Φόρμα αναζήτησης

Λαμπεροί, business-minded αλλά σεμνοί! Άγιοι Kardashian

Όλα κι όλα! Εγώ τους ανθρώπους που έχουν Plan B τους εκτιμώ.

Ειδικά στις μέρες του Αναστασιάδη, όπου κοντεύουμε να ξεχάσουμε και τι είναι το Plan A, that is εκτός από τα εντάλματα σύλληψης που εκδίδει το επικεφαλής της διπλωματίας μας ζεύγος και τα οποία κάποια στιγμή –δεν μπορεί- θα φυλακίσουν και τον Ταγίπ, σ’ αυτές λοιπόν τις μέρες του (μεθυσμένου) λαϊκισμού όταν κάποιος έχει Plan B’ του το βγάζω το καπέλο.

Ό,τι και να είναι!

Με την καλή έννοια το τελευταίο. Όσο γίνεται, έστω. Για αυτό και τον επίσκοπο Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα -Σπύρο τον θυμάμαι εγώ αλλά δεν είναι σωστό, λέει, μετά που γίνονται άγιοι- τον παραδέχομαι.

Μπορεί να μην -μπορεί και να…- κερδίσει τις Αρχιεπισκοπικές όταν η φύση θελήσει να πάρει πίσω τον Αχαρακτήριστο Β’ (όπως βλέπετε κάνει ό,τι μπορεί για να το αποφύγει και ποιος την αδικεί…) αλλά, είτε τις κερδίσει είτε όχι, είτε συνεχίσει να απολαμβάνει αυτό που ο Αριστοτέλης περιέγραφε ως το τρίτο από τα είδη φιλίας με τον πυρήνα της ευσεβούς ρωσικής ορθοδοξίας και όχι μόνο, είτε όχι, ο Ησαΐας έχει καλύψει τα νότα του.

Προς αποφυγή παρερμηνειών, όταν λέω για το τρίτο είδος της φιλίας κατά τον Αριστοτέλη, εννοώ αυτό που περιέγραφε ως «η των αγαθών φιλία και κατ’ αρετήν ομοίων». Δηλαδή, η φιλία των ανθρώπων που μοιάζουν ως προς την αρετή και είναι αγαθοί. Και ως τέτοια, έλεγε, κρατάει.

Και το ξεκαθαρίζω, διότι, όπως ξέρουμε, το πρώτο είδος φιλίας κατά τον Αριστοτέλη είναι στη βάση ωφελημάτων, το δε δεύτερο βασίζεται στην απόλαυση.

Εδώ μιλάμε για πράγματα λαμπρά! Τόσο όσο οι τρούλοι της επιβλητικής Ρούσκαγια Ντίσνεϊλαντ – Εκκλησίας που έφτιαξε ο Ησαΐας και που την βλέπω κάθε φορά που παίρνω τις κόρες μου στο ξενοδοχείο σκύλων να λάμπει. Ειδικά το καλοκαίρι με τη εικόνα του χέρσου κυπριακού ημιορεινού κατσάβραχου τριγύρω, μοιάζει σαν χρυσό δόντι στο στόμα γριάς τσιγγάνας σε ταινίες εποχής.

Κάπου εκεί, έβαλε λέει πρόσφατα και ένα άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Σου λέει, άμα δεν την πάρετε αλλιώς την Πόλη και το Φανάρι, εν Χριστώ αδελφοί μου Μοσχοβίται, να έρχεστε εδώ να τη βρίσκετε στη ρωσική Ντίσνεϊλαντ με το μαρμαρωμένο βασιλιά.

Ωστόσο, ο Ησαΐας, όσο και αν το «όσο πιο χρυσά τόσο πιο καλά» στιλάκι του, θα έκανε ακόμα και εκείνον τον πνευματικό του και πιο αυθεντικό ίσως Kardashian της Εκκλησίας μας, Χρυσοποίκιλτο Ηγούμενο Νικηφόρο Cavalli να κοκκινίσει, ο Ησαΐας, λοιπόν, θα μπορούσε κάλλιστα να εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικό καλλιτεχνικό πράκτορα εάν τα πράγματα πάνε στραβά. Eδώ είναι το Plan B.

Ίσως, θυμάστε ότι η Στήλη είχε αποκαλύψει -τον Φλεβάρη- ότι η Μητρόπολη Ταμασού είχε διοργανώσει «Φιλανθρωπική Συναυλία», στο προαύλιο εκκλησίας της, «για την ενίσχυση του Παιδογκολογικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου» (sic) χρεώνοντας τον κόσμο με είσοδο (μόνο)10 ευρώ και κάτι μήνες μετά, λόγω νομοθεσίας έβαλε τον ισολογισμό σε μια γωνίτσα στις εφημερίδες.

Τότε ήταν που μάθαμε συγκλονισμένοι ότι από τις 13.190 ευρώ που δήλωσαν ότι μάζεψαν από την εκδήλωση στο προαύλιο, τα «καθαρά» που πήγαν για το Παιδογκολικό, ήταν μόλις 2.159 ευρώ. Τα άλλα λέει (σ.σ. 11.030 ευρώ) ήταν «σύνολο εξόδων για την εκδήλωση που έχουν προκύψει», όπως έγραψαν.

Στις 26 περασμένου Ιουνίου, προ ημερών δηλαδή, η Μητρόπολη Ταμασού -όπως ανακοίνωσε προχθές σε παρόμοια δημοσίευση- έκανε έρανο σε άλλη συναυλία της, «υπέρ του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της μητροπόλεως, αποκλειστικά για αγορά τροφίμων για τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα οποία λειτουργούν από το 2012 και εξυπηρετούν 300 οικογένειες» (sic).

Τα αποτελέσματα του οποίου -εράνου- σάς μεταφέρω όπως τα έγραψαν επίσης: «Έσοδα: 9.600 ευρώ. Έξοδα: 7.026. Καθαρά έσοδα: 2.574 ευρώ».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το Ευαγγέλιο λέει πως ο Χριστός δίδαξε το περίφημο: «Όταν ουν ποιής ελεημοσύνην, μη σαλπίσης έμπροσθέν σου, ώσπερ οι υποκριταί ποιούσιν εν ταις συναγωγαίς και εν ταις ρύμαις, όπως δοξασθώσιν υπό των ανθρώπων […] Σου δε ποιούντος ελεημοσύνην μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου, όπως η σου η ελεημοσύνη εν τω κρυπτώ, και ο πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ αποδώσει σοι εν τω φανερώ».

Σε απλή απόδοση, όταν είναι να κάνεις ελεημοσύνη, δεν πρέπει να το πει και ο… (Θου Κύριε) σου, όπως κάνουν οι υποκριτές στις συναγωγές και στα σοκάκια για να δοξαστούν από τους ανθρώπους. Όταν κάνεις ελεημοσύνη, να μην ξέρει το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί σου, για να γίνεται η ελεημοσύνη σου στα κρυφά. Και ο Πατέρας σου (εδώ, ο πατέρας του Τζίζας) που βλέπει στα κρυφά θα σου το δώσει στα φανερά.

Ξέρετε, λοιπόν, αγαπητοί μου πόσο στοιχίζει τη σήμερον η διοργάνωσις ενός εράνου σε μια εκδήλωση; Ο Ταμασού όχι μόνο κατάφερε να ρίξει το κόστος στις 7.026 μόνο, αλλά κατάφερε να μείνουν και 2.574 ευρώ για αγορά τροφίμων για 300 οικογένειες.

Από 8 ευρώ και 58 σεντ τρόφιμα η κάθε οικογένεια! Ολόκληρα! Πού θα τα αποθηκεύσουν, δεν ξέρω.

Έτσι γίνονται αι συναυλίαι και λοιπαί μουσικαί εκδηλώσεις, εάν το πνεύμα είναι ταπεινό, λιτό και χριστιανικό. Ακόμα και εάν έχουμε μια τελείως διαφορετική εικόνα κρίνοντας, κακώς θα έλεγα, από το στιλ του δεύτερου Kardashian ιεράρχη της σεμνής και πάνω από όλα φιλάνθρωπης Εκκλησίας της Κύπρου.

Ταπεινά υποκλίνομαι! Και Plan B και Plan C μην σας πω… Άξιος!