Φόρμα αναζήτησης

O λαϊκισμός του Φαίδωνος και η ουσία που χάνεται

Το θέμα δεν είναι τι κάνει ο Φαίδωνος και πόσο λαϊκίζει. Το θέμα είναι πως η ουσία των όσων λέει συχνά δεν διερευνάται, για να δούμε εάν στέκουν ή όχι [...]

Read More...

Εάν ήμασταν σοβαρή κοινωνία και κράτος – εδώ εάν ήμασταν και κράτος όχι μόνο σοβαρό – η λύση θα ήταν απλή.

Αντί να τσακωνόμαστε, μεταξύ μας εμείς, για τις καταγγελίες Φαίδωνος λ.χ. θα περιμέναμε απλά τις υπηρεσίες (που θα είχαμε) να τις διερευνήσουν και εάν μια, δυο, τρεις αποδεικνύονταν ανοησίες, τότε θα ασκούσαμε πίεση στο δήμαρχο της Πάφου να παραιτηθεί.

Αντί αυτού, αυτό που συμβαίνει είναι όχι μόνο απίστευτο αλλά και ανησυχητικό σε ένα μεγάλο βαθμό.

Ο Φαίδωνος έχει πει διάφορα και ναι έχει λαϊκίσει ασύστολα, αλλά πολλά από αυτά που καταγγέλλει δείχνουν να έχουν βάση ή βασίζονται σε πράγματα που εμείς τουλάχιστον στα ΜΜΕ, και όχι μόνο εμείς, ξέρουμε ότι ισχύουν. Όπως λ.χ. το θέμα με τα κινητά στις φυλακές και αρκετά άλλα.

Το ανησυχητικό είναι πως αντί να γίνει διερεύνηση όπως πάντα πρέπει να γίνεται όταν κάποιος καταγγέλλει κάτι, ειδικά κάτι τέτοιο…

… εκτός βεβαίως και εάν είναι ο… Άγιος Οδυσσέας, ο οποίος δικάζει και εκτελεί δημόσια και μετά ανακοινώνει ότι θα στείλει αυτά που έχει στον γενικό εισαγγελέα, αποσκοπώτας λέει στην τεκμηρίωση, όπως προχθές (!)…

… το ανησυχητικό λοιπόν είναι πως αντί να γίνεται διερεύνηση, η ιστορία εκτυλίσσεται ως κόντρα του Φαίδωνος με την Αστυνομία, η οποία απαντά πως απορρίπτει τα όσα της καταλογίζει. Και το θέμα κλείνει εκεί.

Σε καμία σοβαρή χώρα, κατ’ αρχάς, η Αστυνομία ή άλλη υπηρεσία δεν απαντά με ύφος και λεκτικό χρήστη μέσων κοινωνικής δικτύωσης θιγμένου από σχόλιο, όπως επίσης σε καμία χώρα η Αστυνομία δεν μπορεί να έχει δημόσιες κόντρες με τον οποιονδήποτε. Η όποια υπηρεσία.

Και όταν κατηγορείται για κάτι και ειδικά για το ζήτημα της διαφθοράς και των σχέσεων μελών της με τον υπόκοσμο, δεν το παίρνει προσωπικά, δεν έχει καν άποψη και δεν απαντά, προτού ειδική υπηρεσία εντός της αλλά και οι άλλοι εκτός χειριστούν το ζήτημα με συγκεκριμένους όρους εντολής και το διερευνήσουν με σοβαρότητα, δημοσιοποιώντας τα ευρήματά τους.

Αυτό συμβαίνει αλλού. Εδώ η Αστυνομία ξεκατινιάζεται μέσω ανακοινώσεων με τον οποιονδήποτε, ενίοτε σε ύφος ανοίκειο και αδιανόητο και, το χειρότερο, το θέμα κλείνει εκεί.

Ο Φαίδωνος είναι λαϊκιστής. Μπορεί να έχει -και μάλλον έχει- φιλοδοξίες για τα παρακάτω. Ωραία. Αυτό αποδεικνύει εν τη απουσία έρευνας πως όλα, πολλά ή έστω και ένα από τα σοβαρότατα πράγματα που καταγγέλλει είναι αλήθεια ή είναι ψέματα; Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Και το μόνο βέβαιο είναι πως ο πολίτης μένει με την απορία και με πρόσθετα ερωτήματα να δημιουργούνται και να προκύπτουν ειδικά από το γεγονός ότι κάθε καταγγελία, εάν προέρχεται από τον Φαίδωνος, κλείνει με έναν αφορισμό σε μια ανακοίνωση και δεν διερευνάται.

Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα δει το λαϊκισμό με συμπάθεια. Όμως τα θέματα που τίθενται εδώ δεν είναι απλά. Και η αντιμετώπιση, η πάγια αντιμετώπισή τους από εκείνους που επηρεάζονται με προβληματίζει.

Πόσω μάλλον όταν υποχρεούμαι να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία στο διάστημα που συνεργάστηκα μαζί του στο ρεπορτάζ για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ. Δεν είναι φαιδρή περίπτωση, κάθε άλλο.

Είναι πολύ συγκροτημένος και αυτό, αν και κάνει απείρως χειρότερο το ότι λαϊκίζει ή έστω λειτουργεί παρορμητικά -κάτι που έκανε και τότε- αυτό λοιπόν, οφείλω να το καταθέσω.

Ο δικός μου φόβος είναι εάν στο πλαίσιο της συλλογικής ένστασής μας, της πολύ ορθής και επιβαλλόμενης ένστασής μας για το πώς λαϊκίζει, φτάσουμε στο σημείο να λειτουργούμε όπως η Αστυνομία και άλλοι και απλά να μην δίνουμε προσοχή. Διότι σε πολλά από αυτά που καταγγέλλει οφείλουμε να δώσουμε προσοχή. Και πολλά επίσης επαληθεύτηκαν.

Πρέπει, λοιπόν, να διαχωρίσουμε το ένα από το άλλο και, χωρίς να τον κάνουμε ήρωα κατά τη διαχρονική πρακτική του Κυπραίου. Και, χωρίς να του χαριζόμαστε εκεί όπου λαϊκίζει -διότι το φαινόμενο του λαϊκισμού είναι μια παράλληλη απειλή για το αύριο- να ζητήσουμε να διερευνούνται αυτά που καταγγέλλει και που είναι, συχνά, εξαιρετικά σοβαρά.

Έτσι που και εμείς να έχουμε την ευκολία να τον κράξουμε πρώτοι εάν ψεύδεται αλλά και να το κάνουμε γνωρίζοντας πια με δεδομένα πως αυτό κάνει. Το γνωρίζουμε ειδικά για τα πολύ σοβαρά που καταγγέλλει; Κάθε άλλο.

Και όσο δεν το γνωρίζουμε, όσο η διαφθορά εξαπλώνεται επικίνδυνα και όσο εκείνοι που χειρίζονται τις επηρεαζόμενες από τις καταγγελίες ή τους ισχυρισμούς του έστω υπηρεσίες, απλά απαντούν ότι λέει πελλάρες…

… την ώρα που, μάλιστα, παραδέχονται τα θέματα που τίθενται ευρύτερα (!) και δεν κάνουν το παραμικρό για να τα χειριστούν και να τα πατάξουν, όσο αυτό συμβαίνει, λοιπόν, εμείς οφείλουμε να ανησυχούμε.

Και εάν δεν ανησυχούμε, είναι καιρός να ανησυχήσουμε. Πολύ μάλιστα.

Υστερόγραφο: Η Στήλη θα επιστρέψει την ερχόμενη Τρίτη, μετά την αργία του Κατακλυσμού. 

Send this to a friend