φ.Κ. ζει στην Αγγλία πλέον, Γ.Κ. υδραυλικός σε χωριό της επαρχίας Λεμεσού, Μ.Σ. ο αδελφότεκνος γνωστού ΕΟΚΑβήτη με το ίδιο επίθετο, Σ.Ε. δικηγόρος πλέον…

Δεν είμαστε υπέροχοι λοιπόν που όταν είναι για μας ουρλιάζουμε να ασχοληθεί όλος ο πλανήτης μαζί μας και όταν είναι… από εμάς παριστάνουμε τους χαζούς, τους ανήξερους και τις αθώες περιστερές;

Δεν είμαστε αηδιαστικά… υπέροχοι, υποκριτές και γελοίοι;