Φόρμα αναζήτησης

Nα τους μιλήσεις δεν μπορείς. Αλλά ούτε να τους αγνοήσεις!

Σύμφωνοι. Με την έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο της διαδικτυακής ηλιθιότητας στον Πελλότοπο, την πλάκα θα πρέπει να την κάνουμε με φειδώ. Διότι δεν μιλάμε καν για επιδημικό, αλλά για πανδημικό φαινόμενο πλέον.

Ωστόσο, μέσα-μέσα είναι και κάποια λατρεμένα.

Γράφει π.χ. κάποιος κάτω από μια είδησή μας χθες: «’Οι έρευνες της (λεγόμενης) αστυνομίας στα κατεχόμενα επικεντρώθηκαν σήμερα μεταξύ Καρακούμι και Αγίου Επίκτητου’. – Δεν είναι Καρακούμι, αλλά Καράκουμι moron. Ας μην αλλοιώνουμε μόνοι μας τα τοπωνύμια της κατεχόμενης γης μας».

Το λάθος ήταν του ΚΥΠΕ, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για κανένα ΜΜΕ. Τα οποία, σημειώστε, κάναμε όλα copy & paste και αναφερθήκαμε σε «Καρακούμι».

Όμως, αγάπη μου, άσ’ τον τον Μεγαλέξανδρο να πνάσει, λύσε τη φουστανέλα και χαλάρωσε με την… «αλλοίωση των τοπωνυμίων της κατεχόμενης γης μας» – λόγω του τόνου!

Καράκουμι. Από τις τουρκικές λέξεις «Kara» που σημαίνει μαύρη και «Kum» που σημαίνει άμμος. Και οι Τ/Κ έτσι το έλεγαν και το λένε ακόμα: Karakum. Παραδόξως, αμιγώς ε/κ χωριό μέχρι το 1974, αλλά και αμιγώς τουρκικό το όνομα. Που μας έφταιξε ο τόνος!

Εάν υπήρξε ένας προφήτης, ειδικά αυτές τις μέρες που είναι και επίκαιρος ο παροξυσμός με τα παραμύθια, τα «μεταφυσικά» και τα μαγικά, αυτός ήταν ένας και μοναδικός: ο Ουμπέρτο Έκο. Χιλιογραμμένο; Ω ναι. Αλλά, στις μέρες μας, ένα πολύτιμος οδηγός επιβίωσης.

«Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων».

Μου λένε πολλοί πως δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται κανείς μαζί τους. Διότι τους δίνει υπόσταση κ.τ.λ. Διαφωνώ. Κάθετα μάλιστα. Υπόσταση τους δίνεις όταν επιχειρείς να συζητήσεις μαζί τους -λάθος που ομολογώ ότι κάνω και εγώ συχνά- αφού νομίζω πως πιο εύκολα μπορεί να συζητήσει κανείς με το κατοικίδιό του παρά με αυτούς.

Όταν ένα από τα δύο σκυλιά μου χέσει στο σπίτι, του θυμώνω και καταλαβαίνει πως δεν πρέπει να κάνει μέσα τα κακά του.

Μ’ αυτούς, όταν κάνουν την όποια… ανάγκη τους κάτω από τα κείμενά μου, δεν το έχω καταφέρει ποτέ. Για αυτό και από τότε που τα σχόλια γίνονται με ψευδώνυμα τα έχω κλείσει και έχω αφήσει την πρόσβαση μόνο στο facebook για όσους είναι διατεθειμένοι να το κάνουν επώνυμα και χωρίς να βρίζουν. Άλλο ο διάλογος, άλλο αυτό. Κάποτε πρέπει να τη χειριστούμε κι αυτή τη μεγάλη παρεξήγηση του «διαλόγου» με τις κουκούλες και την ανωμαλία του μυαλού του κάθε ανάγωγου.

Όμως, να τους αγνοήσει δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς. Η μη ονομαστική αναφορά σ’ αυτούς δεν δίνει υπόσταση και αντιθέτως δίνει την ευκαιρία στον υπόλοιπο κόσμο ο οποίος τελεί σε κατάσταση σοκ από το αδιάλειπτο πλιάτσικό τους στον δημόσιο διάλογο, τον οποίο έχουν καταλάβει πλέον, ακριβώς λόγω του σοκ των νοημόνων, να ελπίζει. Και να διατηρεί τα λογικά του.

Διότι, βλέπετε, τα πλήθη αυτά των ηλιθίων, ανησυχητικά μεγαλύτερα κατ’ αναλογία σε χώρες όπως η δική μας, στις οποίες ο λειτουργικός αναλφαβητισμός καλπάζει χέρι-χέρι με τη θλιβερή πρωτόγονη αντίληψη ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, το οποίο όσο πιο κουλό και παράλογο είναι κάτι τόσο πιο εύκολα το πιστεύει σνομπάροντας πάντα τα δεδομένα και ενίοτε την επιστημονική αλήθεια…

… αυτά λοιπόν τα πλήθη, τα φυσιολογικά αυξανόμενα όσο η γνώση υποχωρεί, δεν μεταδίδουν μόνο τη βλακεία, την αμάθεια και την προσήλωσή τους στο παράλογο, αλλά είναι και δέκτες πληροφοριών ταυτόχρονα. Είναι οι εύκολοι και δεδομένοι καταναλωτές των fake news, τα οποία στη συνέχεια διασπείρουν με φοβερή ταχύτητα.

Και ειδικά σε μέρη όπως ο Πελλότοπος, όπου το κουτσομπολιό είναι μια δύναμη αήττητη, η έννοια της πληροφορίας χάνει μέρα με τη μέρα την έκτασή της στον δημόσιο διάλογο και την παραδίδει ανήμπορη στην παραπληροφόρηση.

Σε απλά ελληνικά, εσείς μπορεί να μην διαβάζετε τα σχόλια και μπορεί κάλλιστα να απολαμβάνετε ένα υπέροχο βερμούτ υπό τους ήχους της ορχήστρας καθώς ο Τιτανικός βυθίζεται, αγνοώντας στον μικρόκοσμο που επιλέξατε να ζείτε και να φιλοσοφείτε αυτάρεσκα ανενόχλητοι το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω σας…

… πλην όμως, το πλοίο όντως βυθίζεται μετά από την πρόσκρουση στο απείρως μεγαλύτερο από ό,τι αντιλαμβάνεστε παγόβουνο των ηλιθίων και, σόρι που θα σας το χαλάσω, αλλά τα διαβάζουν άλλοι. Και γίνονται μέρα με τη μέρα πιο δεκτικοί στο ψέμα και την παραποίηση της αλήθειας, η οποία δεν είναι πάντοτε απότοκο της φαντασίας των ηλιθίων.

Είναι πολύ πιο συχνά υποβολή από άλλους, διόλου ηλίθιους, οι οποίοι ενόσω εσείς κοιτάτε τα πλήθη των ηλιθίων και των ανενημέρωτων αφ’ υψηλού, αρνούμενοι και αρνούμενες να ασχοληθείτε με το φαινόμενο, χειρίζονται αυτά τα πλήθη με μαεστρία, τα πολλαπλασιάζουν, τα χειραγωγούν και διαμορφώνουν τις εξελίξεις και τις ζωές σας μαζί, μέσω της δύναμης που αυτά απέκτησαν.

Μιας δύναμης η οποία αυξάνεται ραγδαία και η οποία δεν αντανακλάται μόνο στα social media, αλλά και αλλού: στις εκλογές λ.χ. στις οποίες εσείς δεν ψηφίζετε διότι το βερμουτάκι δεν τελειώνει και στις οποίες όμως ψηφίζουν αυτοί εκλέγοντας το δικό τους είδος και όσους απευθύνονται σ’ αυτό.

Ή και στις καθημερινές συζητήσεις, όπου εσείς πιάνετε τον εαυτό σας να απορεί με τρόμο για ανθρώπους που ξέρατε και εκτιμούσατε αλλά τώρα τους βλέπετε να χάνονται μέσα στην άγνοια, την αποστροφή στο σοβαρό και το τεκμηριωμένο, την έφεση στις κουβέντες του καφενέ και τις υστερικές θεωρίες συνωμοσίας για τους φανταστικούς εχθρούς που μας καταδιώκουν και τους αυτόκλητους προστάτες μας έναντί τους και τόσα άλλα.

Είναι ο νέος κόσμος που ξημερώνει καθώς ο παλιός δύει και χάνεται. Παραδομένος σε μια εποχή παραλογισμού, βλακείας και ελλειμμάτων που μέχρι πριν από κάποια χρόνια δεν θα φανταζόταν κανείς. Βερμουτάκι… anyone;

Υστερόγραφο: Καλή ξεκούραση. Θα τα πούμε και πάλι την Τρίτη.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.